Mete i po suncu i po kiši

U “Čistoći” zaposlene 74 žene, jedna od njih Ljubica Dangalaj već deset godina čisti ulice
83 pregleda 4 komentar(a)
Ljubica Dangalaj, Foto: Anja Pavlović
Ljubica Dangalaj, Foto: Anja Pavlović
Ažurirano: 22.08.2012. 17:57h

U JP “Čistoća” većina zaposlenih su muškarci, a Ljubica Dangalaj je jedna od rijetkih žena koja sa metlom u ruci, u narandžastom odijelu, već 10 godina čisti ulice.

Svakog jutra u sedam časova ona zaduži alat i započne novi dan.

“Od ovog posla živim. Imam dva sina i moram da ih izdržavam jer mi je muž umro. Posao na ulici nekada zna da bude težak, ali ne žalim se”, ispričala je Ljubica “Vijestima”.

Ona je zadovoljna što u vrijeme besparice može da računa na skromnu platu, kojom plati kiriju i pomogne svojoj djeci.

Ulice ispred i blizu opštine glavnog grada ona zna napamet. Ljetošnje vrućine je izdržala, i još ih izdržava, jer se sa kolegama u najtoplijem dijelu dana sklanja u hlad.

”Od 11 sati, kada je sunce najjače, bježimo u hlad i trudimo da sačuvamo naše zdravlje, jer je ono najbitnije. Na sreću, imamo šefove koji paze na nas, pa nam i ovo ljeto brzo prolazi”, kazala je Ljubica, stalno zaposlena u “Čistoći”.

U “Čistoći ” od 464 radnika njih 74 su žene, a prosječna plata u julu je iznosila 426 eura, saopštili su iz preduzeća.

Kada počisti rejon za koji je zadužena i u korpu odloži sve otpatke koje su nesavjesni građani ostavili za sobom, ona odlazi kući gdje je čekaju dva sina.

Od septembra će Ljubica poći na zasluženi odmor koji će trajati mjesec dana. Kada jesenje kiše počnu da kvase podgoričke trotoare, a lišće da pada po njima, ona će nastaviti da, kao jedna od rijetkih žena, održava ulice glavnog grada.

Bonus video: