Bebe zavisnica u krizi čim se rode

U Kliničkom centru Crne Gore godišnje se rodi oko 5-6 beba sa znakovima apsitinencijalne krize, što je siguran znak da je majka bila ili jeste korisnica droga
416 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2012. 07:23h

Nije mali broj zavisnica koje trudnoću dodatno zakomplikuju uzimanjem psihoaktivnih supstanci i tokom drugog stanja.

Ishod takve trudnoće uglavnom je neizvjestan, a posljedice mogu biti ozbiljne i za majku i za dijete.

Samo u Kliničkom centru Crne Gore godišnje se rodi oko 5-6 beba sa znakovima apsitinencijalne krize, što je siguran znak da je majka bila ili jeste korisnica droga.

Buduće majke često kriju ili negiraju zavisničku prošlost, pa ljekari za problem saznaju tek nakon porođaja.

Ljekari upozoravaju da se problemu trudnica zavisnica od psihoaktivnih supstanci ne pridaje dovoljno važnosti u laičkoj, ali ni u stručnoj javnosti

"O stanju majki, koje uzimaju psihoaktivne supstance, uglavnom saznajemo heteroanamnestički (od osoba bliskih porodilji), jer majke negiraju ili ne daju podatke o uzimanju psihoaktivnih supstanci. U zdravtsveno stanje novoročenčadi nemamo dalji uvid, jer se ona kod nas kratko zadržavaju, a domovi zdravlja preuzimaju dalje praćenje", kazala je dr Marković.

Tako rođene bebe se liječe, prema njenim riječima, simptomarskom terapijom. Riječ je o terapiji koja je usmjerena na smirivanje simptoma i tegoba, a ne na sam uzrok bolesti.

Neke zavisnice se ipak odluče da pomoć ljekara zatraže u toku trudnoće, pa je specijalista za bolesti zavisnosti dr Danilo Jokić u privatnoj praksi imao tri trudnice koje su u toku trudnoće koristile narkotike.

"Bolesti zavisnosti i trudnoća su vrlo specifična priča, posebno zbog opasnosti po plod, stanje majke, to je izuzetno kompleksan problem. Moje iskustvo pokazuje da su sve tri trudnice u početku trudnoće bile pod dejstvom droga. One u prvom trimestru trudnoće nijesu bile svjesne svog stanja, jer su prihoaktivne supstance prikrivale prepoznatljive simptome trudnoće, koje su buduće majke pripisivale korišćenju droga", kazao je dr Jokić.

Tek nakon oko dva mjeseca, trudnice su potvrdile trudnoću i zatražile pomoć.

"U momentu saznavanja za trudnoću i kada su došle u ustanovu kojom rukovodim, pacijentkinje su uz povremenu apstinenciju pravile recidiv, odnosno ponovo se vraćale drogama, dvije su uzimale određenu količinu analgetika, zbog čega je postojao strah da može da bude komplikovana trudnoća sa neizvjesnim ishodom za plod. Bilo je razmišljanja i da se one prekinu", kazao je Jokić.

Ipak do toga nije došlo, kako je rekao, već su sve tri trudnoće išle do kraja, a trudnice su ljekari u drugom trimestru uveli u apsolutnu apstinenciju.

Iako neki ljekari ne savjetuju potpuno "skidanje" sa droga u toku trudnoće, Jokić je uvjeren da je za dijete najbolje da je buduća majka u apstinenciji

On je upozorio da trudnice bilo da su konstantno na drogama ili imaju faze apstinencije rizikuju spontani pobačaj, prijevremeni porođaj, nedonesenost djeteta, konginentalne anomalije i deformitete na plodu.

"Praksa je pokazala da kod osoba koje su tokom trudnoće pod dejstvom droga, bez obzira na količinu, ta djeca uglavnom budu nedonesena, slabije kilaže, postavlja se pitanje njihovog kasnijeg psihogenog razvoja, a studije su pokazale da su takva djeca vrlo često kasnije i sami zavisnici", upozorio je dr Jokić.

Razvoj potpuno zdravo rođene djece, takođe se mora pratiti i to od strane tima stručnjaka.

"To su neke od posljedica sa kojima se trudnice koje koriste psihoaktivne supstance moraju suočiti ako žele da zadrže dijete", kazao je dr Jokić.

Čak i stručna javnost malo zna o problemu

Ljekari upozoravaju da se problemu trudnica zavisnica od psihoaktivnih supstanci ne pridaje dovoljno važnosti u laičkoj, ali ni u stručnoj javnosti. Problemu se, smatraju, mora pristupiti studiozno i multisektorski, a u liječenju se moraju uključiti i psihijatri.

"Nažalost, i dio mojih kolega nije dovoljno upućen u priču o psihoaktivnim supstancama i graviditetu. Posebno danas, kada je terapijska širina izuzetno velika", kazao je dr Jokić.

Potpuna apstinencija najbolja za bebu

Iako neki ljekari ne savjetuju potpuno "skidanje" sa droga u toku trudnoće, Jokić je uvjeren da je za dijete najbolje da je buduća majka u apstinenciji.

"Mnogo opasnije je konstatno uzimanje narkotika sa velikom količinom ljekova, kombinovano sa apstinencijom, koja traje pet do deset dana, jer su to stalni šokovi za dijete. To je veći šok za bebu nego da je osoba u apsolutnoj apstinenciji, bez obzira na to koliko krizirala", naglasio je Jokić.

Takođe, on smatra da je najbolje da graviditet ide bez ljekova, da se koristi porodična ili grupna terapija, ali ukoliko je to neizvodljivo, primjenjuje se metadonski program kako bi se trudnica uvela u apstineniciju. Praktikuje se da prvi trimestar trudnoće, koliko god to bilo bolno za pacijenta, prođe bez upotrebe ljekova.

Galerija

Bonus video: