Potrebna je pomoć iz vazduha

Vatrogasci i mještani noćima ne spavaju, umorni su i iscrpljeni, a svakoga dana javi se po jedan ili dva nova požara
88 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2012. 13:01h

Pljevaljski vatrogasci do rano jutros gasili su požar u pljevaljskoj Mjesnoj zajednici Bobovo, gdje je vatra prijetila da uništi cijelo selo Zasada i Meki do. Juče je gorjelo i u Nikšiću i Plužinama, gdje sa nestrpljenjem iščekuju četvrtak i najavljenu kišu.

Komandir Službe zaštite Opštine Pljevlja Mlađen Simović kazao je da je 12 vatrogasaca sa četiri vozila krajnjim naporima uspjelo da odbrani selo od požara koji je buktio u dužini od desetak kilometara.

„Prizor je bio jeziv, i sve je izgledalo kao veliki vatromet, kada je vjetar nosio zapaljene grančice po stotinjak metara. Vatrogasci i mještani su trčali za tim grančicama i gasili ih na mjestima gdje su padale, kako se požar ne bi dalje širio“, rekao je Simović.

On je kazao da je požar, potpomognut vjetrom iz kanjona Tare, brzo “izašao” i proširio se obodom sela.

Zasadu i Meki Do sinoć je posjetio i gradonačelnik Pljevalja Miloje Pupović koji je, zajedno sa mještanima i komandirom pljevaljskih vatrogasaca, bio do ranih jutarnjih sati.

Vjetar raspiri vatru

Simović je kazao da je danas situacija znatno povoljnija na tom području jer su vatrogasci uspjeli da potisnu požar, ali da i dalje ekipe vatrogasaca dežuraju, kako bi spriječili eventualno širenje vate, s obzirom na to da ga svakodnevno u poslijepodnevnim satima raspiri vjetar.

Komandir pljevaljskih vatrogasaca kazao je da je aktivan požar i u pljevaljskom selu Gradina, koji gori na dosta nepristupačnom terenu.

On je kazao da je na terenu jedno vozilo, a da vatrogascima u gašenju požara pomažu i mještani, koji su raspoređeni u zonama gdje bi požar mogao da izađe iz prostora gdje trenutno bukti.

Kako je kazao, aktivan je i požar u pljevaljskom selu Vaškovo, koji zasad ne prijeti da ugrozi domove i imovinu mještana.

Požari u Kozici, Kotlinovači i Ljutićima su pod kontrolom i trenutno na tim lokacijam dogorijevaju panjevi.

On tvrdi da 28 zaposlenih u Službi zaštite i spasavanja opštine Pljevlja ne može kvalitetno pokriti cijelu teritoriju opštine, s obzirom na to da su velika prostranstva pod šumom.

Požari u Kozici, Kotlinovači i Ljutićima su pod kontrolom i trenutno na tim lokacijam dogorijevaju panjevi

„Prethodnog dana smo po dva do tri čovjeka angažovali na po jednoj lokaciji na gašenju požara, a trebalo bi ih najmanje pet do šest. Da bi se kvalitetno izborili sa požarima potrebno je stotinjak vatrogasaca“, kazao je Simović.

Stradalo 1.500 hektara zemlje

U Upravi za šume procjenjuju da je na području pljevaljske opštine u požaru stradalo oko 1.500 hektara zemlje, odnosno oko 60.000 kubika najkvalitetnije šume crnog bora i smrče.

Stanovnici Nikšića i Plužina sa nestrpljenjem iščekuju četvrtak i najavljenu kišu. Međutim, mnogi od njih se plaše da požari ne opustoše šumu, a stanovnici Bezuja, na Pivskoj planini, strahuju da za njihove kolibe kiša ne stigne prekasno.

„Već tri dana bitku bijemo sa vatrom i plašimo se šta će noć da donese. Nas tridesetak smo danonoćno na terenu, branimo da vatra ne stigne do koliba ali plašimo se da će čitav naš trud biti uzaludan ukoliko nam ne pomogne Sektor za vanredne situacije i ne pošalje helikoptere“, kazao je Predrag Bošnjak iz Bezuja.

On je rekao da su plužinski vatrogasci poslali cisternu sa vodom, ali zbog nepristupačnosti terena od nje nema velike koristi.

„Na konjima nosimo vodu, pokušavamo da ugasimo vatru, ali požar je veliki tako da ćemo to bez pomoći iz vazduha teško uspjeti. Bratu i meni, kao i jednom rođaku već je izgorjelo pola šume. Plašimo se da i ove kolibe ne izgore“, kazao je Bošnjak.

Situacija u katunima ozbiljna

Rukovodilac plužinske Službe zaštite i spasavanja Lazar Jovović kazao je da je situacija na katunima u selu Bezuje krajnje ozbiljna i da im pomoć može stići samo iz vazduha – od helikoptera ili kiše.

„U Pivi gori na više lokacija, ali je trenutno najkritičnije u Bezuju. Situaciju otežava i vjetar i do sada je izgorjelo ili gori oko 200 hektara uglavnom četinarske šume. Ekipe na terenu, vatrogasci, radnici Šumskog preduzeća i prije svega mještani obuzdavaju vatru koliko mogu, ali teško se izboriti sa njom“, kazao je Jovović.

Gori i u selu Dubljevići, Borkovići, u kanjonu rijeke Pive, Sinjcu, Mlječevim gredama...

Što se tiče nikšićke opštine, vatrogasci su odavno prestali da broje koliko ima požara pošto gori na sve strane i svakoga dana se javi poneki novi. Ekipe Službe zaštite i spasavanja su danonoćno na terenu, pomažu im mještani, spasioci, lovci, ekolozi, znani i neznani, samo kažu, pomoć nemaju „od neba“.

Vatrogasci su u Nikšiću odavno prestali da broje koliko ima požara pošto gori na sve strane i svakoga dana se javi poneki novi

„Vjetar nam je donio dodatne probleme pa se vatra brzo širi. Iz sata u sat situacija se mijenja i usložnjava. Trenutno je najkritičnije u Banjanima, u selima Macavare i Lastva Komnenića. Jak požar je i u Šljemenu, ispod Bratogošta, Srijedama i Zaljutnici i Višnjića dolu u Goliji“, kazao je komandir nikšićke Službe zaštite i spasavanja Dimitrije Tomašević.

Vatrogasci i mještani noćima ne spavaju

Gori i na Vučju, Krnovu, Jasenovom polju, u podnožju brda Goštac, a novi požari su se javili u Bogetićima, nikšićkoj Dugi, grahovskoj Krnjoj jeli, Bijelim poljanama, Jelinoj pećini.

„Što se tiče visokih planina, Golije, Somine i Bijele gore, jedino tu možemo reći da je situacija mnogo bolja. Vatrogasci i mještani noćima ne spavaju, umorni su i iscrpljeni a svakoga dana javi se po jedan ili dva nova požara. Na ruku nam ne idu ni vjetar i nepristupačnost terena“, kazao je Tomašević.

Selo Ograđenica, Pljevlja; Foto: B. Bojović

Dodatan problem predstavlja i to što je nebo iznad Nikšića bijelo, što se od dima, koji se osjeća na sve strane, ništa ne vidi pa se vatrogasci plaše da im neki od požara ne promaknu.

Nikšićani danima ne mogu da otvore prozore a ni Trebjesa im ne može pomoći da „dišu punim plućima“.

„Ne treba nama nikakva analiza za 15 dana kada znamo kako dišemo i kako nam je. Treba li tada, kada se požari završe, u šta se svi nadamo, da nam neko kaže da su danima bile povećane praškaste materije u vazduhu. Znaju to naša pluća bolje od njihovih analiza“, kazala je jedna sredovječna Nikšićanka.

Galerija

Bonus video: