Univerzitet odobrio upis studenata

Sa upisom se krenulo nakon što je Upravni odbor Univerziteta poslao odobrenje fakultetima da prime neupisane studente
96 pregleda 0 komentar(a)
rang liste_1, Foto: Z. ĐURIĆ
rang liste_1, Foto: Z. ĐURIĆ
Ažurirano: 06.09.2012. 16:01h

Studenti koji su ostali ispod crte na rang-listama pojedinih fakulteta u Crnoj Gori i koji dva mjeseca u neizvjesnosti čekaju odluku Upravnog odbora o tome da li će biti primljeni, juče su predavali dokumenta za upis na prvu godinu studija.

Sa upisom se krenulo nakon što je Upravni odbor Univerziteta poslao odobrenje fakultetima da prime neupisane studente koji su se našli na produženim rang-listama.

Nakon prošlonedjeljne sjednice Upravnog odbora, saopšteno je da će se to tijelo, za povećanje broja upisanih samofinansirajućih studenata, konsultovati sa Vladom i Ministarstvom prosvjete i sporta.

Čekanje na odluku da li će maturanti biti upisani u julu su razdražili buduće studente i njihove roditelje koji su protestovali na Fakultetu

Ipak, sa nekih od fakulteta nijesu sigurni da li se čekalo na odluku Vlade ili je UO ipak odlučio da sam završi započetu priču, kako studijsku godinu ne bi čekali sa neupisanim studentima.

Predsjedndik UO Duško Bjelica kazao je “Vijestima” da su postupili onako kako je odlučeno na sjednici i da će biti primljeni kandidati koji su bar jedan razred završili odličnim uspjehom.

UO izašao je u susret predlozima fakulteta, pa će na Metalurško-tehnološkom fakultetu biti primljena četiri studenta na smjeru Zaštita životne sredine, na Arhitektonskom jedan kandidat, na Biotehničkom fakultetu u Bijelom Polju tri, a na Građevinskom fakultetu 40 samofinansirajućih studenata.

Čekanje razdražilo roditelje

Na Pravnom fakultetu tražili su proširenje rang-lista u Budvi i Bijelom polju za po 20 kandidata koji su konkurisali u prvom roku, kao i za 35 kandidata na odsjeku za Bezbjednost i kriminalistiku.

Fakultet političkih nauka tražio je odobrenje produžene rang-liste na dva smjera – Međunarodni odnosi (20) i Socijalna politika i socijalni rad (26). Filozofski fakultet predložio je da se na smjerovima Engleski jezik i književnost, kao i na Sociologiji primi još po tri studneta.

Nakon odluke Vijeća fakulteta da produži rang-liste za dva smjera, oni su predali dokumenta i uplatili školarine uzalud

Taj fakultet tražio je i upis 18 samofinansirajućih studenta na psihologiji, na smjeru obrazovanje učitelja tri, dok na istom smjeru u Beranama šest studenata, za pedagogiju je traženo dodatna tri mjesta i dva za predškolsko vaspitanje

Čekanje na odluku da li će maturanti biti upisani u julu su razdražili buduće studente i njihove roditelje koji su protestovali na Fakultetu političkih nauka.

Nakon odluke Vijeća fakulteta da produži rang-liste za dva smjera, oni su predali dokumenta i uplatili školarine uzalud, jer je iz Ministarstva stigla preporuka fakultetu da se pridržava broja kandidata koji su predviđeni konkursom.

Nakon sjednice UO koja je održana prošle nedelje, poručeno je da će se obratiti za savjet Ministarstvu prosvjete i sporta kako bi učenici, koji su bar jedan razred završili sa odličnim uspjehom, naknadno bili upisani na željene fakultete.

Bonus video: