Azilanti ne miruju: "Dok država reaguje, stradaće nam djeca"

Uznemireni mještani su ispričali "Vijestima" da su više od 10 puta zvali policiju zbog azilanata
6 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2012. 19:41h

Nakon masovne tuče azilanata u blizini Katoličke crkve u naselju Konik, dva Marokanca zadobila su lakše tjelesne povrede. Staklene čaše i flaše, ispričali su svjedoci tuče, letjele su na sve strane, a nakon obračuna povrijeđeni su taksijem prebačeni u podgorički Urgentni blok.

Direktor Urgentnog bloka dr Vladimir Dobričanin “Vijestima” je juče kazao da jedan od njih ima posjekotine po licu od udaraca dobijenih slomljenom čašom.

“Riječ je o lakšim povredama, ali ga je za svaki slučaj pogledao specijalista za otorinolaringologiju”, kazao je Dobričanin, dodajući da je Marokanac nakon intervencije otpušten iz bolnice.

Azilanti se noću tuku, mještani na Koniku ne spavaju >>>

Sa Konika traže od Vuksanovića da smiri azilante >>>

Uznemireni mještani, koji su se već nekoliko puta žalili na ponašanje azilanata, tuče i pijančenje u tom kraju, ispričali su “Vijestima” da su obračun gledala i njihova djeca.

“Naišao sam sa posla i vidio gužvu i frku. Jednom su umotavali glavu, drugom ruku, dok smo mi zvali policiju. Ostali su prali krv sa ruku, ali kad su čuli da će doći policija svi su se razbježali. Evo, mogu se vidjeti bačene krvave majice i zid ”, kazao je ogorčeno Veselin Bubanja.

On je dodao da je njegova kuća na svega 20 metara od kuće u kojoj su azilanti i da mu nije svejedno kada djecu ostavlja samu u njihovoj blizini.

Mještani su ispričali da su više od 10 puta zvali policiju zbog azilanata, ali i da se njihove nove komšije smire samo po nekoliko dana nakon posjete policije, a onda se vrate na staro.

Azilanti koje su “Vijesti” tada zatekle ispred kuće na Koniku kazali su da im nije jasno zbog čega policija stalno dolazi, ali i da stanari moraju imati razumijevanja za njih, jer na malom prostoru živi puno ljudi.

Prema podacima Zavoda za zbrinjavanje izbjeglica od januara je u Crnu Goru stiglo 700 azilanata od kojih su 222 i dalje ovdje. Direktor Zavoda Željko Šofranac kazao je ranije “Vijestima” da je broj azilanata koji su došli u Crnu Goru premašio sva očekivanja i da se zbog toga Zavod nalazi u velikim finansijskim problemima. On je apelovao na državne organe da ubrzaju procese kako bi se azilanti što kraće zadržavali u Crnoj Gori.

Azilanti koje su “Vijesti” tada zatekle ispred kuće na Koniku kazali su da im nije jasno zbog čega policija stalno dolazi

Muke naše niko ne čuje

Mještani ističu da je u naselju previše nesigurnosti i straha od kad su im došle “nove komšije” i da će od nadležnih organa tražiti da reaguju. Veselin Bubanja je podsjetio da su se mještani peticijom prije dvije nedjelje obratili direktoru Uprave policije Božidaru Vuksanoviću, ali nijesu dobili nikakav odgovor.

“Niko nam se nije obratio, niti nas saslušao. Neka dođu nadležni dva dana ovdje da vide kako mi živimo. Zvao sam policiju oko podne kada su se potukli, nijesam znao šta da radim. Ne znam ni smijem li da izađem, njih se 20 tuklo, a niko ne zna da li je neko od njih možda ubica. Na posao krećem sa strahom da porodicu ostavim samu. Ne daj bože da mi se nešto desi djetetu”, ispričao je Miloš Bošković, prvi komšija azilanata.

Galerija

Bonus video: