Srušeni posljednji lokali u Cvjetnom parku u Beranama: Sila jača od pravde

Vlasnici ovih objekata, dr Dejan Bojović i Esad Gruda, dan ranije sami su izmjestili inventar, ali naglašavaju da to nijesu učinili dobrovoljno
442 pregleda 1 komentar(a)
Cvjetni park, Berane, Foto: Rabrenović
Cvjetni park, Berane, Foto: Rabrenović
Ažurirano: 14.09.2012. 16:54h

Nakon višemjesečne agonije, i u nekoliko navrata dramatičnih scena, juče su mirno porušeni i posljednji objekti u takozvanom Cvjetnom parku.

Vlasnici ovih objekata, dr Dejan Bojović i Esad Gruda, dan ranije sami su izmjestili inventar, ali naglašavaju da to nijesu učinili dobrovoljno.

„Doveli su čitav kordon policije. Mi vjerujemo u pravdu, ali ne možemo protiv sile“, rekao je kratko dr Bojović.

Njih dvojica su nedavno podnijeli specijalnom tužiocu za organizovani kriminal i korupciju krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Vuke Golubovića, i još dvojice opštinskih službenika, direktora opštinske Direkcije za imovinu Radoja Babića i sekretara Sekretarijata za uređenje prostora Branislava Lutovca.

U prijavi se navodi da su ova lica u decembru prošle godine, u namjeri da sebi i drugima pribave protivpravnu imovinsku korist, iskoristili svoj službeni položaj i prekoračili granice svog službenog ovlašćenja, na način što su Vladi Crne Gore dostavili podatke da se prodaje poljoprivredno zemljište, odnosno livada treće klase, iako se radi o gradskom građevinskom zemljištu.

Ni peticija, ni krivične prijave koje su privatnici podnosili nijesu spriječile Opštinu da učini što je namjereno

Oni su, zatim, otuđili ovo zemljište, odnosno prodali ga privatnom licu po cijeni koja je znatno niža nego što je isto zemljište nekoliko godina ranije procijenjeno u procesu restitucije i isplaćeno do Opštine.

Dvojica privatnika su uz krivičnu prijavu uputili i propratno pismo vrhovnoj državnoj tužiteljki Ranki Čarapić u kojem tvrde da se radi o smišljenom i organizovanom kršenju zakona i krađe državne imovine.

Ranije je šest privatnih preduzetnika koji su imali objekte u Cvjetnom parku podnijeli krivične prijave protiv Opštine Berane i Uprave za nekretnine u ovom gradu, tvrdeći da je tender za prodaju zemljišta bio namješten, odnosno da se kupac znao unaprijed, i da su odgovorni i u Opštini i u katastru načinili niz zloupotreba službenih položaja.

Kada su im krivične prijave odbačene, oni su poveli sudski spor pred Upravnim sudom, a sada su dvojica od njih podnijeli i privatne prijave specijalnom tužilaštvu.

Opština Berane je prvih januarskih dana ove godine prodala deset i po ari placa na najatraktivnijoj lokaciji u gradu privatnom preduzeću „Rudi komerc“, radi izgradnje stambeno-poslovne zgrade.

U prilog tvrdnji da je tender bio namješten, vlasnici lokala navode da je oglas za prodaju objavljen 30. decembra u novinama, ali tek nakon nekoliko dana i na sajtu Opštine.

Opština Berane je, ipak, polovinom jula ove godine porušila pet od osam lokala u Cvjetnom parku, a juče je dovršila taj posao, dok su Romi „reciklirali“ ostatke porušenih objekata.

Ni peticija građana nije pomogla

Oko šesto građana Berana ranije je potpisalo peticiju zbog najmere lokalnih vlasti da proda ovu najatraktivniju lokaciju u gradu radi izgradnje višespratne poslovno-stambene zgrade.

Neki poznati arhitekti iz ovog grada koji žive i rade u inostranstvu besplatno su uradili projekte za očuvanje ovog gradskog kutka i njegovo uređenje i pretvaranje u trg, park i rekreativni prostor.

Ni peticija, ni krivične prijave koje su privatnici podnosili nijesu spriječile Opštinu da učini što je namjereno. Juče je lokacija Cvjetni park i bukvalno pretvorena u „livadu treće klase“.

Bonus video: