Danas je Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača

Iz Ozona su pozvali vlast da počne sa efikasnom primjenom važećih zakona iz tog domena i potpisanih međunarodnih radnih ugovora
281 pregleda 0 komentar(a)
Ozonski omotač, Foto: Shutterstock.com
Ozonski omotač, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 16.09.2012. 09:12h

Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača obilježava se danas, a predstavnici Ekološkog pokreta Ozon su, tim povodom, pozvali crnogorsku vlast da oblast životne sredine bude u vrhu njenih prioriteta.

Iz Ozona su pozvali vlast da počne sa efikasnom primjenom važećih zakona iz tog domena i potpisanih međunarodnih radnih ugovora.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su ocijenili da vlast samo tim potezima može unaprijediti postojeće stanje i spriječiti dalja devastacija prirodnih resursi.

Iz Ozona su dodali da se danas obilježava i 25 godina od potpisivanja Montrealskog protokola, koji je, kako su naveli, najuspješniji međunarodni sporazum zaslužan za smanjenje upotrebe štetnih materija kojeoštećuju ozonski omotač za 98 odsto.

"Time se dokazalo da ljudski faktor ima uticaja na globalna dešavanja u atmosferi. Ubijeđeni smo da je za kvalitet životne sredine najveća odgovornost na nadležnim institucijama, koje moraju stvoriti uslove za efikasno i neselektivno sprovođenje važećih zakona i podzakonskih akata“, navodi se u saopštenju.

To je, smatraju u Ozonu, suština pregovora sa Evropskom unijom i nešto od čega zavisi dinamika i krajnji rezultat cijelog procesa.

Iz te NVO su podsjetili da bi ovogodišnji slogan Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača „Zaštiti našu atmosferu za generacije koje dolaze“, trebao da podsjeti crnogorsku javnost da je država po Ustavu ekološka.

"Ali i na održivi razvoj koji je prepoznat kao pravac kojem ćemo kao društvo težiti, što je do danas, na žalost svih građana, više deklarativno korišteno nego suštinski ostvareno“, kaže se u saopštenju Ozona.

Bonus video: