Potraga za piromanom u Tivtu: Vidjeli ga i vatrogasci

"Budući da se piroman vješto i brzo kreće zabačenim šumskim putevima i stazama koje su dobro poznate samo mještanima, gotovo smo sigurni da je u pitanju neko od žitelja"
51 pregleda 2 komentar(a)
Požar Tivat, Vatrogasci, Foto: Siniša Luković
Požar Tivat, Vatrogasci, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 23.08.2012. 18:48h

Nakon posljednjeg velikog požara u rejonu Brština i Vrijesa, u Tivtu je pokrenuta opsežna akcija identifikovanja i hapšenja osoba koje već nekoliko godina namjerno izazivaju požare u toj opštini.

Požar na Brštinu buknuo je nešto prije 22 sata skoro istovremeno na čak tri različita mjesta, a gasitelji koji su se odmah uključili u borbu sa vatrenom stihijom, uočili su da se neko, osvjetljavajući sebi put baterijskom lampom, brzo kreće dalje kroz šumu, nakon čega je i na četvrtom mjestu, dalje od vatrogasaca, izbio požar.

"Budući da se piroman vješto i brzo kreće zabačenim šumskim putevima i stazama koje su dobro poznate samo mještanima, gotovo smo sigurni da je u pitanju neko od žitelja Vrijesa ili Mrčevca.

Možda je taj neko čak kasnije i bio među onim brojnim građanima tog dijela Tivta koji su nam pritekli u pomoć da gase požar, a možda je sa terase svoje kuće gledao kako plamen proždire šumu i mlade maslinjake i poput svih piromana – ljudi sa psihičkim problemima, uživao u šteti koju je izazvao", kazao je „Vijestima“ Zoran Barbić, komandir Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Krtoli“ iz Radovića.

On je dodao da je prije dvije noći srećna okolnost bila ta što nije bilo vjetra koji bi sigurno vatru raspirio na mnogo šire područje od oko 6 hektara na kojima je ona gorjela, što bi sigurno ugrozilo čitavo brdo Vrmac i dio prigradskih naselja Tivta.

"Požar na području Brština i Vrijesa godinama se, evo se već po pravilu tokom avgusta kada je sve suvo i kada duvaju vjetrovi, javljaju bukvalno na istim mjestima i svake godine imamo iste probleme.

To je definitivno djelo nekog čovjeka, isto tako kao što neko već godinama stalno podmeće požare u rejonu sela Đuraševići gdje po pravilu, vatra izbija na jednom od lokaliteta istočno od sela, kaže Barbić dodajući da se o akciji nalaženja piromana koji stalno pale ova dva područja, ozbiljno razgovara u vrhu Opštine Tivat u saradnji sa policijom, opštinskom Službom zaštite i pripadnicima Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Krtoli“.

Bonus video: