Savović: Da sam htio da ubijem magarca, ne bih to radio na javnom mjestu

Savović je ispričao da je magarac otkinuo polovinu konopca i pobjegao na Marezu “najvjerovatnije da bi bio sa magaricama koje dolje žive”
126 pregleda 65 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2012. 13:26h

Da mi je bila namjera da ubijem magare, ne bih to radio na javnom mjestu, rekao je juče šezdesetosmogodišnji Vojislav Savović iz mjesta Daljam blizu Podgorice, protiv kojeg je policija prije dva dana podnijela krivičnu prijavu zbog sumnje da je počinio krivično djelo ubijanje i mučenje životinja.

Savović je šokirao javnost kada je prekjuče na sajtu Ju tjub objavljen snimak "Mučitelj sa Mareze", na kojem se vidi magarac vezan za kamion u pokretu koji se muči i zadnjim nogama proklizava po asfatu.

”Stranica od kamiona je takva da nijesam mogao sam da natovarim magare. Zato sam ga, da mi ne bi pobjeglo zavezao, i vozio, a u tome me je neko snimio i ispalo je da sam ja mučitelj životinja“, kaže Savović

Šokantna scena dogodila se na periferiji glavnog grada Crne Gore, u naselju Mareza, na putu od imanja Knjaz prema nikšićkoj magistrali.

"V. S. je, kako se osnovano sumnja, 18. avgusta mučio domaću životinju - magarca, na način što ga je teretnim motornim vozilom TAM, danilovgradskih tablica, zavezanog vukao po lokalnom putu Podgorica – Mareza. V. S. je uz krivičnu prijavu predat nadležnom državnom tužiocu na dalje postupanje", saopštila je policija nakon objavljivanja snimka okrutnog ponašanja prema životinjama.

Magarac se juče odmarao u hladu pored plasta sijena, a Savovići su rekli da je zdrav i da nema nikakvih povreda.

Vojislav Savović je ispričao da je magarac 17. uveče otkinuo polovinu konopca i pobjegao na Marezu “najvjerovatnije da bi bio sa magaricama koje dolje žive”.

Savović kaže da je magarca tog dana do kuće doveo pješke, a njegova dva sina su došla do Mareze da vrate kamion.

Kada se sjutradan vraćao kamionom, našao ga je i da mu ne bi pobjegao, kaže da ga je zavezao za kuku od kamiona i pokušao da preveze samo nekoliko metara, dok njegovi sinovi ne dođu da ga ubace na kamion.

”Stranica od kamiona je takva da nijesam mogao sam da natovarim magare. Zato sam ga, da mi ne bi pobjeglo zavezao, i vozio, a u tome me je neko snimio i ispalo je da sam ja mučitelj životinja“, kaže Savović.

On dodaje da magarca drži nekoliko godina, i da se čak više puta komšijama hvalio da ga sluša dobro i da ga ne bi nikada mijenjao.

“Časno sam stekao penziju u građevinskoj firmi, i da bih trojici sinova pomogao sada kada sam stariji, kupio sam magare da nam prenosi drva od mjesta odakle kamion ne može doći“, tvrdi Vojislav.

On kaže da je magarca tog dana do kuće doveo pješke, a njegova dva sina su došla do Mareze da vrate kamion.

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja predviđa kaznu od dvadesetostrukog do dvjestostrukog iznosa najniže cijene rada u Crnoj Gori po onoga ko prisiljava životinje na ponašanje koje kod njih izaziva bol, patnju, povredu ili strah.

Galerija

Bonus video: