Svima donirali komunalna vozila, a Novljane zaobišli

Opštine Bar, Budva i Kotor dobile su 15 vozila i 400 kontejnera nabavljenih iz sredstava Svjetske banke
58 pregleda 6 komentar(a)
Borivoje Bonić, Foto: Slavica Kosić
Borivoje Bonić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.09.2012. 13:13h

Iz Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine saopšteno je da su nezadovoljni načinom na koji su opštinama podijeljena komunalna vozila i kontejneri za smeće iz donacije Evropske unije kroz IPA programe i iz Svjetske banke.

U saopštenju se navodi da je Evropska unija kroz IPA programe donirala Crnoj Gori 35 komunalnih vozila i 2.300 kontejnera i kante za 16 opština, čija je vrijednost četiri miliona eura.

Opštine Bar, Budva i Kotor dobile su 15 vozila i 400 kontejnera nabavljenih iz sredstava Svjetske banke.

Marko Mirjanić, sekretar tog Sekretarijata, kazao je da od 21 opštine u Crnoj Gori samo Herceg Novi nije dobio ništa iz tih donacija i sredstava.

Navodi se da oni, zajedno sa JP “Čistoća”, ulažu napore da održe komunalni red u gradu i da uskoro počinje sanacija i zatvaranje privremene deponije Dugunja, odnosno gradnja nove sanitarne deponije Duboki do, za koju je pripremljena kompletna dokumentacija.

„Ovakvo ponašanje nas naročito iznenađuje, s obzirom na to da smo imali do sada jako dobru saradnju sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i da je opština Herceg Novi najdalje odmakla u oblasti upravljanja otpadom od svih opština u Crnoj Gori“, piše u saopštenju, uz konstataciju da je takvim odnosom načinjena direktna šteta opštini Herceg Novi“.

Direktor JP “Čistoća” Borivoje Bonić istakao je da to preduzeće raspolaže sa sedam specijalnih vozila, od koji je šest donacija Norveške, i da su u prosjeku stara više od 20 godina, kao i sa sedam teretnih kamiona, i da bi im trebalo još tri do pet vozila.

Novca za kupovinu novih, čija se cijena kreće od 90.000 do 130.000 eura, nema.

“U opštini je raspoređeno i 500 kontejnera za opšti komunalni otpad i 260 za selektivno odlaganje otpada – svi donacija USRD. Vlada je prije osam godina donirala 47 kontejnera opštini”, rekao je Bonić.

Bonus video: