Radunović: Neki bi da zarađuju na ljudskoj nesreći

U liječenju malignih oboljenja postoji alternativna terapija, koja nema naučnu utemeljenost. U njih spada i Vidatoks, kazao je ministar Radunović
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2012. 17:25h

Ministar zdravlja dr Miodrag Radunović upozorio je pacijente da lakovjerno ne prihvataju neprovjerene priče o navodnim izlječenjima malignih oboljenja, jer na taj način mogu izgubiti vrijeme i novac, i uskratiti sebi ono što savremena medicina može da pruži.

„Vijesti“ su nedavno pisale da se i do 40 pacijenata mjesečno obrati kubanskoj klinici „San Marko“ u Tirani za tretman homeopatskim kapima “vidatoks”, za koje neki stručnjaci smatraju da mogu doprinijeti liječenju malignih oboljenja.

Među laičkom i stručnom javnošću vlada podijeljeno mišljenje o dejstvu medikamenta. Dok jedni hvale njegovo dejstvo, što je nedavno učinio i glumac Bata Živojinović, onkolozi smatraju da lijek nije prošao dovoljno ispitivanja, te da pacijenti treba da budu izuzetno oprezni prilikom njegove upotrebe.

„Jedino dobro informisan pacijent može donijeti odluku o izboru liječenja koji se tiču njegovog života i zdravlja“, kazao je „Vijestima“ Radunović.

Dok jedni hvale njegovo dejstvo, što je nedavno učinio i glumac Bata Živojinović, onkolozi smatraju da lijek nije prošao dovoljno ispitivanja, te da pacijenti treba da budu izuzetno oprezni prilikom njegove upotrebe

On je kazao da je potpuno razumljiva želja pacijenata i članova njihovih porodica da pokušaju da pronađu način da savladaju malignu bolest.

„Ali je važno da od onih koji im nude „izlječenje“ traže da im na neki način dokumentuju, potkrijepe činjenicama rezultate primjene preparata koje im preporučuju.

Na primjer, koliki broj bolesnika ga je uzimao, za koje vrste malignih tumora i koje stadijume, kakvi su rezultati postignuti, da li postoje neželjeni efekti i koliko su ozbiljni“, kazao je Radunović, naglašavajući da treba imati na umu da postoje i oni „koji se ne ustežu da zarade na ljudskoj bolesti i nesreći“.

On je objasnio da je uprkos napretku u dijagnostici i tretmanu malignih bolesti ostvarenih posljednjih godina, veliki procenat bolesnika sa malignitetima i dalje neizlječiv.

To je razlog da značajan dio bolesnika traži pomoć i van zvanične medicine, a svakih nekoliko godina se pronesu glasine o „otkrićima“ i čudesnim ljekovima i vakcinama koji dovode do izlječenja raka.

„Maligna oboljenja se za sada liječe konvencionalnom terapijom, kao što su hirurgija, hemioterapija i radioterapija, a sve druge metode se mogu podvesti pod takozvane nepriznate metode.

One mogu biti komplementarne, koje predstavljaju dopunu standardnom onkološkom liječenju, kao što su muzikoterapija, relaksacija, masaža. Nasuprot njima, postoji alternativna terapija, koja nema naučnu utemeljenost, odnosno to su metode koje nijesu provjerene u kliničkim studijama. U njih spada i Vidatoks“, kazao je Radunović.

On je naglasio da su potrebne godine da jedna supstanca postane lijek koji je odboren za liječenje raka, a nakon sprovedenih pretkliničkih i kliničkih ispitivanja, dokazane efikasnosti, kvaliteta i bezbjednost lijek može biti uvršen u grupu antikancerskih lijekova.

Jedno pakovanje lijeka od 300 mililitara košta 145, dok je pregled ljekara dodatnih 45 eura.

Kapi se preko budvanske firme “EM kamen” prodaju i van Crne Gore

Glavni problem je što taj lijek nema dozvolu za promet na tržištu, što je „Vijestima“ potvrdila i Agencija za ljekove i medicinska sredstva, iz koje je saopšteno da se za registraciju lijeka još niko nije interesovao

Klinika iz Tirane, u kojoj se može kupiti sporni lijek, ima i partnera u Crnoj Gori, budvansku firmu „EM kamen“, preko koje pacijenti mogu naručiti kapi.

Firmi se za pomoć mogu obratiti i pacijenti van Crne Gore.

Glavni problem je što taj lijek nema dozvolu za promet na tržištu, što je „Vijestima“ potvrdila i Agencija za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS), iz koje je saopšteno da se za registraciju lijeka još niko nije interesovao.

„Zakonom o ljekovima propisano je da se lijek koji nije registrovan u Crnoj Gori ne smije naći na tržištu Crne Gore.

Lijek, takođe, nije registrovan u zemljama u okruženju, kao ni u zemljama Evropske unije“, kazao je Radunović.

Galerija

Bonus video: