Bijelo Polje: Presušili prirodni izvori

“Pojedini potrošači koji imaju dovoljne količine vode nastoje da zadovolje svoje potrebe i ne interesuje ih što drugi kubure sa nestašicom"
56 pregleda 2 komentar(a)
vatrogasna, Bijelo Polje, Foto: Beća Čoković
vatrogasna, Bijelo Polje, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 25.08.2012. 09:16h

Posljednjih dana sa raznih bjelopoljskih područja stižu informacije da su presušili prirodni izvori, što se nikada nije dešavalo, a što jasno govori o katastrofalnim posljedicama višemjesečne suše koja ne posustaje.

Da bi se ublažile posljedice suše i omogućilo vodosnabdijevanje žitelja na ugroženim područjima Bijelog Polja, cisterne Vatrogasne službe su gotovo neprekidno na terenu.

“U prosjeku dnevno dopremimo desetak cisterni i u ona najnepristupačnija područja. Postupamo po zahtjevima građana i mjesnih centara, a po nalogu predsjednika Opštine Aleksandra Žurića, besplatno prevozimo vodu za ugrožena područja. U toku jula, sve do juče, oko 200 cisterni prevezlo je više od hiljadu tona vode”, kazao je komandir Službe zaštite i spasavanja Zoran Puletić.

On je rekao da su, pored dopremanja vode, vatrogasci gotovo svakodnevno angažovani i na gašenju šumskih požara.

“Ova ljetnja sezona ostaće upamćena kao jedna od najtežih, a mi ćemo se uvijek truditi da izlazimo u susret i pomažemo ugroženim građanima. Ali, i oni treba da imaju razumijevanja, jer istovremeno ne možemo da stižemo i intervenišemo na nekoliko različitih lokacija”, kazao je Puletić.

"Velika potrošnja zbog zalivanja"

Potrošači u gradskom i prigradskom dijelu Bijelog Polja ovih dana kubure sa smanjenom količinom vode.

Direktor Vodovoda „Bistrica“ Milan Bulatović kazao je „Vijestima“ da je posljednjih dana „užasno velika potrošnja od korisnika usljed zalivanja javnih i zelenih površina, cvijećnjaka, vrtova i drugih površina”.

“Pojedini potrošači koji imaju dovoljne količine vode nastoje da zadovolje svoje potrebe i ne interesuje ih što drugi kubure sa nestašicom"

“Pojedini potrošači koji imaju dovoljne količine vode nastoje da zadovolje svoje potrebe i ne interesuje ih što drugi kubure sa nestašicom. Bez obzira na smanjenu količinu vode na izvorištu u Majstorovini ispod Bjelasice gotovo svi bi potrošači imali dovoljne količine ukoliko bi se racionalno koristila”, kazao je Bulatović.

On je rekao da potrošači u visokim zonama nemaju vodu i dodao da se u preduzeću trude da raspoloživim količinama i korektnom raspodjelom nastoje da zadovolje potrebe korisnika.

Prema informacijama “Vijesti”, ovih dana krenuo je posao na dokaptiranju, odnosno obezbjeđivanju dodatnih količina vode na izvorištu u Majstorovini, kroz program IPA projekta.

Bonus video: