Lukšić: Nije predizborni trik

Premijer prisustvovao svečanoj ceremoniji povodom početka izgradnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Hergeg Novom
179 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2012. 16:27h

Predsjednik Vlade Igor Lukšić prisustvovao je u Meljinama svečanoj ceremoniji povodom početka izgradnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Herceg Novom.

Ceremoniji su prisustvovali i ministri održivog razvoja i turizma i finansija, Predrag Sekulić i Milorad Katnić.

"Realizacijom projekta za poboljšanje vodosnabdijevanja i odvođenje otpadnih voda, u saradnji sa vladom Njemačke, KfW bankom i Opštinom Herceg Novi, potvrđujemo posvećenost Vlade daljoj izgradnji i unapređenju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Crnoj Gori", kazao je premijer Lukšić.

On je rekao da će "efekte projekta osjetiti, prije svega, građani kroz unapređenje kvaliteta života, poboljšanje kvaliteta životne sredine na Crnogorskom primorju, doprinos stvaranju zajedičkog preduslova za dalji održivi razvoj Herceg Novog i otvaranje mogućnosti za šire okruženje sa turističkim i potencijalnim poslovnim sadržajima”.

Na novinarsko pitanje da li je njegovo prisustvo na ceremoniji u Meljinama u okviru predizborne kampanje, Lukšić je to negirao, uz objašnjenje da je “to dio konzistentne kampanje koja ne traje mjesec, već četiri, odnosno osam godina”.

Gradonačelnik Novog Dejan Mandić kazao je da će realizacija tog kapitalnog infrastrukturnog projekta značajno doprinijeti poboljšanju kvaliteta životne sredine u Herceg Novom, ali i u cijelom Bokokotorskom zalivu.

Direktor kompanije “Vodacom” Boris Vuković je najavio početak radova na realizaciji drugog dijela projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Herceg Novom, koji će graditi turska kompanija “ Mass Gintaš”.

On je istakao da će izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Tivat i Kotor, radovima u Ulcinju i Baru, biti riješen problem odvođenja otpadnih voda na Crnogorskom primorju.

U Herceg Novom će biti izgrađeno 35,3 kilometara vodovodne i kanalizacione infrastrukture, 13 pumpnih stanica i jedan podmorski ispust.

Projekat obuhvata izgradnju priobalnog kolektora i pumpnih stanica od Jošice do Meljina, izgradnju pomorskog ispusta u Meljinama, rekonstrukciju postojećeg priobalnog kolektora od Škvera do Meljina, rekonstrukciju sekundarnih kanalizacionih cjevovoda i zamjenu postojeće vodovodne mreže od Jošica do Kumbora.

Vrijednost projekta je 18,5 miliona eura, a novac je obezbijeđen iz budžetskih sredstava Opštine Herceg Novi u iznosu od 2,4 miliona eura, kredita Njemačke razvojne banke u iznosu od 13,1 milion eura, a učešće Vlade je 2,9 miliona eura.

Projekat se realizuje u cilju poboljšanja vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda na Crnogorskom primorju, a završetak je planiran 16. februara 2014. Radove će izvoditi kompanija “Celtikcioglu” iz Turske, a usluge stručnog nadzora pružaće kompanija “Dahlem” iz Njemačke. U ulozi Agencije za implementaciju je “Vodacom”.

Protiv izbacivanja imena Josipa-Bepa Benkovića

Lukšić se u Herceg Novom, na terasi Gradske kafane, sreo i sa rukovodstvom hercegnovskog DPS. Iznoseći stav o odluci hercegnovskog SO da iz imena JU Muzej i galerija izbaci ime slikara i antifašiste Josipa-Bepa Benkovića, Lukšić je rekao da, kao premijer, misli da se “moralo uložiti više senzibiliteta u donošenju takve odluke i uvažiti nešto što je istorijski dio Crne Gore, jer takve odluke imaju simbolički, ali opštepolitički značaj”.

Premijer je rekao da, kao građanin, “nema simpatije za takve odluke, jer njegova porodica baštini antifašističke ideje”.

Galerija

Bonus video: