Muke mještana Grlića: Veći dio dana bez struje

Mladen Simonović “Vijestima” je kazao da problemi sa električnom energijom traju mjesecima i da im stvaraju velike probleme
192 pregleda 3 komentar(a)
Danilovgrad, elektrodistribucija, Foto: Jelena Jovanović
Danilovgrad, elektrodistribucija, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 03.09.2012. 16:40h

Mještani danilovgradskog naselja Grlić već duže vrijeme imaju problema sa snabdijevanjem električnom energijom, zbog čega im se, tvrde neki od njih, kvare elektrouređaji.

Jedan od njih, Mladen Simonović “Vijestima” je kazao da problemi sa električnom energijom traju mjesecima i da im stvaraju velike probleme.

“Mjesecima imamo problema sa snabdijevanjem električnom energijom. To nisu kraći prekidi nego smo tokom većeg dijela dana bez struje, zbog čega se kvare naši elektrouređaji. To što redovno plaćamo račune za utrošenu električnu energiju ne donosi nam nikakve povoljnosti, naprotiv, problem se nikako ne rješava”, kazao je on.

Iz Elektroprivrede je odgovoreno da su upoznati sa prekidima u napajanju električnom energijom u Grliću.

“Naselje Grlić se napaja sa 10 kv dalekovoda Podgorica – Danilovgrad iz TS 10/0,4 „Crpna Grlić“ i riječ je o dijelu mreže koja se redovno održava. Međutim, pored redovnog održavanja mreže potrebna su i dodatna ulaganja, odnosno izgradnja trafo-stanice sa sistemom podzemnih vodova, što je EPCG i planirala, a mještani su sa tim planom upoznati. Prekidi u napajanju u naselju Grlić su evidentni, ali njihova frekventnost nije tolika kolikom se predstavlja. Važno je naglasiti da se svako oštećenje sanira u najkraćem mogućem roku”, odgovoreno je iz Direkcije za odnose sa javnošću EPCG.

Kako su naglasili u EPCG, da bi se realizovao plan izgradnje, npr. trafo-stanice neophodno je prethodno rješavanje imovinsko-pravne prolematike

Oni su, odgovarajući na pitanje kada će mještanima ovog danilovgradskog naselja biti omogućeno uredno snabdijevanje električnom energijom, pojasnili da gradnja nove trafo- stanice ne zavisi isključivo od EPCG.

“Gradnja planirane 10/0,4 kV trafo-stanice “Grlić” ne zavisi isključivo od EPCG, i upravo se radovi prolongiraju usljed faktora na koje ne možemo uticati. Mještanima Grlića je vrlo dobro poznato koliko je EPCG imala problema sa imovinsko-pravnim odnosima na budućoj trasi podzemnog kabla. Takođe, uslov završetka TS je završetak gradnje objekta “Rsojevica” čije je rasklopno postrojenje, prema projektnom planu, neophodno za funkcionisanje TS, a na čiju dinamiku EPCG ne može uticati, jer nije investitor. Dakle, EPCG radi sve što je neophodno kako bi pomenuta investicija bila realizovana, ali neophodno je znati da izgradnja energetske infrastrukture nije baš toliko jednostavna kako se to često potrošačima čini” navodi se u odgovoru EPCG.

Gradnja trafo-stanice nije brz i lagan posao

Kako su naglasili u EPCG, da bi se realizovao plan izgradnje, npr. trafo-stanice neophodno je prethodno rješavanje imovinsko-pravne prolematike, dobijanje građevinske dozovole za objekat, tenderske procedure za nabavku opreme i tek nakon ovih, inače dugotrajnih i kompleksnih procesa, počinje se sa izgradnjom.

“Usporavanje radova, kako je i objašnjeno, nije nikako rezultat neodgovornosti kompanije, čak naprotiv, jer EPCG ulaže izuzetne napore da održi i ispuni planove u cilju redovnog snabdijevanja kupaca. Potrošači koji smatraju da su oštećenja na aparatima u njihovom domaćinstvu dio odgovornosti EPCG treba da podnesu zahtjev za utvrđivanje i naknadu štete toj kompaniji” pojasnili su iz EPCG, a da bi neko bio obeštećen, mora biti redovan platiša.

Bonus video: