U Crnoj Gori još uvijek nema virusa Zapadnog Nila

Simptomi infekcije virusom zapadnog Nila obično traju nekoliko dana, dok u slučaju težeg oboljenja mogu trajati nekoliko sedmica
71 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2012. 11:54h

U Crnoj Gori još nije registrovan nijedan slučaj virusa Zapadnog Nila, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša.

U Srbiji je zabilježen i treći smrtni slučaj od groznice koju prenose tropski komarci, dok je prvi slučaj obolijevanja registrovan i u susjednoj Hrvatskoj.

“Iskustvo iz prethodnih godina da se virus pojavio u Španiji, Portugaliji, Italiji, Grčkoj, i da se približava našim prostorima, navelo nas je da obezbijedimo potrebnu opremu, testove i obučili ljude, Sada aktivno pratimo što se dešava u regionu”, kazao je Mugoša.

On je apelovao na nadležne komunalne službe svih gradova da na vrijeme reaguju i raspišu tendere, kako bi službe koje se bave dezinsekcijom mogle na urade larvacioni tretman i kasnije zaprašivanje, koji smanjuju populaciju komaraca.

“Kako populacija komaraca raste, raste i rizik i ne smije se dozvoliti da se ne preduzmu adekvatne mjere. Naša je obaveza da se borimo protiv toga, ali to je i u nadležnost komunalnih službi. Ove godine je iz opravdanih razloga bilo kašnjenja u raspisivanju tendera, zbog snijega u vrijeme kada je trebalo da se radi larvacioni tretman”, poručio je Mugoša.

Iz Instituta je ranije saopšteno da je groznica Zapadnog Nila potencijalno teško oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca iz roda Aedes (takozvani azijski tigrasti komarac), a izazivač ove bolesti je virus Zapadnog Nila.

Kod 80 odsto inficiranih osoba bolest prolazi bez simptoma, dok ostali imaju blagu kliničku sliku koju karakteriše povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje i ponekad otok limfnih žlijezda.

“Kod manje od jedan odsto zaraženih dolazi do razvoja teške kliničke slike, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti - meningitis i/ili encefalitis. Osobe starije do 50 godina imaju veći rizik od nastanka težeg oblika bolesti”, saopšteno je iz Instituta.

Simptomi infekcije virusom zapadnog Nila obično traju nekoliko dana, dok u slučaju težeg oboljenja mogu trajati nekoliko sedmica. Virus se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka, već ubodom zaraženog komarca.

Bonus video: