Asistenti sa Pravnog fakulteta se žale zbog mobinga

Protiv dekana i prodekanke Pravnog fakulteta prijave zbog prijetnji i mobinga, dvije asistentkinje žale se na vrijeđanja i maltretiranja
1052 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2012. 10:00h

Saradnica u nastavi na podgoričkom Pravnom fakultetu Slađana Asanović podnijela je u petak krivičnu prijavu zbog navodnih prijetnji, vrijeđanja i maltretiranja protiv prodekanke za nastavu Snežane Miladinović, a sjutra će protiv uprave fakulteta, odnosno dekana Draga Radulovića, zbog navodnog mobinga, nezvanično saznaju “Vijesti”.

Asanović, koja je saradnica na predmetu Opšta teorija prava nije htjela da govori o detaljima, ali je “Vijestima” potvrdila da ima problema sa upravom fakulteta.

“Ne bih da dajem informacije o tome, jer poštujem fakultet koji sam završila sa najboljim ocjenama. Ne želim to da iznosim u medije, iako me uprava fakulteta stvarno šikanira”, kazala je kratko Asanović.

O mobingu na fakultetu i prijavama protiv njega i Miladinović, dekan Pravnog fakulteta Drago Radulović, kako je kazao u petak, saznao je od “Vijesti”.

“Nemojte me pitati o tome jer nemam informacije. Bio mi je isključen telefon jer sam u Beogradu na naučnoj konferenciji”, rekao je Radulović.

Prodekanka za nastavu Snežana Miladinović kazala je u petak „Vijestima“ da ne zna za prijavu. Ona je juče podnijela krivičnu prijavu protiv Asanović.

“Dana 14. septembra u prostorijama dekanata Pravnog fakulteta saradnica u nastavi Slađana Asanović me grubo napala bez ikakvog povoda i razloga i izazvala incident neprimjeren akademskoj sredini. Nakon toga je podnijela prijavu o čemu su me obavijestili iz Uprave policije kojoj sam dala izjavu. O incidentu je sačinjena službena zabilješka i obaviješten dekan prof. Dr Drago Radulović”.

“Protiv saradnice Asanović danas sam podnijela disciplinsku prijavu. Osnovnom državnom tužilašvu podnijela sam krivičnu prijavu za krivično djelo lažnog prijavljivanja. Ovo nije prvi put da me saradnica Asanović napala i to u prostoru Pravnog fakulteta o čemu postoje materijalni dokazi i izjave svjedoka”, kazala je Miladinović sinoć “Vijestima”.

Prijava Lane Burić protiv Milića

Pored Asanović, prije više od mjesec saradnica na predmetu Sociologija Lana Burić obavijestila je rektora UCG Predraga Miranovića o mobingu koji navodno trpi na fakultetu, zbog psihičkog maltretiranja koje se ogleda u “neprijateljskoj i neetičkoj komunikaciji”.

Ona je od rektora tražila da je zaštiti od mobinga na radnom mjestu. Sa načinom na koji je tretirana obavijestila je i ministra prosvjete i nauke Slavoljuba Stijepovića, šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitju Drobniča, kao i cijelo Naučno-nastavno vijeće Pravnog fakulteta.

“Vijesti” nijesu uspjele da stupe u kontakt sa Lanom Burić koja nije odgovarala na pozive i poruke redakcije, dok advokatica Ljiljana Pavićević, koja zastupa obje saradnice, nije željela da govori o ta dva slučaja, jer, kako je kazala, nema ovlašćenje za to.

Prema dokumentaciji, u koju su “Vijesti” imale uvid, Burić je 23. jula poslala zahtjev za pokretanje postupka za zaštitu od mobinga rektoru Predragu Miranoviću protiv UCG, odnosno Pravnog fakulteta kao organizacione jedinice, dekana Draga Radulovića i profesora Vladimira Milića, na čijem je predmetu saradnica.

“Od početka trajanja mandata dekana Draga Radulovića onemogućeni su joj uslovi za normalan rad, a nije joj data čak ni stolica zbog čega nije mogla adekvatno obavljati radne zadatke”, navodi se u obrazloženju zahtjeva upućenog rektoru.

Ping-pong sa konkursom

Kao primjer navodnog mobinga koji trpi u zahtjevu se navodi i da je Burić u skladu sa pravnim aktima o organizaciji i radu fakulteta dva puta proslijedila biografiju sa fotografijom na sajt koji i nakon toga nije ažuriran.

U dokumentu piše i da je uprava fakulteta iz “njima poznatih razloga” poništila konkurs od 9. maja za radno mjesto saradnika sa uslovima koje je Burić ispunjavala i kojim je predviđen rad na tri godine kao doktorantu. Novim konkursom od 18. juna za to radno mjesto predviđeno je zaposlenje od godinu dana.

“Mobingovanje je kulminiralo kada je na žalbe upućene rektoru u odnosu na prethodne radnje učinjene od uprave fakulteta, tek tada iz neposrednog razgovora sa njim, zaposlena saznala da se nalazi na stručnom usavršavanju koje nije tražila”.

Dekan Drago Radulović, kao odgovorno lice zaduženo za organizaciju i upravljanje fakultetom zaposlenoj nije obezbijedio i omogućio minimalne uslove za normalan rad i obavljanje radnih zadataka, jer joj nije obezbijedio ni osnovno sredstvo za rad – radnu stolicu”

“Ovakav postupak uprave fakulteta istovremeno i onemogućava zaposlenoj da dobije mišljenje profesora Milića, čime je zvanično stvoren uslov za raspisivanje još jednog konkursa za mr Lanu Burić, doktoranta, iako je na budžetu Univerziteta. Krajnji cilj mobinga je i bio raspisivanje konkursa sa kojim bi se Lana Burić eliminisala sa fakulteta”, piše u zahtjevu.

Iako se dva puta obraćala Raduloviću tražeći da joj se obezbijedi normalna komunikacija sa profesorom, tvrdi da nikada nije bila pozvana na razgovor, niti je dobila pismeni odgovor.

Po zahtjevu Lane Burić, Miranović nije postupio u predviđenim rokovima, pa je advokatica Pavićević prije oko nedjelju dana u ime klijentkinje ponovo obavijestila rektora da je nastavljeno sa mobingom i tražila da rektor u što kraćem roku riješi problem i preuzme mjere da zaštiti njen status.

Neki saradnici nemaju ni stolicu

U zahtjevu koji je advokatica Pavićević poslala rektoru Predragu Miranoviću navodi se i da je profesor Milić prekinuo komunikaciju sa saradnicom Lanom Burić što je narušilo njen profesionalni identitet i odgovornost u odnosu na studente koji od nje nijesu mogli dobiti nijednu validnu informaciju, navodi se u zahtjevu rektoru.

“Dekan Drago Radulović, kao odgovorno lice zaduženo za organizaciju i upravljanje fakultetom zaposlenoj nije obezbijedio i omogućio minimalne uslove za normalan rad i obavljanje radnih zadataka, jer joj nije obezbijedio ni osnovno sredstvo za rad – radnu stolicu što podrazumijeva i obezbjeđivanje radnog stola i dijela radne prostorije”.

“Zbog toga je bila prinuđena da radi u neadekvatnim uslovima sa 700 studentata i da nosi kući testove sa kolokvijuma, jer ih nije imala gdje ostaviti”, piše u zahtjevu.

Galerija

Bonus video: