Fakulteti da dostave podatke o troškovima

Odbor je dao pozitivno mišljenje i na predlog za proširenja rang lista na pojedinim fakultetima
0 komentar(a)
Kompleks Univerziteta CG, Foto: Arhiva Vijesti
Kompleks Univerziteta CG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.09.2012. 11:16h

Državni fakulteti u narednom periodu imaće obavezu da Univerzitetu Crne Gore pošalju podatke o finansijama kako bi se dobile tačne informacije, napravio presjek stanja i preuzele mjere za izlazak iz trenutne krize.

Na jučerašnjem Upravnom odboru UCG odlučeno je da će fakulteti biti u obavezi da dostave podatke o broju zaposlenih, primanjima i ostalim finansijskim troškovima, nakon čega će se krenuti u pregovore sa Ministarstvom prosvjete i sporta i Vladom o potrebnom budžetu za narednu godinu.

Kako “Vijesti” nezvanično saznaju, takva odluka nije se svidjela svima - posebno predstavnicima fakulteta koji imaju veliki broj samofinansirajućih studenata, a njihovi profesori velika primanja.

Zahtjev o budžetu za 2013. godinu kojim je kao minimalan iznos za potrebe fakulteta UCG procijenjeno 17 miliona eura prihvaćen je uz predlog da se djeluje naknadno na predlog Vlade o visini budžeta za narednu godinu.

Tim zahtjevom predviđena je maksimalna racionalizacija svih troškova, uz planove da se svim zaposlenim profesorima i saradnicima u cilju uštede za duplo poveća norma časova. Tako će akademsko osoblje biti opterećeno sa 75 odsto časova preko norme, pa će umjesto četiri imati sedam predavanja nedeljno, dok im plate neće biti srazmjerno veće već za svega 28 odsto.

Broj akademskih profesora koji će se finansirati je manji i umjesto 757 finansiraće se 432

To znači i da je broj akademskih profesora koji će se finansirati manji i umjesto 757 finansiraće se 432. Kako su "Vijestima" objasnili, ostali angažovani profesori neće izgubiti posao, već će ih navodno finansirati fakulteti. Takva rješenja imaju za cilj smanjenje broja dolazaka gostujućih profesora dok će njihove časove držati crnogorski.

Neki fakulteti nezadovoljni

“Vijesti” su ranije pisale o finansijskim problemima fakulteta koji strahuju da neće moći da isplate zaposlenima avgustovske zarade. Odluka Vlade od prošle godine da smanji budžet za oko 200.000 eura i obaveza nametnuta fakultetima da moraju izdvajati po 20 odsto ukupnog prihoda od školarina za zajedničku kasu UCG i za plate zaposlenima bio je poguban, pa mjesta za ulaganja nema. Osim osnovnih potreba fakulteti nemaju novca, niti mogu razmišljati o poboljšanju uslova rada profesora i studenata.

Odbor je dao pozitivno mišljenje i na predlog za proširenja rang lista na pojedinim fakultetima, ali i odlučio da se sačeka pozitivno mišljenje Vlade. Ipak, i ako Vlada odluči da odobri predlog fakulteta na listama će biti samo oni učenici koji su bar jedan razred završili odličnim uspjehom.

Odbor je dao pozitivno mišljenje i na predlog za proširenja rang lista na pojedinim fakultetima

Sa takvim predlogom, kako saznaju “Vijesti” nijesu zadovoljni pojedini fakulteti, jer će “otpasti” jaki vrlodobri đaci. Oni su nezadovoljni i što je UO odlučio onako kako je poručeno iz Ministarstva, ističući da se i pored predstavnika vlasti u odboru ponovo pita Vlada. Jučerašnja odluka znači i da će učenici koji su se našli na produženoj rang listi još čekati kako bi saznali da li su upisani na fakultet ili ne.

Žalba odložila imenovanje

Lajovića Izbor Dragana Lajovića za novog dekana Ekonomskog fakulteta nije potvrđen juče na UO, jer Vijeće tog fakulteta prethodno treba da se izjasni po žalbi druge kandidatkinje profesorice Gordane Đurović, koja je osporila legitimitet njevog izbora.

Izbori za dekana Ekonomskog fakulteta u Podgorici održani su 2. jula, a Lajović i Đurović su bili jedini kandidati. Lajović treba da stupi na tu funkciju u decembru 2012. godine. Za dekana Farmaceutskog fakulteta juče je imenovan profesor Refik Zejnilović.

Bonus video: