Naša uprava: Unaprijediti transparentnost sprovođenja intervjua

U mreži Naša uprava smatraju da je, naročito za više pozicije, neophodno osigurati pouzdane dokaze o sprovedenom intervjuu, koji će, u velikom broju slučajeva, imati odlučujuću ulogu u zapošljavanju novog kadra
81 pregleda 0 komentar(a)
intervju za posao, Foto: Shutterstock
intervju za posao, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.06.2018. 13:23h

Članice mreže Naša uprava pozvale su Vladu da unaprijedi transparentnost sprovođenja intervjua sa kandidatima za posao u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, kako bi se poboljšalo povjerenje u procedure zapošljavanja u tom sektoru.

Iz te asocijacije su podsjetili da od 1. jula počinje sa primjenom novi Zakon o državnim službenicima i namještenicima, koji će se u velikoj mjeri primjenjivati na lokalni nivo, a u toku je izrada uredbe koja će regulisati provjeru sposobnosti budućih državnih i lokalnih službenika.

Kako je saopšteno iz mreže Naša uprava, prema posljednoj radnoj verziji tog akta, rezultati provjere sposobnosti imaće najveći uticaj na izbor kadra, a u bodovanju će rezultati sa usmenog intervjua imati udio od 30 odsto.

„Sprovođenje strukturiranog intervjua predviđeno je i za kandidate i kandidatkinje za pozicije visokog rukovodnog kadra i pozicije starješina organa“, kaže se u saopštenju.

U mreži Naša uprava smatraju da je, naročito za više pozicije, neophodno osigurati pouzdane dokaze o sprovedenom intervjuu, koji će, u velikom broju slučajeva, imati odlučujuću ulogu u zapošljavanju novog kadra.

Prema njihovim riječima, građani nemaju povjerenje da su sposobnosti ključni kriterijum za zapošljavanje u javnoj upravi.

Iz te asocijacije su podsjetili da, prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja koje je za potrebe Instituta alternativa u februaru sprovela Agencija Ipsos, građani smatraju da se zapošljavanje u javnoj upravi najčešće odigrava preko prijateljskih i rodbinskih (62 odsto) i političkih (56 odsto) veza.

Oni su pozvali Vladu i nadležno Ministarstvo javne uprave da u primjeni novog zakonskog okvira omoguće audio snimanje intervjua.

„Jer bez dokaza o sprovedenom interjvuu u vidu audio snimka, što bi trebalo da bude predočeno svim kandidatima kao uslov da se on sprovede, integritet provjere sposobnosti ostaće upitan“, kaže se u saopštenju.

Takođe, kako se navodi, imajući u vidu važnost profesionalizacije visokog rukovodnog kadra i starješina organa, koji su ujedno i javni funkcioneri, neophodno je obezbijediti puno "polaganje računa" javnosti za postupke zapošljavanja na ta radna mjesta.

„U tom smislu, preporučujemo da se uspostavi praksa proaktivnog objavljivanja zapisnika o sprovedenim intervjuima sa kandidatima i kandidatkinjama za najvažnije pozicije u javnoj upravi“, dodaje se u saopštenju.

Mrežu Naša uprava čine nevladine organizacije (NVO) Institut alternativa, Centar za građansko obrazovanje, Centar za razvoj nevladinih organizacija, Novi horizont, Centar za istraživačko novinarstvo, Natura i Udruženje za razvoj civilnog društva.

U toj asocijaciji su i NVO Nada - Herceg Novi, Aktivna zona, Ul info, Udruženje mladih sa hendikepom, Luča Institut, Centar za ženska prava, Sigurna ženska kuća i Adria.

Bonus video: