Ekološka bomba na pragu od kuća

Direktor bolnice Tomo Jeremić potvrdio je da kroz Rakonje prolazi otpad iz te ustanove i Doma za stare
5 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2012. 16:12h

U bjelopoljskom naselju Rakonje protestovala je grupa građana zbog otpadnih voda i otrovnog otpada, koji se, kako tvrde, ispušta iz Opšte bolnice i nedavno izgrađenog Doma za stare u naselju Medanovići.

Otpadne vode se, kako objašnjavaju nezadovoljni mještani kojima je stigla podrška od ekoloških organizacija, ispuštaju u potok koji protiče kroz naselje.

Dragan Sošić, jedan od mještana Rakonja koji živi pored potoka sa suprugom i troje djece, kazao je da je to prava ekološka bomba.

“Smrad, naročito popodne, toliko se osjeća da je nemoguće da se sjedi u kući. Godinama je tako, obraćali smo se svim opštinskim službama, kao i čelnicima lokalne samouprave, ali oni nijesu imali sluha za ovaj problem jer ih jednostavno nije interesovalo”, tvrdi Sošić.

On je najavio da će mještani, ukoliko se nešto ne preduzme, biti prinuđeni da tuže Opštinu i Opštu bolnicu, a za danas je najavljeno novo okupljanje građana na koje su pozvane ekološke organizacije i vodoprivredna inspekcija.

Predsjednik Saveza bjelopoljskih NVO Uglješa Prebiračević, u ime ekoloških organizacija, rekao je da je “suvišno i govoriti o kakvom se problemu radi”.

“Ko god da misli suprotno, pozivamo ga da dođe i uvjeri se s obzirom na to da se ovuda 'proteže' magistrala prema Podgorici. Kroz čitavo naselje se osjeća veliki smrad, a što je još gore, fekalije otiču u Lim. Dok nam iz Ministarstva za održivi razvoj i turizam šalju poruke preko mobilnih telefona da je ovih dana počela Ekološka nedjelja i upozoravaju nas da podižemo svijest građana, mi im uzvraćamo da bi dobro bilo da prvo dižu svijest sami sebi, pa onda građanima, jer treba prvo od sebe da krenu”.

“Ne može se dizati svijest građanima, a iste te građane gušiti u smradu i smeću, koje dolazi od pojedinih institucija i ustanova”, poručio je Prebiračević.

Direktor bolnice Tomo Jeremić potvrdio je da kroz Rakonje prolazi otpad iz te ustanove i Doma za stare, ali da je kod njih u funkciji kolektor koji prečišćava sve što tuda prođe.

Galerija

Bonus video: