Čistili Zetu pa spalili smeće

Upitan da li su tačne tvrdnje da je smeće nakon akcije zapaljeno, a ne deponovano, Simonović kazao da to nije istina.
72 pregleda 2 komentar(a)
Paljenje smeća Danilovgrad, Foto: Jelena Jovanović
Paljenje smeća Danilovgrad, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 23.08.2012. 11:24h

Nakon ekološke akcije - čišćenja obale i korita rijeke Zete ispod gradskog mosta, koju je NVO “9. decembar” realizovala u saradnji sa JP “Komunalno”, Vojskom Crne Gore, JP za uzgoj, zaštitu i lov divljači i riba, uz podršku Opštine Danilovgrad, dio pokupljenog smeća zapaljen je dan kasnije ispod mosta, tvrde očevici.

Građani, okupljeni u blizini mosta, koji su insistirali na anonimnosti, tvrde da su prikupljeni otpad zapalili upravo radnici JP “Komunalno”, kako ga ne bi odvozili.

Uprkos tome što se novinarka “Vijesti” uvjerila u to da su radnici JP “Komunalno” kolicima odvozili smeće na zapaljenu gomilu ispod mosta, v.d. direktora tog preduzeća Zdravko - Lolo Simonović negirao je da se Komunalno na taj način riješilo prikupljenog otpada.

Upitan da li su tačne tvrdnje da je smeće nakon akcije zapaljeno, a ne deponovano, Simonović, koji se u tom momentu nalazio nepunih pedeset metara od mjesta na kojem je gorjelo smeće, kazao je da to nije istina.

“Nije tačno. Trebali ste doći da ispratite akciju, pa biste znali gdje je pokupljeno smeće”, kazao je drsko Simonović.

Na pitanje da li je redakciju “Vijesti” neko obavijestio o akciji, ili je najavio, Simonović je kazao da “on to ne treba da radi”.

Jedan od zaposlenih u “Komunalnom”, koji je obilazio radove na krečenju JU Centar za kulturu, smještene na obali Zete, nakon što je novinarka “Vijesti” fotografisala radnike koji su kolicima odvozili smeće ka zapaljenoj gomili, tražio je da ih ne fotografišemo, “jer oni moraju raditi”. Kada mu je objašnjeno da ne može novinarima zabraniti da fotografišu i da će se i taj pokušaj prikrivanja stvarnog stanja naći u tekstu, kazao je da “to nije pošteno”.

Đoković je pojasnio da je lično vidio da je ogromna količina otpada zapaljena u krugu tog preduzeća, mimo svih ekoloških, toksikoloških, zdravstvenih i svih drugih standarda

Da JP “Komunalno” otpad ne odlaže ispravno pokazalo se, između ostalog, i na posljednjoj sjednici SO Danilovgrad, kada je predsjednik OO Nove srpske demokratije Velimir Đoković, javno, za govorniceom, od Simonovića tražio objašnjenje na osnovu čije odluke i iz kojih razloga je poslije velike akcije čišćenja grada u julu mjesecu u krugu tog preduzeća zapaljena ogromna količina otpada, ali i na osnovu čije odluke se odlažu velike količine otpada na prostoru romskog groblja u Spužu.

Đoković je tada pojasnio da je lično vidio da je ogromna količina otpada zapaljena u krugu tog preduzeća, mimo svih ekoloških, toksikoloških, zdravstvenih i svih drugih standarda.

“Zbog plamena koji je premašivao zgradu Komunalnog i krov Sportskg centra ’Kalezić’ pomislio sam da se preduzeće zapalilo i otišao tamo. Zatekao sam vas, gospodine Simonoviću, vozilo Službe zaštite i dva-tri vatrogasca. Imati takva vozila, koja su po evropskim standardima, a ponašati se sa otpadom tako kako se ponašalo JP “Komunalno” je više nego skandalozno. Takođe, nedopustivo je i lagerovati otpad na romskom groblju, mimo standarda”, kazao je Đoković prošle sedmice iza skupštinske govornice.

Zahvalnost NVO „9. decembar” na pomoći

Direktorica NVO “9. decembar”, koje je organizovalo akciju, Jovana Đurišić u ime organizatora zahvalila se Opštini Danilovgrad na podršci ekološkoj inicijativi mladih, kao i radnicima JP “Komunalno”, JP za uzgoj, zaštitu i lov divljači i riba i pripadnicima Vojske Crne Gore na nesebičnoj pomoći, piše u saopštenju SO Danilovgrad objavljenom na zvaničnom sajtu.

Ona je istakla značaj velikog odziva mladih koji su time pokazali ljubavu i pažnju prema rijeci Zeti. Marija Domazetović, jedan od osnivača NVO “9. decembar”, najavila je će ta organizacija u narednom periodu nastaviti u istom trendu i realizovati ekološke akcije i na drugim područjima opštine i apelovala na sve građane, a naročito mlade, da više pažnje posvećuju svojoj okolini.

“Opština Danilovgrad i kroz ovu akciju pokazuje svoj odnos prema mladima i u kontinuitetu podržava sve aktivnosti omladine koje imaju za cilj unapređenje kvaliteta života. Svojim prisustvom na današnjoj akciji mladima je pružila podršku i rukovodna struktura lokalne uprave”, piše u saopštenju.

Bonus video: