Kalezić put od Momišića do rogamskog mosta radi džabe i bez tendera

Glavni grad nije raspisao tender za radove koji se izvode, a Mugoša je najavio da će položiti račune
481 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2012. 14:30h

Put od Momišića do rogamskog mosta biće otvoren za saobraćaj u prvoj nedjelji oktobra, saopštio je juče gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša.

Obilazeći gradilište, Mugoša je najavio da će tender za rekonstrukciju puta i izgradnju potpornih zidova biti otvoren 12. septembra.

On je rekao da je za taj posao trenutno “prijavljeno četiri do pet firmi” iz zemlje i inostranstva, među kojima je i "Gradnja-promet", koja već nekoliko mjeseci praktično besplatno proširuje put.

Glavni grad nije raspisao tender za radove koji se trenutno izvode, a Mugoša je najavio da će položiti račune koliko je taj posao koštao.

Zbog radova koji su trebalo da budu završeni još početkom jula, građani Rogama i Pipera moraju da koriste zaobilaznicu da bi stigli do Podgorice.

Firma “Gradnja-promet” radove izvodi samo uz nadoknadu za gorivo, ulje i eksploziv, kazao je Mugoša.

Vlasnik firme Radomir Kalezić kazao je “Vijestima” da su planirali troškove od 80 do 100 hiljada eura.

On ne očekuje da će imati ikakve povlastice na predstojećem tenderu, zbog činjenice da radi gotovo besplatno.

Kalezić je prije nekoliko dana kazao “Vijestima” da radi bez projekta, ali se ipak ispostavilo da vlasnik preduzeća nije baš najbolje obaviješten o pojedinostima posla kojeg se prihvatio.

On je juče ipak rekao da nije imao projekat kada je započeo radove, ali da ga je u međuvremenu pribavio.

Mugoša, međutim, tvrdi da je projekat završen u maju i da ga je uradio beogradski “Geoput”.

On je juče pojasnio da je dobio pisanu ponudu “Gradnja-prometa” da praktično besplatno izgradi put.

Mugoša je istakao da su radovi počeli tek kada su se za to stekli zakonski uslovi i da je povoljna ponuda “Gradnja-prometa” prihvaćena i zbog besparice.

Mugoša je kazao da je količina stijenske mase dva do tri puta veća nego što je predviđeno projektom

Mugoša je najavio da će sljedeće godine biti raspisan tender za finalne radove na putu, koji bi trebalo da bude dio priključka za autoput Bar-Boljare.

Iz Glavnog grada ranije je saopšteno da se kasni sa završetkom radova zbog brojnih stijena koje je neophodno minirati na trasi do rogamskog mosta.

Mugoša je kazao da je količina stijenske mase dva do tri puta veća nego što je predviđeno projektom.

On je pozvao građane koji žive u blizini trase i žale se na veliku buku od miniranja da imaju strpljenja, kako bi se posao kvalitetno završio.

Brojni mještani, međutim, gube strpljenje, između ostalog i zbog sumnje da put neće biti otvoren ni do Nove godine.

Mugoša ćutao više od 15 dana

“Vijesti” su od 21. avgusta do juče bezuspješno pokušavale da saznaju kada će biti završeni radovi na putu od Momišića do rogamskog mosta.

Nakon ponovnog slanja pitanja 4. septembra, između ostalih i da li “Gradnja-promet radi besplatno, bez raspisanog tendera, i više obilazaka gradilišta, u Glavnom gradu su juče odlučili da se Mugoša obrati novinarima na samoj trasi puta.

Novinarki “Vijesti” je u četvrtak obećano da će juče razgovarati sa nekim iz Glavnog grada u vezi sa postavljenim pitanjima, a nijednom nije pomenuta mogućnost da će tim povodom biti organizovana konferencija za medije na samom putu.

Galerija

Bonus video: