Godišnjica nesreće na Luštici: „Gazele“ i dalje prizemljene

Cijeli sistem uzbunjivanja i spasavanja je u udesu vojne „gazele“ na Luštici pokazao brojne manjkavosti
400 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2012. 19:56h

Godišnjica najveće tragedije u kratkoj istoriji vazduhoplovstva Vojske Crne Gore – pada lakog višenamjenskog helikoptera tipa „gazela“, 2. septembra 2011. godine na Luštici, osim postavljanja spomen-ploče stradaloj posadi prije neki dan na mjestu udesa u uvali Dobreč, nije donijela niša opipljivo novo u objašnjenju javnosi zašto se srušio helikopter kojim je upravljala iskusna posada.

Ni 365 dana nakon udesa, zvanično se ne zna zbog čega je helikopter tipa “Soko-Aerospatiale” SA-341 “gazela”, evidencijski broj 12 752, na današnji dan prije godinu dana u brišućem letu, udario u stijene u uvali Dobreč, na ulazu u Boku Kotorsku. Tom prilikom živote su izgubili potpukovnik pilot Belhadin Šahbaz (44), major Ivan Obradović (36) i stariji vodnik I klase Vidoje Tomić (36).

"Znaće se kako su poginuli naši vojnici. Trenutno za nas nema prečeg zadatka nego da utvrdimo okolnosti nesreće koja ih je zadesila", kazao je na komemoraciji nastradaloj posadi, 3. spetembra prošle godine načelnik Generalštaba VCG, viceadmiral Dragan Samardžić.

Slično obećanje u susretu sa članovima porodica stradalih vazduhoplovaca, 9. septembra je ponovio i tadašnji ministar odbrane Boro Vučinić.

Još bez uzroka udesa

Uprkos takvoj deklarativnoj odlučnosti prvog čovjeka vojske, do danas zvanično nije otkriven uzrok udesa nesrećne “gazele” i njene posade, iako su se u istragu uključili i predstavnici francuske kompanije “Eurocopter”, nasljednika konstruktora i prvobitnog proizvođača helikoptera tipa “gazela”, fabrike “Aerospatiale”.

Iz MO su saopštili da po zakonu, jer se radilo o vojnoj letjelici, u istraživanje ovog udesa nije mogla biti uključena Agencija za civlno vazduhoplovstvo Crne Gore

"Odmah nakon udesa helikoptera, načelnik Generalštaba formirao je komisiju za ispitivanje udesa. Na poziv MO, ekspertski tim iz Eurocoptera iz Francuske, boravio je u Crnoj Gori od 12. do 14. decembra 2012. godine i izvršio selekciju dijelova srušenog helikoptera radi upućivanja na dalja ispitivanja u laboratorije Eurocoptera. Rezultate tog ispitivanja još nijesu dostavljeni Ministarstvu. Po dobijanju ovih rezultata komisija će podnijeti pisani izvještaj, a o nalazima komisije javnost će biti upoznata", odgovoreno je u petak “Vijestima” iz Ministarstva odbrane (MO) na pitanje dokle se stiglo sa istragom nesreće vojnog helikoptera na Luštici i da li je moguće da ni osam mjeseci nakon što su se uključili u istragu, ni stručnjaci “Eurocoptera” nisu uspjeli ustanoviti zbog čega se srušila “gazela” VCG.

Iz MO su saopštili da po zakonu, jer se radilo o vojnoj letjelici, u istraživanje ovog udesa nije mogla biti uključena Agencija za civlno vazduhoplovstvo Crne Gore, ali da “istragu o ovom udesu vodi i Više državno tužilaštvo kojem su od strane MO dostavljeni video-zapisi i druga tražena dokumenta”.

Ipak, i pored svega do sada još nema zvanično utvrđenog uzroka udesa, zbog čega je i dalje na snazi zabrana letjenja za sve preostale helikoptere tipa “gazela” u vazduhoplovnoj bazi VCG. Zabrana donijeta je iz bezbjednosnih razloga odmah nakon udesa na Luštici, a zbog vanrednog stanja u februaru ove godine, privremeno je stavljena van snage, kako bi “gazele” VCG, inače jedini helikopteri u naoružanju crnogorskih oružanih snaga, mogle letjeti i pružati pomoć u sniježnom nevremenu odsječenim djelovima Crne Gore.

Oproštajni let?

Iako je do sada u upotrebi bilo zvanično objašnjenje da su dvije “gazele” od kojih se helikopter 12 752 srušio, 2. septembra prošle godine bile “na redovnoj obuci”- dakle, trenažnom letu, MO je u odgovorima na najnovija pitanja “Vijesti”, upadljivo izbjegao da eksplicitno potvrdi da se radilo o trenažnom letu. Naime, nelogično je da se, ako je u pitanju trenažni let iznad vodene površine, on obavlja u sred zaliva Boke u kome početkom septembra ima ogroman broj turista i plovila na moru, a inače se to, kada je u pitanju helikopterska jedinica sa aerodroma Golubovci, radilo iznad voda Skadarskog jezera.

MO je u odgovorima na najnovija pitanja “Vijesti”, upadljivo izbjegao da eksplicitno potvrdi da se radilo o trenažnom letu

Stoga na snazi dobija nezvanična verzija po kojoj je tragični let 2. septembra 2011. trebalo da bude oproštajni pred odlazak u penziju jednog od stradalih vazduhoplovaca, a drugi helikopter ga je snimao kamerom kako bi njihov kolega za uspomenu dobio poseban poklon – upečatljiv video-snimak svoje vještine za pilotskom palicom. Po nepisanom vazduhoplovnom pravilu, koje je važilo u JNA, pilot nikada unaprijed nije smio da zna kada će obaviti posljednji let prije penzionisanja ili odlaska na novu dužnost, upravo zbog posebnog emotivnog stanja kada se opraštaju od tog poziva.

Sve se, nažalost, završilo nesrećom u uvali Dobreč, što, ukoliko je u pitanju bio trenažni let, navodi na zaključak da ga pretpostavljeni oficiri nisu dobro pripremili, jer je posadu “gazele” u niskom, brišućem letu nad Dobrečom “iznenadila” prepreka - stub stare terestričke navigacijske oznake za ulazak brodova u Boku.

"Let dvaju helikoptera Bokokotorskim zalivom u potpunosti se odvijao iznad vodene površine, a ne iznad naselja. Let je bio pravilno najavljen nadležnoj agenciji i sve vrijeme leta Bokokotorskim zalivom posada je imala komunikaciju sa aerodromskom kontrolom leta Tivat, o čemu postoji odgovarajući zapis. Let helikoptera je sniman isključivo radi izrade materijala za obuku pilota helikoptera. O eventualnom objavljivanju snimka odlučiće se po završetku istrage", rečeno je “Vijestima” u MO.

Na pitanje zbog čega je drugi helikopter VCG koji je letio u paru sa nastradalim vazduhoplovom, odmah po rušenju “gazele” 12 752, napustio mjesto nesreće ni ne pokušavši da eventualno pruži pomoć posadi nastradalog helikoptera, iz MO je odgovoreno da je posada drugog helikoptera javila poziciju udesa.

"Slijetanje na ili u blizini mjesta udesa nije bilo moguće zbog konfiguracije terena. Napuštanje helikoptera “gazela” iz lebdjenja nije moguće bez skidanja vrata prije polijetanja, zbog toga što za vijeme lebdjenja nije bezbjedno otvarati bilo koja vrata helikoptera radi napuštanja istog. Signal i preciznu poziciju pada helikoptera emitovao je ELT (Emergency Locator Transmitter) uređaj kojim je helikopter opremljen”", odgovaraju iz MO na pitanje zbog čega niko iz drugog vojnog helikiptera nije ni pokušao iskočiti u more, doplivati do stijena na kojima se zaustavila olupina srušenog helikoptera i pokušati pomoći svojim saborcima, već je odmah odletio dalje, ni ne ostavši da “markira poziciju” do dolasak ostalih spasilaca.

Cijeli sistem uzbunjivanja i spasavanja je u udesu vojne „gazele“ na Luštici pokazao brojne manjkavosti

Iako je po tvrdnji MO, ELT iz srušenog helikoptera emitovao signal po kome su spasioci mogli naći poziciju, druga dva vojna helikoptera koja su se sa Golubovaca uputili ka mjestu nesreće, u prvom navratu su otišli mnogo južnije nego što je trebalo i nadlijetali su prostor oko Plave špilje, Arze i Žanjica, prije nego što su ih sa zemlje ipak uspjeli usmjeriti na mjesto udesa kod Dobreča. Pri tom njihove posade, po tvrdnjama svjedoka sa brodova koji su se zatekli ispred ispred uvale Dobreč, uopšte nisu odgovarale na radio-pozive sa zemlje i sa brodova na kanalu 6, međunarodnom kanalu za komunikaciju sa vazduhoplovima i brodovima u operacijama traganja i spasavanja. Isto se desilo i sa helikopterom MUP-a u kojem je bio pomoćnik ministra za vanredne situacije i civilnu bezbjednost Zoran Begović koga su spasioci sa zemlje mobilnim telefonom morali navoditi na dodđe na mjesto nesreće.

Inače, cijeli sistem uzbunjivanja i spasavanja je u udesu vojne „gazele“ na Luštici pokazao brojne manjkavosti, pa su tako prvi pripadnici policije i civilnih spasilačkih službi na mjesto pada helikoptera stigli tek nakon skoro 40 minuta.

Porodicama stradalih stanovi i po 24 plate

Ministarstvo odbrane je na pitanje “Vijesti” da li je realizovano obećanje bivšeg ministra Bora Vučinića porodicama stradalih vazduhoplovaca da će dobiti stanove, saopštilo da su “porodicama poginulih pripadnika Vojske Crne Gore dodijeljeni odgovarajući stanovi u novoizgrađenoj stambenoj zgradi u Tološima”.

Na pitanje jesu li familije stradalih do sada dobile novac od obaveznog životnog osiguranja, tri na službenoj dužnosti poginula pripadnika VCG, MO je odgovorilo da je taj resor “u skladu sa važećim propisima, porodicama lica koja su stradala u udesu helikoptera, isplatio jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 24 neto zarade”.

Letjeli helikopterom starim preko 30 godina

Helikopter tipa “soko-aerospatiale” SA-341 “gazela” koji se prošle godine srušio na Luštici proizveden je prije 32 godine u Fabrici vazduhoplova “Soko” u Mostaru. Ta fabrika je izradu ovih helikoptera počela 1978. godine, po licenci koju je bivša SFRJ 1971. potpisala sa čuvenim francuskim proizvođačem i konstruktorom vazduhoplova, firmom “Aerospatiale”.

Helikopter sa vojno-evidencijskim brojem 12 752 koji se lani srušio na Luštici, dio je serije od pet “gazela” napravljenih 1980. godine u fabrici “Soko” u varijanti HS-42, odnosno sa primarnom namjenom za korišćenje u spasavanju. Ta “gazela” je raspad SCG 2006.godine dočekala kao jedan od ukupno 17 helikoptera tog tipa koji su se zatekli na aerodromu Golubovci.

Zajedno sa još tri helikoptera tog tipa iz sastava Vazduhoplovne baze VCG, i helikopter 12 752 je prije par godina generalno remontovan i modernizovan u banjalučkoj firmi “Ikar”, pa je bio tehnički potpuno ispravan. Iako je riječ o lakom helikopteru koji nije prvenstveno namijenjen borbenim dejstvima, u bivšoj vojsci “gazele” su korišćene i za protivoklopnu borbu jer jer helikopter naoružan sa četiri protivoklopne vođene rakete 9M14M maljutka i dvije samonavođene rakete vazduh-vazduh 9M32M strela-2M. Ta varijanta “gazelle” nazvana je “gama”, dok je verzija ovog helikoptera za izviđanje i korekturu artiljerijske vatre, nosila ime “hera”.

“Gazela” je u JNA i gotovo svim ostalim vojskama na prostoru bivše SFRJ, korišćena i za laki transport, održavanje veze i za spasavanje

Osim u te dvije namjene, “gazela” je u JNA i gotovo svim ostalim vojskama na prostoru bivše SFRJ, korišćena i za laki transport, održavanje veze i za spasavanje. Iako potpuno neoklopljen i veoma ranjiv na vatru protivnika, helikopter tipa “gazela” zbog svojih odličnih manevarskih osobina i hitrosti, omiljen je među vojnim pilotima na prostoru bivše Jugoslavije.

Iako ga zbog ranjivosti zovu “jajetova ljuska”, piloti ga smatraju idealnom mašinom za uživanje u letjenju jer je “gazela” jednostavna, pouzdana, jako manevrabilna i kako letači kažu, “pruža neponovljiv osjećaj kada pri brzini preko 200km/h sankama stajnog trapa u ultraniskom letu, dodirujete nepokošenu travu.”

Rotor elise mogući uzrok nesreće

"Vijesti" su ranije objavile da preliminarni razultati istrage pokazuju da su problemi na rotoru elise helikoptera "gazela" najvjerovatnije uzrok teške tragedije. Prema preliminarnom nalazu stručnjaka iz Francuske podaci eksperata o mogućem uzroku nesreće stigli su iz Francuske, gdje eksperti u specijalizovanoj laboratoriji već mjesecima istražuju šta bi mogao biti uzrok pada letjelice, govore da je kvar na ključnom dijelu elise doveo do nesreće", kazao je sagovornik "Vijesti".

Zbog toga je i francuski tim stručnjaka preporučio rukovodstvu VCG da do konačnog nalaza o uzroku nesreće više ne koriste ni ostale helikoptere tipa "gazela".

Zapelo i oko ćirilice

Osim što javnost uskraćena za informaciju šta se stvarno dogodilo tog septembarskog dana prošle godine na Luštici, kontraverze su pratile i postavljanje spomen-ploče stradalim vazduhoplovcima prošle sedmice.

Prema informacijama "Vijesti", ideja o postavljanju spomen- obilježja na mjestu pada helikoptera prvo nije ni našila na podršku u samoj Vojsci. Na inicijativu kolega poginulih pilota, da se u uvali Dobreč postavi spomen-ploča, vojni vrh je reagovao tako što je saopštio da za to nema para. Pripadnici te jedinice su ipak iz sopstvenih sredstava i donacijama uspjeli da sakupe potreban iznos, kada je iz Generalštaba stigla informacija da će obezbijediti 500 eura da se postavi spomen-obilježje. Dan prije svečanosti na Luštici montirana je spomen-ploča, ali je istom brzinom i uklonjena jer je tekst bio ispisan - ćirilicom.

Onda je vojni vrh naredio i finansirao hitnu izradu novog obilježja, ovog puta sa posvetom na latinici, koja je preko noći postavljana i u srijedu otkrivena na svečanosti uz visoke zvanice i porodice stradalih vazduhoplovaca.

Galerija

Bonus video: