Bivši radnici hotela "Lipka" više od 4 mjeseca ne mogu da uzmu radne knjižice

“Lipku” je bez prethodnih najava zatvorio menadžement, rekavši radnicima da nema više potrebe da dolaze na posao
2 komentar(a)
Lipka, Foto: Dragana Šćepanović
Lipka, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 06.09.2012. 19:18h

Bivši radnici kolašinskog hotela “Lipka” su, kako kažu, očajni, jer više od četiri mjeseca ne mogu da uzmu radne knjižice koje su nakon zatvaranja tog objekta ostale zaključane.

“Lipku” je tokom prvomajskih praznika prvo bez prethodnih najava zatvorio menadžement, rekavši radnicima da nema više potrebe da dolaze na posao, a zatim i Inspekcija rada zbog zaostalih zarada i neuplaćenih doprinosa.

“Zaista ne znamo šta da radimo. Niti imamo ovjerene zdravstvene knjižice niti kako možemo doći do radnih knjižica, kako bismo, eventualno, negdje drugo počeli da radimo. Nevjerovatno je da za sve ovo vrijeme niko nije osjetio moralnu obavezu da nam se obrati"

Ubrzo je vlasništvo nad objektom pripalo Prvoj banci, jer vlasnik, ofšor firma sa Kipra - Bepler investments Montenegro, nije uredno vraćao kredit. Kao zalog Prvoj banci za kredit dat je objekat “Lipke”.

Prema riječima bivših radnika mnogobrojni napori da tokom minula četiri mjeseca stupe u kontakt sa poslodavcima, to jest bilo kim iz kompanije, čiji je vlasnik Zoran-Ćoćo Bećirović do sada nijesu urodili plodom. Takođe ni Osnovni sud pred kojim su zaposleni tužili poslodavca nije do sada uspio da im uruči poziv za ročišta.

“Zaista ne znamo šta da radimo. Niti imamo ovjerene zdravstvene knjižice niti kako možemo doći do radnih knjižica, kako bismo, eventualno, negdje drugo počeli da radimo. Nevjerovatno je da za sve ovo vrijeme niko nije osjetio moralnu obavezu da nam se obrati.

Bukvalno smo izbačeni na ulicu 1. maja, bez ikakvih obavještenje. Takođe nemamo odgovora ni iz Prve banke, koja je novi vlasnik”, napisali su zaposleni u dopisu koji su proslijedili novinarima nekoliko redakcija.

Kako su juče kazali u Prvoj banci, čini se sve da se obezbijede preduslovi da se hotel stavi u funkciju. Do sada nije nađen kupac ili zakupac za hotel “Lipku”, pa se tako ne može ni precizirati datum ponovnog otvaranja.

“Prva banka Crne Gore, kao vlasnik objekta u kojem se nalazi hotel, nema nikakve veze sa zatvaranjem hotela i sa trenutnim statusom zaposlenih. Hotel 'Lipka' je zatvoren od Inspekcije rada i nama je žao što je došlo do toga.

Činimo sve da obezbijedimo preduslove da se hotel stavi u funkciju, tj. da nađemo kupca ili zakupca koji bi ga odgovorno vodio.

Banka je svakako na raspolaganju bivšem menadžmentu hotela i zaposlenima za sve što treba, da se obave formalnosti i preuzme dokumentacija koja je njihovo vlasništvo”, kazala je rukovodilac PR službe te banke Jelena Pavićević.

Bonus video: