Stigla nova oprema: Najviše komunalnih kamiona i kanti za Berane

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma objasnili su da su kamioni, kontejneri i kante dijeljeni prema zahtjevima i potrebama opština
152 pregleda 0 komentar(a)
smeće, Budva, Foto: Vuk Lajović
smeće, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 13.09.2012. 15:07h

Evropska unija kroz IPA program 2009 donirala je Crnoj Gori 35 komunalnih vozila i 2.300 kontejnera i kanti za 16 opština, čija je vrijednost četiri miliona eura.

Najviše vozila za odvoženje komunalnog otpada dobila je opština Berane - 4, dok su Rožaje, Bijelo Polje, Ulcinj, Cetinje i Nikšić dobili po tri vozila. Za Kolašin, Mojkovac, Plav, Šavnik, Pljevlja i Plužine obezbijeđena su po dva, a Andrijevicu, Žabljak, Podgoricu i Kotor po jedno vozilo.

Najviše kontejnera biće podijljeno opštinama Berane, Nikšić i Pljevlja i to po 200 komada, dok će za Rožaje biti opredijeljeno 193.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma objasnili su da su kamioni, kontejneri i kante dijeljeni prema zahtjevima i potrebama opština.

Tokom primopredaje vozila ispred Sportskog centra "Morača" ministar Predrag Sekulić kazao je da će uz pomoć Evropske komisije standardi unije postaju sve bliži građanima Crne Gore.

"Očekujem da će sa ovom donacijom naši gradovi biti čistiji i ljepši, kako za nas koji u njima živimo, tako i za naše goste", kazao je on.

Kako su kazali iz tog vladinog resora u toku je raspodjela opreme i sredstva za još nekoliko opština crnogorskog primorja i iz sredstava Svjetske banke.

"Očekujem da će sa ovom donacijom naši gradovi biti čistiji i ljepši"

Vlada Crne Gore je posredovala i dala presudan doprinos da se sredstva iz projekta MESTAP koja je Svjetska banka odoborila Crnoj Gori prije 10-tak godina pod izuzetno povoljnim uslovima iskoriste za nabavku 15 vozila 400 kontejnera i za opštine Bar, Budva, i Tivat.

"To znači da je samo u ovoj godini obezbijeđena pomoć jedinicama lokalne samouprave u Crnoj Gori za kvalitenije obavljanje poslova sakupljanja i transporta komunalnog otpada koja iznosi 50 kamiona i oko 2 700 kontejnera i kanti za sakupljanje i transport komunalnog otpada. Na taj način praktično sve jedinice lokalne samouprave dobile su značajan podstrek da unaprijede stanje u ovoj veoma važnoj oblasti komunalnih djelatnosti", saopštili su iz Ministarstva.

Bonus video: