Cetinje kupuje vozila za snijeg

Direktor “Vodovoda” Miloš Ražnatović kazao je da je lokalna uprava već postigla dogovor sa Vladom o namirenju duga za struju
1 komentar(a)
Cetinje, Foto: Danijela Lasica
Cetinje, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 04.09.2012. 16:04h

Cetinje odlučila je da podrži odluku da se Javno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” zaduži tako što će podići kredit od 250 hiljada eura.

To preduzeće uzeće kredit uz kamatnu stopu od 9,5 odsto, sa rokom otplate do šest godina, a novac će biti upotrijebljen za tehničko opremanje preduzeća.

Odluka je usvojena jednoglasno, ali je glasanju, ipak, prethodila duža rasprava. Odbornik SNP-a Ninoslav Kaluđerović tražio je da mu se pojasni ko će biti zadužen za vraćanje kredita, te da li je žiro-račun preduzeća blokiran, kao i da li će kreditna sredstva biti upotrijebljena za namirenje dugova.

Direktor “Vodovoda” Miloš Ražnatović kazao je da je lokalna uprava već postigla dogovor sa Vladom o namirenju duga za struju, pa će račun biti odblokiran do realizacije kredita, kao i da je postignut dogovor i sa ostalim povjeriocima o načinu izmirenja dugovanja.

“Podsjećam vas sve da je tehnička opremljenost preduzeća na niskom nivou i zato nam je novac hitno potreban za nabavku opreme”, kazao je Ražnatović.

Sporna visina kamate

S druge strane, za odbornike SDP sporna je bila visina kamatne stope po kojoj će kredit biti otplaćivan.

“Kamatna stopa od 9,5 odsto je previsoka i mislim da bi trebalo ispitati i drugačije mogućnosti, pa čak i, recimo, da se kredit traži kod nekih međunarodnih institucija”, kazao je odbornik SDP Mirko Stanić.

V.d. sekretara Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Dražen Blažić istakao je da lokalna uprava neće dozvoliti zaduženje bez određenih ograničenja i da je čitav proces rađen u skladu sa tržišnom politikom.

“Vodovod, zbog namjene kredita, ne može da aplicira kod inostranih organizacija jer ne ispunjava njihove kriterijume”

Iz DPS-a su stigla i obrazloženja “da Vodovod nije atraktivno preduzeće za bankarski sektor i da je dugogodišnji gubitnik, te da je kamatna stopa u skladu sa onima koje važe na tržištu”.

“Vodovod, zbog namjene kredita, ne može da aplicira kod inostranih organizacija jer ne ispunjava njihove kriterijume”, kazao je dobornik DPS Boro Prlja.

Odobrenje od odbornika da se zaduži, pored “Vodovoda”, dobilo je i Javno komunalno preduzeće, koje će podići kredit od 200 hiljada eura kako bi nabavilo nova vozila , građevinski materijal i opremu za radnike. Objašnjeno je da će od tog novca biti nabavljena i dva vozila koja se mogu upotrijebiti za čišćenje snijega.

Stanić je pitao da li će ta vozila stići na Cetinje do nove zimske sezone. Iz kabineta gradonačelnika dobio je potvrdan odgovor, te objašnjenje da je Vlada obezbijedila novac za nabavku još jednog snjegočistača, koji će do oktobra stići na Cetinje .

Bonus video: