Đukanović preči od investicije vrijedne 300 miliona eura

Odbornici DPS-a i SDP-a nijesu bili na sjednici pljevaljskog parlamenta kad je usvojena odluka o zajedničkom formiranju preduzeća sa Rusima za proizvodnju cementa
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2012. 15:28h

Odbornici pljevaljskog parlamenta su u odsustvu kolega iz DPS-a i SDP-a, dali saglasnost lokalnoj upravi da potpiše ugovor o osnivanju Akcionarskog društva "Crnogorski cement Pljevlja" sa ruskom kompanijom GPU “Sfera” iz Sankt Peterburga.

Sjednici lokalnog parlamenta juče je prisustvovao i generalni direktor "Sfere" Igor Kravčenko, dok se pozivu nije odazvao niko od predstavnika Vlade, Željeznice Crne Gore i Luke Bar, iako se radi o potencijalnoj investiciji od interesa za državu i Opštinu, vrijednoj oko 300 miliona eura.

Predlogom ugovora “Sfera” se obavezuje da u potpunosti obezbijedi finansiranje projektno-istraživačkih radova, izgradnju i uhodavanje fabrike cementa kapaciteta 1,2 miliona tona klinkera godišnje

"Obeshrabruje me što nije niko prisutan od Vladinih zvaničnika i što su odbornici DPS-a i SDP-a napustili sjednicu. Preče je bilo sa Kravčenkom razgovarati o izgradnji cementare nego sa Milom Đukanovićem o izborima. Ovo je važnije, nego šta ćemo jedan drugom reći u političkom nadgornjavanju", rekao je Sekulić.

Predsjednik Opštine Miloje Pupović kazao je da sudbina ove investicije zavisi od svih učesnika u poslu, države, opštine i investitora, jer "postoji sto stepenica na kojima posao može zastati".

"Dovoljno je da samo jedna od tri strane ima pasivan odnos i da od posla nema ništa", rekao je Pupović.

Rusi očekivali više agilnosti: Pupović i Kravčenko

On je kazao da će Opština učiniti sve da ovaj posao uspije, o čemu će redovno obavještavati javnost, kao i o onome ko bi eventualno kočio realizaciju vrijedne investicije. Pupović je rekao da su za realizaciju posla dobili podršku od crnogorskog predsjednika i premijera Filipa Vujanovića i Igora Lukšića.

"Premijer je rekao da je posao od velike važnosti i da će Vlada učiniti sve da pomogne realizaciju investicije. Samo je izrazio rezervu prema kraku pruge koji bi se gradio prema Prijepolju, jer bi to onda morao biti predmet međudržavnog dogovora, a ni u Prostornom planu, nije ucrtan taj krak pruge već prema Bijelom Polju", rekao je Pupović.

On je dodao da su od predstavnika “Mat kompani” i kotorske firme koja je otkupljivala zemljište u Otilovićima, dobili usmena uvjeravanja da hoće da prodaju opštini ili državi lokaciju i da ustupe sve poslove uz nadoknadu.

Jedan od odbornika DPS-a Mervan Avdović predlagao je čak da ih jedan dan sačeka Kravčenko i prenoći u Pljevljima, dok oni ne završe sa partijskim obavezama

Ruski investitor se obavezuje da u potpunosti finansira izgradnju i uhodavanje neelektrificiranog željezničkog kraka Pljevlja - Prijepolje sa izgradnjom tunela i neophodne prateće infrastrukture, ukupne dužine 22 kilometra u iznosu od 95 miliona eura.

“Sfera” traži da joj Vlada odobri koncesije za ekspoataciju laporca na Jagnjilu, izmijeni Prostorni plan prema kojem će biti omogućena izgradnja željeznice prema Prijepolju, pomogne u obezbjeđivanju placa u Luci Bar za izgradnju dva silosa za rasuti cement kapaciteta po 50 hiljada tona i dodijeli koncesije za istraživanje i eksploataciju uglja u ležištu Mataruge.

Odbornik Koalicije Bolja Pljevlja bolja Crna Gore Vladislav Bojović kazao je da će se znati razlog ukoliko Vlada ne podrži inicijativu za izgradnju cementare.

"Ukoliko Vlada ne podrži ovu inicijativu, to je što Vlada ne može da podnese činjenicu da Opština vodi posao i da ona nije inicijator toga, ili čuva ovaj resurs za partijske biznismene sa kojim se može dogovoriti određena vrsta trgovine", rekao je Bojović.

Odbornici su kratko raspravljali o izvještaju o stvaranju budžeta za šest mjeseci ove godine, predlog odluke o obezbjeđivanju sredstava za finansiranje rada političkih partija, lokalnim administrativnim taksama, a imenovani su i upravni odbori javnih preduzeća “Komunalne usluge” i “Čistoća”.

Na zahtjev odbornika DPS-a Željka Dragaša u dnevni red uvršten je i predlog odluke o oslobađanju poljoprivrednika poreza na poljoprivredno zemljište za ovu i narednu godinu, zbog teške zime i velike suše, ali se o njoj nije raspravljalo, jer predlagač nije bio u sali kada je ona bila na dnevnom redu.

Šef bitniji i od 300 miliona eura

Odbornici DPS-a i SDP-a napustili su juče skupštinske klupe, nakon što većina nije prihvatila njihov zahtjev da se sjednica odloži zbog partijskih obaveza. Šef kluba DPS-a Ljubiša Ćurčić tražio je pauzu jer odbornici te partije imaju obaveze zbog posjete pljevaljskom odboru DPS-a Mila Đukanovića.

Njihov zahtjev podržali su odbornici SDP-a. Odbornici skupštinske većine ponudili su da se održi rasprava o prvoj tački dnevnog reda o davanju saglasnosti na osnivanje AD “Crnogorski cement - Pljevlja”, kako bi ispoštovali gosta iz Rusije, pa da nakon toga odlože sjednicu, ali odbornici DPS-a i SDP-a to nijesu prihvatili.

Jedan od odbornika DPS-a Mervan Avdović predlagao je čak da ih jedan dan sačeka Kravčenko i prenoći u Pljevljima, dok oni ne završe sa partijskim obavezama.

"Da li gospoda može da sačeka jedan dan i prenoći u Pljevljima. Ako posao vrijedan 300 miliona zavisi od jednog dana, onda sa tom investicijom nešto nije u redu", rekao je Avdović.

Kravčenko: Već izgubljeno pola godine

Kravčenko je kazao da je zbog administrativnih poteškoća već izgubljeno pola godine. „Očekivao sam da će već krajem maja biti postignut dogovor, i ispunuti određene uslove, odrediti lokaciju u selu Otilovići ili nekom drugom sličnom mjestu, lokaciju za postavljanje željezničke pruge i lokaciju u Luci Bar za smještaj cementa koji bi se izvozio.

To je neophodno uraditi i od vas tražim pomoć da riješimo administrativna pitanja“, rekao je Kravčenko, obraćajući se predsjedniku Opštine.

On je kazao da bi cementaru u selu Otilovići “Sfera” počela graditi devet mjeseci nakon što se riješe sva administrativna pitanja, a cijela investicija bi bila završena za dvije i po godine.

Galerija

Bonus video: