"Život u Beču je kao sviranje klavira"

Rajnu je Beč odmah osvojio, a sjajni uslovi za studiranje, učenje i nastupe samo su potvrdili njena očekivanja
403 pregleda 3 komentar(a)
Rajna Ognjenović, Foto: Privatna arhiva
Rajna Ognjenović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 01.09.2012. 12:38h

Kada se pomene Beč, to je uvijek i asocijacija na Operu, Musikverein, Božićni koncert. U njemu se svakodnevno održava po nekoliko koncerata klasične muzike u različitim djelovima grada i koncertnim salama. Za mene je Beč muzika, jer kada šetam tim gradom sve doživljavam kroz ton i muziku”, puna je utisaka Rajna Ognjenović, studentkinja četvrte godine bečkog državnog muzičkog Konzervatorija.

Mlada Novljanka izabrala je Beč da nastavi izučavanje klavira koji je počela da svira kao sedmogodišnjakinja u Školi za osnovno muzičko obrazovanje u Beogradu, gdje je njena majka ljekarka bila na specijalizaciji, nastavila u Herceg Novom, a potom upisala Srednju muzičku školu, odsjek klavir, u Kotoru. Uporedo je završavala i gimnaziju u Herceg Novom i u obje maturirala sa odličnim uspjehom.

“Klavir me je uvijek privlačio, a kao djevojčicu su me oduševljavale žene koje sjede za klavirom, djelujući snažno i samouvjereno, kao da je čitav svijet njihov. Ta opčinjenost muzikom i klavirom pratila me je od malih nogu, zbog čega sam i uspjela da ’natjeram’ roditelje da me upišu u muzičku školu”, priča Rajna.

Beč je odmah osvojio

Talentovana, sa velikim interesovanjem, uporna, radna, ali prije svega skromna, Rajna je među velikim brojem kandidata uspjela da položi prijemni ispit i stekne pravo, ali i privilegiju da studira na prestižnom Bečkom konzervatorijumu.

Rajnu je Beč odmah osvojio, a sjajni uslovi za studiranje, učenje i nastupe samo su potvrdili njena očekivanja.

Iako je u početku života i školovanja u glavnom gradu Austrije bilo malih poteškoća, jer je sve bilo novo - i način života, i mentalitet, i kultura življenja, Rajna se na sve brzo prilagodila i počela da uživa u svim pogodnostima koje pruža ta muzička prijestonica Evrope.

“Austrijanci su vrlo gostoljubivi, spremni da vam pruže sve informacije, da vam pomognu. A studiranje na Konzervatorijumu je dobro organizovano"

“Austrijanci su vrlo gostoljubivi, spremni da vam pruže sve informacije, da vam pomognu. A studiranje na Konzervatorijumu je dobro organizovano. Sve je optimalno raspoređeno da možete da idete na predavanja, da učite, vježbate, da se u potpunosti posvetite studiranju, posjećujete koncerte, ali i da imate i zanimljiv društveni život”, kaže Rajna.

Školarina na Bečkom konzervatorijumu je niža nego na sličnim visokoškolskim ustanovama u regionu - Beogradu ili Zagrebu.

Najljepše među svojima

Posljednjih godina u Beču studira znatan broj mladih iz Crne Gore, a lani je, na inicijativu Rajne i još nekih visokoškolaca u našoj ambasadi u tom gradu organizovan njihov prvi susret, koji će, svi se nadaju, postati tradicionalan.

To je dobra prilika da se ublaži nostalgija za kućom, da se podijele iskustva, ali i da se pomogne budućim studentima koji tek dolaze u Beč. Rajna u Beču ima zanimljiv i bogat život koji je ispunjava, ali je u roditeljskom domu, među prijateljima u Crnoj Gori najljepše.

“More, sunce, plaže, druženja… To je ono što najviše volim. Sve što mi je u životu najznačajnije je ovdje i tako će i ostati. Crna Gora će uvijek biti moje utočište i sigurnost gdje se mogu vratiti, ali je preda mnom tako puno izazova, toliko toga što želim da ostvarim u ličnom i na profesionalnom planu, pa su zato moji putevi otvoreni ka novim sredinama”, ističe Rajna.

Bonus video: