U Kotoru se, kao i pred svake izbore, priča o žičari i liftu

Tema radnog sastanka su bili rezultati turističke sezone u Kotoru i realizacija projekta izgradnje lifta do tvrđave San Đovani
115 pregleda 10 komentar(a)
Katnić, Ćatović, Sekulić, Foto: Ivana Komnenić
Katnić, Ćatović, Sekulić, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 18.09.2012. 17:15h

Projekte izgradnje lifta do kotorske tvrđave i žičare Cetinje-Lovćen-Kotor finansijski će pomoći Evropska banka za obnovu i razvoj, saopšteno je juče nakon radnog sastanka ministara finansija i turizma i održivog razvoja, Milorada Katnića i Predraga Sekulića sa gradonačelnicima Kotora i Cetinja, Marijom Ćatović i Aleksandrom Bogdanovićem.

Tema radnog sastanka su bili rezultati turističke sezone u Kotoru i realizacija projekta izgradnje lifta do tvrđave San Đovani.

“Evropska banka za obnovu i razvoj kroz svoje dosadašnje studije potvrdila je da je to dobar projekat i sa finansijske strane i da ima finansijsku održivost”, rekao je Katnić i dodao da mu je “posebno bilo važno bilo da čuje da je Evropska banka za obnovu i razvoj spremna da finansira taj projekat”.

Ćatovićeva je pojasnila da je za projekat izgradnje lifta do San Đovanija završena sva potrebna dokumentacija, glavni projekat, fizibiliti studija o isplativosti projekta, geološka ispitivanja i ostali elaborati, te da je jedino nedostajao novac.

Projekat lifta i žičare aktuelizuje se uoči svakih lokalnih ili parlamentarnih izbora, ali po tom pitanju do sada ništa konkretno nije urađeno

“U zavisnosti od modela finansiranja, imamo tri varijante koje treba da dogovorimo u toku ove sedmice sa Ministarstvom finansija, nakon čega ćemo to prezentovati Evropskoj banci koja je spremna da prihvati svaki naš dogovor”, kazala je Ćatovićeva.

Bogdanović je rekao da je za projekat izgradnje žičare Cetinje - Lovćen - Kotor završena sva projektna dokumentacija, kao i sve saglasnosti od nadležnih republičkih instuticija na kojima se radilo u proteklih sedam mjeseci.

On je rekao da su od Evropske banke za obnovu i razvoj nedavno dobili grant od 200 hiljada eura, koji će se biti upotrijebljen za odabir konsultanta koji će raditi na pripremi tenderske dokumentacije.

Šef kancelarije Evropske investicione banke za obnovu i razvoj Moreno Đulio kazao je da oba projekta neće narušavati životnu sredinu, da će produžiti turističku sezonu i pružiti nove mogućnosti za razvoj Crne Gore.

Projekat lifta i žičare aktuelizuje se uoči svakih lokalnih ili parlamentarnih izbora, ali po tom pitanju do sada ništa konkretno nije urađeno.

Bonus video: