Dijete za ruku, pa pravac u školu

Uprkos “zebrama”, semaforima i ležećim policajcima, roditelji svakodnevno dovode i odvode djecu
62 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2012. 14:14h

Iako kod većine gradskih škola postoji vidljiva saobraćajna signalizacija, mnogi roditelji su prinuđeni da svakodnevno prate djecu, zbog vozača koji često voze brzo i ne poštuju propise.

Reporter “Vijesti” se uvjerio da djeca nijesu sigurna ni kada prelaze preko pješačkog prelaza, čak ni kada je zeleno svjetlo na semaforu.

Uprkos “zebrama”, semaforima, ležećim policajcima i svim drugim znacima koji opominju da je u blizini škola, roditelji od kojih su neki u mladosti pješačili i po nekoliko kilometara sa torbom na leđima, svakodnevno dovode i odvode djecu, pogotovo prvake.

Dok je čekala da se završi nastava u OŠ ”Maksim Gorki” gdje uči njeno dijete, Gordana Leštovička – Medin kazala je da ni djeca ni roditelji nijesu sigurni, jer se nijedno saobraćajno pravilo ne poštuje.

Na brojne slučajeve nepoštovanja saobraćajnih propisa upozoravaju i roditelji đaka OŠ “Milorad-Musa Burzan”, ističući da na ulici nema ležećih policajaca.

“Ne smijem da pustim dijete samo da dođe u školu zbog brze vožnje, iako blizu živimo"

“Ne smijem da pustim dijete samo da dođe u školu zbog brze vožnje, iako blizu živimo. Prošle godine je policajac regulisao saobraćaj ispred škole, pa se nadam da će i ove, jer vozačima ništa ne znači zeleno svjetlo za pješake na semaforu”, kazala je majka jednog đaka.

"Zeleno svjetlo ne traje ni minut"

I roditelji đaka OŠ “21. maj” na Draču, najnovije u gradu, smatraju da je prilaz opasan za djecu, jer zeleno svjetlo na semaforu, tvrde, ne traje ni minut.

“Najopasnije je za djecu koja idu sama jer strepimo hoće li ih auto udariti na ulici ili na parkingu ispred škole. Prave se pasarele na nekim manje bitnim lokacijama, a ne ispred škola gdje je to napotrebnije. Potreban je saobraćajac na ulici zbog sve djece, a još od zimus nedostaje pola ležećeg policajca”, rekla je jedna majka.

I Almira Skenderović čije dijete uči u OŠ “Božidar Vuković Podgoričanin” smatra da su uske ulice i opasni vozači glavni razlozi zbog kojih roditelji prate mališane.

Dodatni problem predstavlja i to što većina škola nema dovoljno veliki parking, pa se stvaraju ogromne gužve u saobraćaju.

Prljava dvorišta

Pored problema sa prilazima i vozačima, roditelji su nezadovoljni i zbog neuređenih školskih dvorišta. OŠ “Maksim Gorki” ima glavnu, veliku kapiju, ali se s druge strane dvorišta roditelji i djeca provlače kroz metar širok otvor. Mnogo je djece i preskaču visoku ogradu.

Ankica Remiković smatra da je prilaz katastrofalan, jer u dvorištu ima smeća i stakla… Leštovači-Medin je ogorčena smećem u dvorištu. Ona smatra da bi uprava škole, zajedno sa đacima, trebalo da očisti dvorište.

Sandra Popović, majka prvaka u OŠ “Marko Miljanov”, nije zadovoljna što mora da se provlači između rešetki na ogradi. “Glavni ulaz je dosta dobar, dvorište je uredno, ali sa južne strane potrebna je jedna kapija”, kazala je Popović.

Dvorište OŠ “Božidar Vuković Podgoričanin” je puno otpadaka, a Ganija Pajazitaj smatra da bi JP “Čistoća” trebalo da ga očisti.

Galerija

Bonus video: