Službenici ZIKS-a hoće bolje uslove rada i zaštitu od medija

Tražili su i da im se olakša rad, tako da što će uprava javno da progovori i zaštiti svoje radnike koji su nepravedno prozvani u medijima
280 pregleda 3 komentar(a)
ZIKS Spuž, Foto: Jelena Jovanović
ZIKS Spuž, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 29.08.2012. 14:07h

Službenici obezbjeđenja Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) tražili su od uprave i Ministarstva pravde da im se poboljšaju uslovi rada, da se prekine sa dosadašnjim lošim tretmanom zaposlenih i da ih zaštite od nepravednih optužbi, kojima ih u medijima izlažu pojedine nevladine organizacije.

Predsjednik sindikalne organizacije ZIKS-a Nenad Rakočević u saopštenju navodi da su službenici obezbjeđenja na njihov zahtjev imali sastanak sa pomoćnicom ministra pravde Slavicom Rabrenović, direktorom ZIKS-a Miljanom Perovićem i njegovim pomoćnikom Milanom Tomićem.

“Službenici su ih upoznali sa veoma teškim uslovima u kojima rade, sa problemima sa kojima se susreću svakodnevno i načinima kako da najlakše riješe probleme i poboljšaju uslove rada. Tražili su i da im se olakša rad, tako da što će uprava javno da progovori i zaštiti svoje radnike koji su nepravedno prozvani u medijima ili preko nevladinih organizacija. Nama je to važno jer pojedinci ili grupe često koriste javnost zarad svojih ličnih interesa, a to upravo najviše štete nanosi službenicima ZIKS-a i pravnom sistemu uopšte”.

“Radnici su tražili, što im je i obećano, da se pojedine loše navike i prakse koje su bile prisutne u vrijeme prethodnih uprava neće primjenjivati, kao i da će se kroz novi kućni red i pravilo službe, koji će biti usvojeni brzo, definisati i regulisati prava osuđenih i pritvorenih lica i da se mimo toga neće moći tražiti ništa više”, piše u saopštenju Rabrenovića.

"Upravi se mora dati šansa"

Kako je kazao, rečeno im je da se u kratkom vremenskom roku ne mogu riješiti svi problemi, da će se kroz određene procese koji su već u toku i u ZIKS-u i Ministarstvu doći do boljih rješenja što se tiče i radnog i socijalnog statusa radnika i da svako, ko je radio po zakonu i pravilu službe, može očekivati svaki mogući vid zaštite.

“Među nama ima mali broj pojedinaca koji rade nemoralne i protivzakonite stvari, pa nadležne molimo da ih razotkriju"

“Službenici ZIKS-a na čelu sa Sindikalnim rukovodstvom žele ovim saopštenjem da skrenu pažnju na sebe i svoj veoma težak posao. Želimo da upoznamo javnost kakve posljedice nosi naše zanimanje, da je veliki broj kolega obolio i izvršio samoubistvo, što je direktna posljedica uslova u kojima rade”, naveo je Rakočević.

On je rekao i da žele da upoznaju neupućene da su službenici ZIKS-a, kako je rekao, u najvećem broju porodični i obični ljudi koji pošteno zarađuju koru hljeba.

“Među nama ima mali broj pojedinaca koji rade nemoralne i protivzakonite stvari, pa nadležne molimo da ih razotkriju, javno prozovu i kazne po zakonu”, kazao je Rakočević.

Prema njegovim riječima, na sastanku je zaključeno da se novoj Upravi mora dati šansa za rješavanje problema zaposlenih i da su radnici i sindikat prepoznali trud i početne pozitivne rezultate njihovog kratkotrajnog rada.

Bonus video: