UN donirao opremu za rehabilitaciju Komanskom mostu

"Ne smijemo zaboraviti da, čak i ako bi smo stvari savršene uslove za boravak, institucija ne može pružiti istu njegu kakvu omogućava porodično okruženje"
74 pregleda 0 komentar(a)
Komanski most, Foto: Arhiva Vijesti
Komanski most, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.09.2012. 11:49h

Sistem Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori donirao je u okviru projekta "Djelujući kao jedan" Zavodu "Komanski most" opremu za rehabilitaciju vrijednosti oko četiri hiljade eura.

U posebnoj prostoriji za fizikalnu terapiju štićenici su isprobavali nove trake za hodanje i sobna bicikla uz pomoć fizioterapeuta.

"Donacijom smo potpuno opremili kabinet za fizikalnu terapiju koji će služiti za stariju populaciju sa metalnim invaliditetom, a posebno će služiti djeci", kazao je juče ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović.

On je podsjetio da su u poslednje dvije godine u toj instituciji adaptirali prostorije muškog, ženskog i dječijeg paviljona za 117 štićenika.

U posebnoj prostoriji za fizikalnu terapiju štićenici su isprobavali nove trake za hodanje i sobna bicikla

"Napravili smo igralište, rekonstruisali kuhinju, napravili sistem za navodnjavanje i definitivno u infrastrukturnom dijelu stvorili maksimalne uslove za ove štićenike. Paralelno sa tim radimo i na transformaciji Komanskog mosta koji definitivno znači ne izolaciju ovih štićenika nego želju našu da korisnike Komanskog mosta integrišemo u društvo", kazao je on.

Pored učešća u društvenim dešavanjima, kako je kazao Numanović, djecu žele da uključe u inkluzivno obrazovanje kako bi bili integrisani u društvo, a u tome važnu ulogu imaju i lokalne zajednice i nevladine organizacije.

"Kroz razvoj servisa na lokalnom nivou želimo da populaciju koja su u stanju potrebe zadržimo u sredini odakle su, da im pružimo što veći broj tih servisa i na taj način institucionalni smještaj definitivno bude zadnja adresa za smještaj ovih ili drugih sličnih lica. Ovo je proces i izgradnje lokalnih servisa kao što su dnevni centri, grupne kuće ali isto tako dnevni centri za stara lica", kazao je Numanović.

Vrbenski: Mora se priznati napredak

Stalni koordinator Sistema UN i stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski istakao je da je proces transforamcije institucije kakva je Komanski most doprinijeti smanjenju društvene isključenosti osoba sa invaliditetom koje su u njima smještene u cilju poboljšanja kvaliteta njihovih života.

"Komanski most predstavlja uspješan primjer institucije koja prolazi kroz ovaj proces. Tokom posljednjih nekoliko godina svjedoci smo brzih promjena u ovoj ustanovi u pogledu smještaja i kvaliteta objekta kako i što se tiče kvaliteta rada i terapije. U odnosu na prethodne godine mora se priznati napredak i poboljšanje usluga za korisnike u Komanskom mostu, ali u isto vrijeme ne smijemo zaboraviti da, čak i ako bi smo stvari savršene uslove za boravak, institucija ne može pružiti istu njegu kakvu omogućava porodično okruženje", rekao je on.

"Ne smijemo zaboraviti da, čak i ako bi smo stvari savršene uslove za boravak, institucija ne može pružiti istu njegu kakvu omogućava porodično okruženje"

Vrbenski je objasnio da je u okviru projekta razvijen petogodišnji plan transformacije koji je preporučen Ministarstvu. Kako je kazao, budžetska ograničenja mogu usporiti reforme socijalne zaštite, ali je transformacija te ustanove važna zbog standarda EU i UN.

Oprema za rehabilitaciju dodijeljena je u okviru projekta “Poboljšanje pružanja servisa za odrasle sa intelektualnim invaliditetom, koji su smješteni u Komanskom mostu, u socijalnom, zdravstvenom i drugim relevantnim sektorima”.

Ovaj projekat se odvija u širem okviru integralnog programa UN u Crnoj Gori pod nazivom „Djelujući kao jedan“, u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja.

Bonus video: