Građani prekršaje platili 4,5 miliona eura

Samo od kazni, koje je policija napisala zbog prekršaja na drumovima, državna kasa punija je, za sada, za 1.703.143,76 eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2012. 17:41h

Od 1. septembra prošle godine država je naplatila 4.516,171 euro na ime kazni za prekršaje, koje su građani napravili u protekloj godini. Iako je to polovina od napisanih prekršajnih prijava, Ministarstvo pravde Crne Gore zadovoljno je naplatom ali i činjenicom da je u praksi dobro zaživio novi Zakon o prekršajima.

U protekloj godini osim što se povećala naplata mandatnih kazni, smanjio se broj prekršajnih postupaka jer građani, svjesni da nema zastarijevanja, više vole da odmah plate nego da im se kasnije kroz proces povećaju troškovi.

Najviše kazni zbog saobraćaja

U periodu od 1. septembra 2011. godine do 1. septembra 2012. godine u Registar novčanih kazni i prekršaja (RHNiPE) unijet je 143,181 nalog i donijeto 32,685 rješenja o prekršaju.

U istom periodu, prema podacima Ministarstva pravde, naplaćeno je 4.516.171,40 eura, odnosno 55,8 odsto od ukupno izrečenih 8.092.874,30 eura novčanih kazni.

Najviše prekršajnih naloga, kako se i očekivalo, izdala je Uprava policije - čak 125,425, zbog počinjenih prekršaja u saobraćaju.

Samo od kazni, koje je policija napisala zbog prekršaja na drumovima, državna kasa punija je, za sada, za 1.703.143,76 eura, što je rekord od kako se pišu nalozi.

Naplata kazni za UP je 50,14 odsto, a policija je u istom periodu izrekla 3.396,865 eura novčanih naloga”, navodi se u odgovorima Ministarstva pravde, gdje se i čuva registar kazni, koji pamti sve prekršaje i vodi evidenciju o preciznoj naplati.

Zadovoljni kako funkcioniše sistem

Iako je prošlog septembra počeo da se primjenjuje novi Zakon o prekršajima, mnogi su bili skeptični kako će zaživjeti naplata i unošenje podataka u centralnu bazu.

Međutim, godinu kasnije, Ministarstvo pravde zadovoljno je kako fukcioniše sistem, koji bi mogao da posluži kao model za uređenje nekih drugih državnih problema.

Samo od kazni, koje je policija napisala zbog prekršaja na drumovima, državna kasa punija je, za sada, za 1.703.143,76 eura

“Gotovo svi ciljevi definisani „Strategijom za reformu prekršajnog sistema u Crnoj Gori“ su i realizovani. Omogućeno je Ministarstvu pravde i ljudskih prava da kroz RNKiPE vodi ažurnu i pouzdanu evidenciju o svim izrečenim kaznama za prekršaje i njihovom izvršenju na osnovu kojih se vrše analize i procjene neophodne za dalje unapređivanje efikasnosti prekršajnog sistema. RNKiPE je kompleksan sistem, koji je povezan sa drugim informacionim sistemima radi razmjene podataka relevantnih za njegov rad. U RNKiPE su povezani svi državni organi, organi lokalne uprave i područni organi za prekršaje, koji imaju nadležnosti u izricanju prekršajnih sankcija”, navodi Ministarstvo pravde.

Registar sve pamti

Novčane kazne i troškovi postupka, koji su izrečeni na osnovu konačnog i izvršnog prekršajnog naloga ili pravosnažne i izvršne odluke suda, odmah se unose u registar novčanih kazni kao dug i ostaju u bazi podataka dok okrivljeni, odnosno kažnjeni ne plati puni iznos kazne i troškova postupka.

“Ovaj registar je kompleksan sistem koji je povezan sa drugim informacionim sistemima radi razmjene podataka relevantnih za njegov rad. Kroz registar su povezani svi državni organi, organi lokalne uprave i područni organi za prekršaje, koji imaju nadležnosti u izricanju prekršajnih sankcija - ukupno 37”, objašnjeno je u Ministarstvu pravde.

Bolje da se odmah plati samo kazna

Novi zakon o prekršajima uslovio je da građani Crne Gore revnosnije plaćaju novčane kazne nego što je to ranije zbog zastare ili predugih prekršajnih postupaka rađeno.

Uvođenjem prekršajnog naloga veliki broj lakših prestupa sankcioniše se na osnovu prihvatanja odgovornosti okrivljenog, tako da se u velikom broju predmeta ne podnosi zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, kao što je to ranije bio slučaj.

“Svi navedeni parametri pokazuju da je primjena novog Zakona o prekršajima dala rezultate kojima smo zadovoljni. Međutim, i dalje pratimo primjenu i nastavljamo sa aktivnostima, posebno u cilju poboljšanja ažurnosti naplate novčanih kazni”, navodi Ministarstvo pravde.

Broj prekršajnih postupaka se znatno smanjio u odnosu na ranije godine - za godinu je izdat 143.181 nalog, po kojem je samo u 2.786 slučajeva zatraženo sudsko odlučivanje. Preostali nalozi postali su konačni i izvršni bez vođenja prekršajnog postupka pred područnim organima za prekršaje.

Bonus video: