Medigović: Opstruiraju mi posao da bi sačuvali biznis

Direktor budvanskog Vodovoda tvrdi da trpi opstrukcije zbog namjere da raspiše tender za nabavku ’pametnih vodomjera’, jer je time umiješao prste u biznis pojedinih zaposlenih
208 pregleda 5 komentar(a)
medigovic, Foto: Vuk Lajović
medigovic, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 29.08.2012. 18:11h

Da je gradski “Vodovod” jedno od onih budvanskih preduzeća u kojima su mnogi službenici na račun javnog posla mogli i da dobro zarade kroz „razne poslovne kombinacije“, otkrio je i direktor Milenko Medigović, navodeći da “trpi brojne opstrukcije zbog namjere da raspiše tender za nabavku takozvanih ’pametnih vodomjera’, jer je time umiješao prste u biznis pojedinih zaposlenih“.

Duhove u “Vodovodu” Medigović je probudio odlukom da se kreditno zaduži na pola miliona eura, koje bi utrošio u tehničko osavremenjavanje vodovodne mreže.

Upravo ta odluka, koja je već naišla na oštre reakcije opozicije, koja je najavila da će se oglasiti konferencijom za novinare, naći će se na predstojećem skupštinskom zasjedanju, zakazanom za utorak, 4. septembar.

„Kredit je namjenski, što znači da će se isključivo trošiti za tehničko osavremenjavanje i nabavku opreme“, kazao je Medigović, odbacijući spekulacije da će novac biti usmjeren za isplatu zarada uoči lokalnih izbora.

"Prvi sam koji je raspisao tender za nabavku takvih vodomjera, jer je to bila godinama unazad privatizovana aktivnost određenih zaposlenih u 'Vodovodu'. Upravo zbog toga sam opstruiran i doživaljavam svakakve optužbe, jer očigledno sam nekome pokvario privatni biznis koji je u ime 'Vodovoda' vodio za sebe“

On je istakao da mu je plan da se ugrade „pametni vodomjeri“ i time se omogući daljinsko upravljanje i isključivanje potrošnje vode kod potrošača.

„Mi sada nemamo kontrolu proizvoda koji kupujemo i prodajemo. Znači, vodovodna mreža se nalazi u veoma tehnički lošem stanju, gubici su više od polovine, i mi moramo da obezbijedimo da kontrolišemo ono što prodajemo.

Zato će i novac biti usmjeren osim za nabavku vodomjera i na njihovu ugradnju i realizaciju projekta zoniranja grada. Ja nijesam izmislio ništa novo. Radimo ono što odavno rade mobilne telefonije, Elektroprivreda, jednostavno želimo da imamo kontrolu nad sistemom, koju sada nemamo.

Ne možemo da zavisimo hoće li nam neko otvoriti vrata svoga stana da očitamo potrošnju vode, ili da se smiluje da dođe ovdje da plati. Ovako, jednostavno, iz kancelarije ćemo imati potpunu kontrolu, i na vrijeme isključivati“, naglasio je Medigović.

On je rekao da je upravo namjera da raspiše tender naišla na opstrukcije određenih zaposlenih.

„Prvi sam direktor u preduzeću koji je raspisao tender za nabavku takvih vodomjera, jer je to bila godinama unazad privatizovana aktivnost određenih zaposlenih u 'Vodovodu'.

Upravo zbog toga sam opstruiran i doživaljavam svakakve optužbe, jer očigledno sam nekome pokvario odličan privatni biznis koji je dugo godina u ime 'Vodovoda' vodio za sebe“, rekao je Medigović.

On je rekao da već godinu dana pokušava da sprovede tender za vodomjere za daljinsko očitavanje i daljinsko isklučenje.

“Naši zakoni su takvi kakvi su. Svako može da se žali i da vam obori tender. Svi kažu da taj zakon nije dobar, međutim, on se primjenjuje, a naša preuzeća trpe posljedice tih loših zakona. Privredno preduzeće ne može da trpi tako trome i spore zakone.

Od raspisivanja tendera do otvaranja je neophodno 30 dana, nakon toga svako može da se žali i obori tender, a preduzeće trpi. Ovdje su veliki gubici i za to niko ne odgovara, a ako kupite hiljadu metara cijevi bez tendera odgovaraćete. Definitivno neka čudna situacija”, ocijenio je Medigović.

Izlije se polovina vode

“Imamo veliki diskontinuitet između zahvaćene i očitane vode. Gubici su veći od 50%"

Medigović je istakao da su ogromni gubici na mreži, čak polovina od preuzete vode se “izgubi” tokom transporta.

“Imamo veliki diskontinuitet između zahvaćene i očitane vode. Gubici su veći od 50 odsto.

Treba napraviti kvalitetne cjevovode, mjerenja, vodomjere koje ćemo održavati i moći da kontrolišemo naš proizvod.

Nama nije problem dug za neplaćenu vodu. Mi , uglavnom od očitane vode, naplatimo 95 odsto, ali je problem u odnosu zahvaćene i očitane vode.

To su razne kategorije - bespravni priključci, krađe vode, neispravni vodomjeri na mreži, oštećeni cjevovodi, prelivanja vode u rezervoarima, neočitavanje utrošene vode, neregistrovani vodomjeri”, istakao je Medigović.

Bonus video: