Ozon: U Podgorici, Pljevljima i Nikšiću trebalo uvesti vanredno stanje

U Podgorici je jutros koncentracija praškastih čestica (PM10) u vazduhu iznosila 207,7 µg/m3
54 pregleda 54 komentar(a)
Podgorica, dim, Foto: Boris Pejović
Podgorica, dim, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.08.2012. 13:58h

U Podgorici, Nikšiću i Pljevljima trebalo je proglasiti vanredno stanje zbog pogoršanog kvaliteta vazduha, ocijenio je direktor Ekološkog pokreta Ozon Aleksandar Perović.

On je saopštio da je alarmantno stanje kvaliteta vazduha u više opština u Crnoj Gori trebalo da bude prioritet donosiocima odluka na najvišem nivou, jer je, kako je naveo, očigledno da se radi o sistemskom propustu.

U Podgorici je u 13 sati koncentracija praškastih čestica (PM10) u vazduhu iznosila 238,1 µg/m3 (mikrograma po metru kubnom), što je skoro pet puta više od dozvoljene srednje vrijednosti.

U vazduhu skoro pet puta više praškastih čestica od dozvoljenog >>>

„U opštinama Podgorica, Nikšić i Pljevlja, koje su i u normalnim uslovima prepoznate po aerozagađenju, trebalo je otići korak dalje i proglasiti vanredno stanje, kontinuirano obavještavati javnost o kvalitetu vazduha, davati preporuke građanstvu i zabraniti rad na otvorenom, jer je golim okom vidljivo da je riječ o alarmantom stanju“, kazao je Perović agenciji MINA.

On smatra da tim problemom ne mogu da se bave samo institucije iz oblasti zaštite životne sredine, već da je potrebno da se uključe i one koje tretiraju organizovani kriminal.

„Pored toga što oštećuju zdravlje PM10 umanjuju i vidljivost tokom dana jer stvaraju efekte vidljivosti koji su karakteristični za izmaglicu koja se često prepoznaje kao smog, što povećava opasnost u saobraćaju i upravo zato je potrebno razmišljati o vanrednim mjerama jer je riječ o veoma kompleskom problemu“

Perović je kazao da je o kvalitetu vazduha, sem građana Podgorice, na dnevnom nivou trebalo obavještavati i građane Nikšića i Pljevalja, jer postoje automatske stanice koje su namjenjene takvim situacijama.

„Kada se zna da je zakonom predviđena granica od 35 dnevnih prekoračenja na godišnjem nivou, što se u pomenutim opštinama decenijama dešava, mišljenja smo da iz više razloga, a naročito zaštite zdravlja, građani moraju biti kontinuirano informisani o kvalitetu vazduha, na što uostalom obavezuje i Arhuska konvencija“, kazao je Perović.

On je podsjetio da povečćana koncentracija praškastih materija izaziva ili osnažuje astmu, bronhitise i druga oboljenja pluća, a samim tim smanjuju ukupnu otpornost organizma.

„Pored toga što oštećuju zdravlje PM10 umanjuju i vidljivost tokom dana jer stvaraju efekte vidljivosti koji su karakteristični za izmaglicu koja se često prepoznaje kao smog, što povećava opasnost u saobraćaju i upravo zato je potrebno razmišljati o vanrednim mjerama jer je riječ o veoma kompleskom problemu“, pojasnio je Perović.

On je kazao da se nada da će se nakon normalizovanja stanja, „do čega će opet prije doći usled prirodnih pojava, a ne zbog efikasnosti sistema“, promijeniti odnos donosioca odluka prema životnoj sredini.

„Da će se pronaći i adekvatno sankcionisati odgovorni za izazovanje opšte opasnosti, da će se donijeti realna strategija kojom bi se precizirale nadležanosti i aktivnosti ne samo u kriznim situacijama, jer je potrebno kontinuirano djelovanje kada je riječ o sprečavanju požara, koje podrazumijeva i preventivu i jačanje tehničke podrške“, zaključio je Perović.

Bonus video: