U Crnoj Gori nema zaraženih virusom Zapadnog Nila

U Institutu navode da, iako se bolest pojavila u regionu, nema mjesta panici
147 pregleda 2 komentar(a)
Komarac, Foto: Ggpht.com
Komarac, Foto: Ggpht.com
Ažurirano: 04.09.2012. 13:46h

U Crnoj Gori još nema oboljelih od groznice Zapadnog Nila, tropske bolesti koja već uveliko hara Sjedinjenim Američkim Državama, a stigla je i u Srbiju, gdje je jedna osoba umrla, a 21 inficirana.

"Ove godine u Crnoj Gori nijesu zabilježeni slučajevi oboljevanja od tropskih bolesti koje prenose komarci, kao što je groznica Zapadnog Nila iako je registrovano prisustvo tih komaraca na području Crne Gore", saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Epidemiolog iz Insitituta za javno zdravlje Nebojša Sekulić za kazao da nema oboljelih, ali opasnih komaraca ima.

U Srbiji jedna osoba umrla od virusa Zapadnog Nila, u Hrvatskoj zaražene samo životinje >>>

Bolest se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka, već ubodom zaraženog komarca. Sekulić kaže da je groznica Zapadnog Nila potencijalno teška bolest. Objašnjava i zašto.

"Naglašavam potencijalno jer u 80 odsto inficiranih slučajeva bolest prolazi bez simptoma, dok kod 20 odsto zaraženih osoba bolest prolazi sa blagom kliničkom slikom."

Sekulić smatra da iako se bolest pojavila u regionu, nema mjesta panici – potrebno je samo pripaziti na prostorije u kojima boravimo, kao i na način oblačenja.

"Potrebno je nositi odjeću svjetlijih boja, koja prekriva veći dio tijela, duge rukave i važno je da odjeća prijenja uz tijelo i da nije pretanka. Ako je to moguće treba provoditi vrijeme u klimatizovanim prostorijama i te prostorije na vratima i prozorima moraju imati mreže."

Simptomi:

Kod 80% inficiranih osoba bolest prolazi bez simptoma, a oko 20% zaraženih osoba ima blagu kliničku sliku koju karakteriše povišena tjelesna temperature, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje i ponekad otok limfnih žlijezda ili ospa po trupu. Kod < 1% zaraženih dolazi do razvoja teške kliničke slike, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti - meningitis i/ili encefalitis.

Osobe iznad 50 godina starosti imaju veći rizik od nastanka težeg oblika bolesti

Osobe iznad 50 godina starosti imaju veći rizik od nastanka težeg oblika bolesti.

Simptomi infekcije virusom zapadnog Nila obično traju nekoliko dana. U slučaju teže bolesti simptomi mogu da traju nekoliko nedjelja.

Groznica Zapadnog Nila je potencijalno teško oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca iz roda Aedes (takozvani azijski tigrasti komarac), a izazivač ove bolesti je virus Zapadnog Nila ( engl. West Nil virus).

Bonus video: