Miškovićima zabranjena gradnja zida na Malim Rosama

Zbog gradnje obalnog zida danas su reagovali iz inicijative za suzbijanje krivolova „Stop krivolovu“, apelujući na nadležne da uvalu Male Rose zaštite od gradnje i investitora
511 pregleda 7 komentar(a)
Male Rose, Foto: Slavica Kosić
Male Rose, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 08.06.2018. 13:49h

Ljiljani Mišković zabranjena je gradnja obalnog zida na "Ribarskoj posti", na Malim Rosama, jer je taj dio obale zaštićeno područje predviđeno za tradicionalni ribolov sitne plave ribe mrežama “potegačama koje se ručno, uz učešće više ribara, izvlače na obalu.

Rješenje je donio inspektor za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Miomir Tapušković.

Po sredini obalnog dijela ribarske poste (Tiradure), na dva metra od vode, Miškovići zidaju zid, iako je posta obilježena i na njoj postoji metalna tabla sa podacima. Zbog gradnje obalnog zida danas su reagovali iz inicijative za suzbijanje krivolova „Stop krivolovu“, apelujući na nadležne da uvalu Male Rose zaštite od gradnje i investitora. "Sve to nije bilo dovoljno da se spriječi ova devastacija“, navode iz inicijative. Ljiljana, supruga srbijanskog biznismena Miroslav Miškovića u Malim Rosama na Luštici gradi rezidencijalni objekat i ograđuje parcelu . Između ostalog podiže i zid u dužini od 70 metara koji je onemogućio prilaz kući mještanina Nikole Popovića i komunikaciju sa drugim stanovnicima Rosa.

Popović tvrdi je riječ o dijelu obale za koji su svojevremeno mještani postigli dogovor da se na državu uknjiži priobalni dio u dužini 1,5 kilometar i desetak metara širine za buduću šetnu stazu. Iz hercegnovske lokalne uprave su ranije naveli da je Sekretarijat za prostorno planiranje i izgradnju Opštine Herceg Novi, u novembru 2012. godine Ljiljani Mišković izdao građevinsku dozvolu i da zinteresovani građani mogu samo, preko suda, tražiti službenost prolaza.

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", Miškovići su se žalili na rješenje inspektora za ribarstvo.

Bonus video: