Cijevna osvježava i kad asfalt gori

Od novog mosta na Dinoši do drugog na Trgajama, Cijevna više liči na neku od plaža sa crnogorskog primorja
461 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2012. 14:38h

Osim što plijeni ljepotom, kanjon Cijevne za mnogobrojne građane predstavlja pravi spas od tropskih vrućina.

Nedjelja u Podgorici. Temperatura u gradu 50-ak stepeni na asfaltu. Avgust je na izmaku, a ljetnja vrelina pakleno finišira.

Ekipa “Vijesti” zaputila se prema Cijevni, a usput skoro da nema nikoga na ulici, samo po koji prolaznik žuri tražeći spas u hladu.

Od novog mosta na Dinoši do drugog na Trgajama, Cijevna više liči na neku od plaža sa crnogorskog primorja.

Put do Trgaja je dosta uzak, jedva da se dva vozila mogu mimoići, a frekventan saobraćaj iz oba smjera govori da Podgoričani znaju za dragulj prirode skriven svega nekoliko kilometara od grada.

Pored puta parkirano je mnogo vozila, uglavnom su Podgoričani, ali se nađe po koje auto sa stranim tablica, čak i američkim.

Iako nije najpogodnija za kupanje cijelim tokom, na Cijevni ima mnogo plaža, najčešće improvizovanih. Kupači rašire peškire na šljunkovitoj obali, na malim dragama, po stijenama.

Kod Plavog mosta, juče u rano poslijepodne - “mravinjak” ljudi.

Gotovo da je nemoguće naći parking, a među kupačima djeca, omladina, mladi parovi, stari... Svi traže - rashlađenje.

“Dođemo često radnim danima na Cijevnu dok na more pođemo uglavnom zbog noćnog provoda

Omladina skače sa mosta i stijena, ne obazirući se na hladnoću Cijevne, koja je, i kada je napolju najtoplija, hladna kao iz frižidera.

Drveće pored rijeke pravi hladovinu u koju mnogi bježe, dok je grupa ljudi tražila spas u kafani pored obale.

Đuro Đoljević iz Zagoriča svakoga dana dolazi na Cijevnu sa ženom i djecom da “izgubi četiri - pet sati”.

“Voda je lijepa i bistra, kupača ima i ne znam zašto bih pošao na more pored Cijevne. Bolje je ovdje na obali u hladovini nego li u stanu pod klimom. Izgubim tih nekoliko sati, kupajući se, sunčajući, pecajući, a ni ne znam šta bih radio u Zagoriču preko dana”, rekao je Đoljević.

Petar Perković došao je iz Detroita da se okupa, a na pitanje “more ili Cijevna” odgovara: “Na moru su skuplje ležaljke nego krevet”.

“Ovdje nam ne trebaju ležaljke, imamo prirodu, čistu i hladnu vodu, a vrijeme provodimo sunčajući i kupajući se i družeći se u kafani uz piće”, kazao je Perković.

Grupa mladića iz Bastona ove nedelje nije pošla na more kao što imaju običaj, već je odlučila da dođe na Trgaje, kod drugog mosta, da roštiljaju u hladovini pored obale.

U početku rezervisani za izjave, ali svi spremni da se slikaju, i gostoprimivi - nude ekipu “Vijesti” ćevapima, pivom, koka-kolom...

Stefan Jovanović probija led - kaže da dolaze da se kupaju na Cijevni zbog vode koja je osvježavajuća.

“Dođemo svake nedelje ako ne odemo na more da roštiljamo od 12 do 15-16 časova. Voda je pravo dobra, uživamo ovdje. Dolazili bi svaki dan da možemo, ali radimo, a treba i goriva jer Cijevna baš i nije blizu”, rekao je Jovanović.

Njegov drug Vuk Vukotić ističe da nekada dođu u ženskom društvu, ali da je zabavnije kada je ekipa muška.

“Dođemo često radnim danima na Cijevnu dok na more pođemo uglavnom zbog noćnog provoda. Uzvodno prema albanskoj granici ima puno lijepih kupališta i mjesta gdje dolazimo da roštiljamo i pijemo pivo. Dolazimo kolima i uvijek nađemo mjesta. Ne volimo gužvu, a kilometar ili dva dalje od Plavog mosta uvijek ima mjesta”, kazao je Vukotić.

Osmoro Bulatovića na plaži

Ranko i Aida Bulatović došli su juče na Trgaje sa šestoro djece da se rashlade, a kako kažu, dolazili bi svaki dan da imaju vremena.

“Voda je idealna i za odrasle i za djecu, ali da imamo para išli bi na more da se 'posolimo'. Trgaje je za djecu idealna, može se piti koliko je čista, a ovdje je dobro ako želite što dalje od gužvi. Pođemo i do Čanja na more, ali je na Cijevni ljepše”, kazao je Bulatović. Njegova ćerka Jovana uspjela je da upeca četiri ribe za kućnog mačka.

Galerija

Bonus video: