Biće udžbenika, ali Vlada ne zna kada

Besplatne školske knjige još nijesu stigle do socijalno ugrožene djece, roditelji ogorčeni
3 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2012. 15:39h

Raspodjela besplatnih udžebnika za socijalno ugrožene i dalje izaziva samo glavobolje roditeljima, koji svojoj djeci ni nakon početka druge sedmice u školi ne mogu da obezbijede potrebne knjige.

Iako je najavljeno da će se proces dodjele udžbenika normalizovati, do toga nije došlo, tvrdi nekoliko nezadovoljnih roditelja koji su se juče obratili “Vijestima”.

“Otišao sam u Centar za socijalni rad gdje mi je rečeno da oni ne dodjeluju knjige i poslali su me da ih potražim u školu gdje moje dijete uči. Tamo sam uspio dobiti samo potvrdu da knjiga nema”, kazao je roditelj koji je tražio anonimnost.

Podgoričanin, koji je otac četvoro djece i korisnik prava na materijalno obezbjeđenje porodice, kazao je da se sve završilo na toj potvrdi iz škole, te da ih nigdje dalje nijesu uputili: “Ne znam zbog čega su obećavali besplatne udžbenike, kada ih nema. Evo ih čekamo 10 dana. Bolje da ništa nijesu obećavali, znali bismo da na to ne možemo da računamo”.

Ministarstva prosvjete i rada i socijalnog staranja i dalje uvjeravaju da će svi kojima su potrebni udžbenike dobiti u najkraćem mogućem roku. Međutim, nije precizirano o kojem najkraćem mogućem roku je riječ.

“Sva djeca koja na to imaju pravo dobiće udžbenike u najkraćem mogućem roku. To se odnosi kako na djecu koja su na vrijeme podnijela zahtjeve, tako i na veliki broj onih koji to nijesu uradili. Za njih je u toku prikupljanje podataka za drugi krug distribucije”, nedavno je saopšteno iz dva resora, opet bez preciziranja rokova.

Udžbenici za djecu iz socijalno-ugroženih kategorija distribuirani su školama od 31. avgusta do 5. septembra.

“U prvom krugu školama je dostavljeno 7.138 kompleta udžbenika. U ovaj broj uključeno je i 850 kompleta po programu za potrebe RAE populacije, kao i 8.449 udžbenika za strane jezike", piše u saopštenju.

Svi roditelji koji se naknadno jave školama, uvjeravaju iz Vlade, biće ili su već uvršteni u dodatne zahtjeve za dostavljanje udžbenika, u skladu sa mogućnostima Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

Na besplatne udžbenike imaju pravo korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice, djeca bez roditeljskog staranja koja se nalaze na porodičnom smještaju, djeca koja su smještena u ustanovama socijalne i dječije zaštite, djeca sa smetnjama u razvoju, djeca koja pohađaju posebne vaspitno-obrazovne ustanove, ili su uključena u redovan vaspitno-obrazovni proces i romska djeca.

Galerija

Bonus video: