RTCG najavljuje štrajk zbog prinudne naplate poreza

“Tražimo da se pred nadležnim organima riješi nastali spor, ali ne na štetu zaposlenih i egzistencije njihovih porodica”
72 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2012. 07:31h

Sindikat Radio-televizije Crne Gore najavio je organizovanje štrajka ukoliko budu blokirani računi Javnog servisa, nakon što je Uprava prihoda Glavnog grada naložila prinudnu naplati poreza na nepokretnosti. U saopštenju Sindikata piše da će blokada računa Javnog servisa dodatno ugroziti životni standard “u ustanovi u kojoj su prosječne zarade ispod prosjeka u Crnoj Gori”.

“Tražimo da se pred nadležnim organima riješi nastali spor, ali ne na štetu zaposlenih i egzistencije njihovih porodica”, piše u saopštenju sindikata RTCG.

Njegov predsjednik Branko Vujisić kazao je “Vijestima” da ukoliko dođe do blokade žiro-računa RTCG neće moći da isplati plate i ostale obaveze koje imaju prema zaposlenima, pa će u tom slučaju neminovno doći do štrajka.

“Postoji ogromno nezadovoljstvo kod zaposlenih u RTCG koji traže da se organizuje štrajk jer smatraju da mi ne treba da plaćamo porez koji je nametnut Radio-televiziji. U toj situaciji, ukoliko Uprava za prihode blokira račun onda postoji ogroman problem kompletnog funkcionisanja Radio-televizije”, kazao je Vujisić.

On je kazao da je zahtjev RTCG da se jednostavno taj porez ne plaća odbijen od administratora, dok se Ministarstvo finansija proglasilo nenadležnim.

"Mora se utvrditi ko je kriv"

U saopštenju Sindikata, kojim ovo tijelo najavljuje organizovanje štrajka, navodi se i da “radnici neće dozvoliti da se bilo čiji interesi ostvaruju preko njihovih leđa”. Vujisić, ipak, nije želio da kaže o čijim je interesima riječ. On kaže da smatra da ukoliko dođe do štrajka, nadležni organi moraju odrediti ko je kriv.

“Sindikat Radio-televizije nije sudski organ i neće ulaziti u takve detalje. Mora da se utvrdi ko je kriv za nastalu situaciju, ukoliko do blokade dođe”, naglasio je on.

Prema njegovim riječima, u RTCG radi oko 600 ljudi, a veliki broj porodica se odatle izdržava. Iz tog razloga, on smatra da se problem oko poreza može riješiti i na drugi način.

“Najjednostavnije je blokirati račune, ali šta to donosi?”, pitao je Vujisić.

On je objasnio da plaćanje ovih poreza nameće dodatnu obavezu Javnom servisu, posebno ukoliko se ima u vidu digitalizacija, koja je skupa.

Najjednostavnije je blokirati račune, ali šta to donosi?”, pitao je Vujisić

Direktor RTCG Rade Vojvodić nedavno je ušao u javni obračun sa gradonačelnikom Podgorice Miomirom Mugošom jer je parking ispred zgrade RTCG, koji je njeno vlasništvo, naplaćivao Glavni grad.

Glavni grad nije juče želio da se oglašava povodom najave sindikata RTCG.

Od RTCG traže preko 300.000

Vujisić je istakao da na osnovu zahtjeva Uprave za lokalne javne prihode, Radio-televizija ima obavezu da za 2011. godinu plati 166.669 eura poreza, dok je za 2012. godinu porez 152.415 eura.

“Za prethodnu godinu porez RTCG na poslovne objekte iznosi oko 105 hiljada, a 61.640 eura poreza treba platiti po osnovu građevinskog zemljišta. To zemljište je vlasništvo države Crne Gore”, rekao je Vujisić.

On tvrdi da je sva imovina Javnog servisa u državnom vlasništvu, što potvrđuje Zakon o javnim servisima i Statut RTCG, te da se na nju ne može plaćati porez.

Prema njegovim riječima, porez na nepokretnosti može se plaćati jedino ukoliko one služe za sticanje profita na tržištu, a Javni servis takvih nepokretnosti nema. Vujisić je naglasio da smatra da nijedna državna institucija, koja je slična RTCG, ne plaća porez na nepokretnosti ukoliko su one u vlasništvu države.

“Ja nijesam siguran da Vlada plaća porez na nepokretnosti na svoju zemlju”, rekao je Vujisić.

Galerija

Bonus video: