Drop-in centar CAZAS-a podijeli 50-ak igli dnevno

Zavisnicima je na raspolaganju stručna pomoć doktora, psihologa i sociologa, ali i savjetodavna liječenih zavisnika
132 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2012. 12:00h

Centar Društva za borbu protiv side (CAZAS) svakodnevno posjeti prosječno dvadesetak narkomana.

Takozvani “drop in” centar, u kojem zavisnici mogu da dobiju sterilne igle i stručnu pomoć, ima oko 100 stalnih klijenata.

Srđan Redžić iz centra navodi da im se mjesečno pridruži tridesetak novih zavisnika.

“To je zapravo dnevni centar u kojem se svakodnevno pruža pomoć aktivnim korisnicima droge koji injektiraju. Oni dobijaju sterilan materijal, a na raspolaganju im je stručna pomoć doktora, psihologa i sociologa, kao i savjetodavna pomoć liječenih zavisnika”, kazao je Redžić “Vijestima”.

Centar je otvoren u novembru prošle godine uz podršku Globalnog fonda.

Redžić je istakao da su prema svima predusretljivi.

Redžić u prostorijama centra

“Zavisnik dođe da uzme sterilni pribor i donese korišćeni koji se odlaže u predviđene kontejnere. Dnevno se podijeli više od 50 sterilnih pribora za injektiranje. Većina njih se zadrži u dnevnom boravku, gdje mogu da igraju pikado, koriste internet, kuhinju, pa i da operu veš. Znatan broj zavisnika je na ivici egzistencije, te se trudimo da im na taj način unaprijedimo kvalitet života, da bi mogli da zadovolje neke osnovne životne potrebe”, pojasnio je Redžić.

U dnevnom centru borave zavisnici od 18 do 50 godina, koliko ima trenutno najstariji klijent.

Redžić je rekao da su mnogi od njih zaraženi hepatitisom C, naglasivši značaj prevencije krvlju prenosivih bolesti.

Redžić je rekao da su mnogi zavisnici zaraženi hepatitisom C, naglasivši značaj prevencije krvlju prenosivih bolesti

“Drop in centar je prvenstveno adresa za pomoć onima koji su i dalje na drogama, kako bi ih što prije uputili na državne institucije bilo da je u pitanju tretman, odvikavanje ili pomoć u liječenju krvlju prenosivih bolesti. Centar je otvoren radnim danima od 17 do 21 sat, a isti radi u Baru”, rekao je Redžić.

Ne drogiraju se u centru

Redžić je naglasio da centar nije mjesto gdje se zavisnici okupljaju i drogiraju, već prostor gdje dobijaju stručnu pomoć i odakle se upućuju na liječenje. On je kazao da slični dnevni centri postoje svuda po svijetu i da su iskustva pozitivna.

“Klijenti dobijaju stručne savjete o pravilnom injektiranju, informacije u vezi s HIV/AIDS-om, hepatitisom A, B i C, kao i informacije o prevenciji predoziranja. Zavisnici mogu dobiti osnovnu medicinsku i psihosocijalnu pomoć, ili se upućuju na određene službe zdravstvene i socijalne zaštite, kao što su centri za liječenje, rehabilitaciju i resocijalizaciju”, kazao je Redžić.

Galerija

Bonus video: