Rožaje: Planinari markirali stazu dugu 28 km

Skarep ističe da je riječ o najljepšoj stazi u rožajskoj opštini, koja počinje od autobuske stanice na 1.024 m, a prolazi preko najvišeg vrha Hajle na 2.403 m nadmorske visine
356 pregleda 1 komentar(a)
Hajla, Foto: Aida Sadiković
Hajla, Foto: Aida Sadiković
Ažurirano: 05.09.2012. 14:24h

Rožajski Planinarski klub “Pogled” je izvršio markaciju dijela crnogorske transverzale CT – 1 čime je postao domaćin planinarske staze duge 28,8 kilometara.

Sekretar kluba Damir Skarep rekao je da je markacija bila sprovođenje odluke Planinarskog saveza Crne Gore na srednje teškoj stazi koja se pruža kroz borovnjake, borove krivulje, planinske pašnjake, stjenovite grebene, šumske i čobanske staze.

“Staza prolazi pravcem uz Kruške do Ibarčanske džamije, kroz Haliloviće, Brkenjaču, Bandžov, Grope, Brahim brijeg, Hajlu, Vranjevačke hajle, Dermandol, Škreljske hajle, Krstac, Petkov dol, Lokve, Cmiljevicu i Džakoviću. Put vodi pored dva planinarska doma na Bandžovu i Gropama. Pored staze je i nekoliko planinskih izvora, a najpoznatiji je Biser voda”

Posao je radilo pet sertifikovanih markacionista kojima je planinarsku opremu obezbijedio USAID u okviru projekta “Stimulisanje razvoja sjevera”.

Skarep ističe da je riječ o najljepšoj stazi na području rožajske opštine. Počinje od autobuske stanice na 1.024 metra nadmorske visine, a prolazi i preko najvišeg vrha Hajle na 2.403 metra nadmorske visine.

“Staza prolazi pravcem uz Kruške do Ibarčanske džamije, kroz Haliloviće, Brkenjaču, Bandžov, Grope, Brahim brijeg, Hajlu, Vranjevačke hajle, Dermandol, Škreljske hajle, Krstac, Petkov dol, Lokve, Cmiljevicu i Džakoviću.

Put vodi pored dva planinarska doma na Bandžovu i Gropama. Pored staze je i nekoliko planinskih izvora, a najpoznatiji je Biser voda”, rekao je Skarep.

Dodao je da je staza propisno snimljena i markirana. Planinari su fotografisali vidikovce i raskrsnice, raskrčili zarasle puteve i napravili plan za signalizaciju za koju se nadaju da će uskoro biti odrađena što će privući veći broj turista.

“Dio izabranih fotografija ćemo iskoristiti za prvu monografiju 'Rožaje i Hajla' za koju se nadam da ćemo odštampati do kraja godine.

S obzirom na to da se ovom markacijom i rožajska opština uvezla u planinske staze Crne Gore, pripremamo planinarsku mapu kojom ćemo obuhvatiti ovaj najatraktivniji i najpoznatiji dio rožajskih planina”, rekao je Skarep.

“Pogled” posjeduje GPS uređaj, rančeve, vreće za spavanje, brdska bicikla, krplje i drugu neophodnu opremu.

“Sve zainteresovane grupe planinara i izletnika iz države i inostranstva koji žele da se upuste u avanturu koju ova planinarska staza pruža, mogu nas kontaktirati na web adresi Planinarskog saveza Crne Gore, radi informisanja o uslugama vodiča, organizovanja planinarskih pohoda, foto safarija i ostalih aktivnosti u prirodi”, rekao je Skarep.

Bonus video: