"Nema straha, imamo koliko nam treba"

Duško i Kristina predstavljaju primjer roditelja kojima ni ekonomska kriza, ni trend da je dvoje djece dovoljno nisu predstavljali prepreke
136 pregleda 34 komentar(a)
Mihailovići, Foto: Vesko Belojević
Mihailovići, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 30.08.2012. 00:28h

Bračni par Mihailović, Duško i Kristina, sa četvoro djece žive u trosobnom stanu koji su kupili na kredit i koji će otplaćivati narednih dvadeset godina. Deset godina unazad oni su bili podstanari. Velike mjesečne kirije, teško finansijsko stanje u državi nisu u ovom mladom bračnom paru izazvali strah za egzistenciju.

"Nije me nikad bilo strah, nije me ni sad strah, niti će me ikad biti strah. Ja nemam novca u izobilju. Imam tačno koliko mi je potrebno", kaže Kristina.

Nakon tri godine braka, 2004 godine, Kristina i Duško su dobili prvo dijete. Kako su kazali, to što sada imaju četvoro djece nije planirano, ali se nikako ne kaju. Najmlađi sin ima samo dva mjeseca, i kako oni kažu, ova četvrta trudnoća ih je iznenadila.

"Nije to tako strašno kako izgleda. Uvijek se nađu neki razlozi, to je posao, karijera ali u suštini može to sve zajedno", kaže Kristina.

Naravno, ona ne poriče da je naporno i da zahtjeva ogroman trud i odricanja, ali njhovo četvoro mališana su na prvom mjestu.

Kristina kaže da je jako bitna organizacija kao i to da je oduvjek imala fleksibilno radno vrijeme.

Kriza nije prepreka

Kristina je imala 25 godina kada je prvi put ostala u drugom stanju i smatra da je to idealno vrijeme, mada kako ona kaže, ni za to nema pravila. Svako dijete je dojila i kaže da je žalosno to što naše zdravstvo ne posvećuje dovoljnu pažnju mladim majkama kako da prevaziđu probleme prilikom dojenje, pa većinom one i odustanu, opredjeljujući se za adaptirano mlijeko.

Neinformisanost, posebno sa prvim djetetom pamti kao loše iskustvo. Pošto nije imala konkretne savjete od zdravstvenih radnika snalazila se na razne načine;

"Pa definitivno nedostaje ta institucionalna pomoć to smo mi negdje identifikovali kao ključni problem.

"Znam da postoje neke krizne situacije. Svakome se u životu dešavaju sigurna sam, ali mislim da se mogu prevazići i da uvijek postoji način."

To dokazuje i moje iskustvo sa sve četiri trudnoće, posljednji put je bila nešto bolja situacija," kaže Kristina.

Pomoć im je bila neophodna, kako kažu, i Duškova i Kristinina porodica su uvjek bile tu da im pomognu. Oni smatraju da su obaveze podizanja i vaspitavanja djece zajedničke i da su oboje podjednako uključeni.

Duško i Kristina danas predstavljaju primjer roditelja kojima ni ekonomska kriza, ni trend da je dvoje djece dovoljno nisu predstavljali prepreke. To da će jednog dana promovisati roditeljstvo nazivaju samo sticajem okolnosti. Kristina je rekla da joj je još sve čudno, ali stvari su se spontano izdešavale.

Kako oni kažu, naravno da su prolazili kroz krize, posebno sa rođenjem četvrtog djeteta. No,Kristina optimistično gleda na sve to:

"Znam da postoje neke krizne situacije. Svakome se u životu dešavaju sigurna sam, ali mislim da se mogu prevazići i da uvijek postoji način."

Prema podatcima Monstata samo 11 odsto porodica u Crnoj Gori ima četvoro i više djece,15 odsto sa jednim, 27 sa troje i 38 odsto sa dvoje djece.

Osnivači sajta za roditelje

Mihailovići su osnivači prvog crnogorskog roditeljskog portala roditelji.me koji je osnovan 2010 godine.

Kako je kazala Kristina, sajt su pokrenuli inspirisani i sopstvenom potrebom za informacijama o roditeljstvu.

Danas sajt broji preko 3.000 registrovanih korisnika. Prošle godine u julu su osnovali nevladinu organizaciju "Roditelji" koja prati aktivnosti njihovog sajta. Kao glavni razlog oni navode želju da se nečim bave zajedno, dijeleći strast prema novinarstvu.

Bonus video: