MANS: Obnova biblioteka u Podgorici umjesto pola miliona koštala tri

MANS podnio krivične prijave protiv više osoba zbog sumnje da su kompaniji Cijevna komerc omogućili da stekne korist
77 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2012. 16:28h

Predstavnici Mreže za afirmaciju navladinog sektora (MANS) podnijeli su krivične prijave protiv više osoba zbog osnovane sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj kako bi omogućili kompaniji Cijevna komerc da stekne korist i izbjegne plaćanje penala za kršenje rokova prilikom rekonstrukcije gradske biblioteke.

Krivične prijave su krajem jula podnijete protiv bivših direktora Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice Gorana Vuletića i Vladana Vučelića, te članova Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda Snežane Adžić, Dušanke Ćupić, Olivere Živković, Sanje Čukić i Vojke Adžić.

Posebnu krivičnu prijavu su podnijeli protiv direktora Direkcije za javne nabavke Mersada Mujovića, "zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja i nesavjesno vršenje službene dužnosti nadzora".

Aktivisti MANS-a smatraju da rekonstrukcija gradske biblioteke predstavlja školski primjer kršenja Zakona o javnim nabavkama i pokazuje u kolikoj mjeri Direkcija za javne nabavke aktivno učestvuje u takvim radnjama.

"Radovi su započeti davne 2006. a do danas je, Agencija kao investitor zaključila čak četiri ugovora sa podgoričkom firmom "Cijevna komerc". Od prvog ugovora za nadogradnju biblioteke, čija je vrijednost bila oko 550.000 eura, zaključena su još tri nova ugovora za nove radove na biblioteci, kojima je ukupna vrijednost radova povećana za dodatnih 1,9 miliona", naveli su iz MANS-a.

Za tri, od četiri ugovora, potpisani su i aneksi kojima su odobreni dodatni radovi, te računica MANS-a pokazuje da je gradska biblioteka do danas koštala blizu tri miliona eura.

Prvi ugovor potpisan 2006.

Iz MANS-a podsjećaju da je prvi ugovor o nadogradnji biblioteke zaključen još 29. septembra 2006. između Agencije i firme "Cijevna komerc". Ugovorena vrijednost posla, preciziraju iz MANS-a, iznosila je 557.389 eura, uz rok izvođenja radova od 90 dana. Izvođaču je bila odobrena isplata avansa od 111.477 eura, što je, tvrde, bilo 30 odsto ukupne vrijednosti posla.

Iz MANS-a tvrde da je još dok je bio na snazi ugovor o nadogradnji biblioteke, Agencija odlučila da objavi novi javni poziv za radove na biblioteci

Iako je nadogradnju biblioteke po novom roku trebalo završiti u aprilu 2010. iz MANS-a tvrde da su do tada potpisana još dva nova aneksa.

"Početkom te godine Agencija je tražila od Direkcije da joj odobri dodatne radove za nadogradnju biblioteke u iznosu od 139.300 eura, što je 25 odsto vrijednosti osnovnog ugovora. Ovaj procenat je upravo maksimalni iznos koji je dozvoljen Zakonom o javnim nabavkama za naknadne radove i on se može dodijeliti izvođaču bez novog tendera", tvrde iz MANS-a.

Ovaj višak radova, smatraju, "Cijevna komerc" je dobila na osnovu ponude koju je Agenciji uputila 1. aprila i zanimljivo je da se proračun dodatnih radova u cent poklapa sa sumom od 139.300 eura, odnosno 25 odsto cijene osnovnog ugovora.

"Upravo toliko je prethodno Agencija zatražila da joj odobri Direkcija.Direkcija je odobrila zahtjev, pa je tako ukupna cijena nadogradnje biblioteke već tada dostigla sumu od 668.866 eura. Rok za završetak radova je ponovo pomjeren novim aneksom do 30. juna 2010.", navedeno je iz MANS-a.

Komisija izabrala skuplje varijante

Iz MANS-a tvrde da je još dok je bio na snazi ugovor o nadogradnji biblioteke, Agencija odlučila da objavi novi javni poziv za radove na biblioteci.

Komisija je, ističu u MANS-u, izabrala skuplje varijante, iako je najveći broj bodova prilikom ocjenjivanja nosila najniža cijena što upućuje na sumnju da su članovi komisije zloupotrijebili službeni položaj

Kao kriterijum za izbor najpovoljnije ponude je, tvrde, izabrana ekonomski najpovoljnija cijena.

"Odluka o pokretanju postupka donijeta je 30. 4. 2007. tri dana pošto je objavljen poziv. Prekršen član 28 Zakona o javnim nabavkama, koji navodi da „naručilac, prije početka postupka javne nabavke, donosi odluku o pokretanju i sprovođenju postupka", tvrde iz MANS-a.

Na otvaranju prispjelih ponuda je, smatraju, postalo očigledno da je jedino kompanija Cijevna komerc dostavila po dvije ponude za rekonstruciju biblioteke i izgradnju aneksa.

"Komisija za otvaranje ponuda koju su činili predsjednik Sanja Čukić i članovi Dušanka Ćupić i Vojka Adžić je konstatovala da je za rekonstrukciju biblioteke kompanija dostavila ponude na 818.093 i 938.886 eura pod istim uslovima realizacije. Isto je urađeno i za izgradnju aneksa za što je Cijevna komerc dostavila ponude na iznose od 462.489 i 457.553 eura, ponovo pod istim uslovima realizacije", tvrde iz MANS-a.

Komisija je, ističu, izabrala skuplje varijante, iako je najveći broj bodova prilikom ocjenjivanja nosila najniža cijena što upućuje na sumnju da su članovi komisije zloupotrijebili službeni položaj u korist kompanije Cijevna komerc.

“Ovi Ugovori između Agencije i „Cijevna komerc“ potpisani su 19. jula 2007. Zanimljivo je da oba definišu da će izvođač radova izvesti naknadne radove koji se pojave u toku građenja, do visine od 25 odsto”, saopštili su iz MANS-a.

Samo Cijevna dostavljala ponude

Upravo su, tvrde, godinu kasnije naknadni radovi i kašnjenje u realizaciji posla bili osnov za potpisivanje novih aneksa ugovora. Iz MANS-a tvrde da su prvo su 4. jula 2008. zaključeni aneksi kojima se produžavaju rokovi izvođenja radova za još dvije godine, do 1. aprila 2010.

Kako ni ti rokovi nijesu ispunjeni, Agencija je, tvrde, pribjegla istom scenariju kao i kod ugovora o nadogradnji biblioteke.

"U januaru 2010. je i za ova dva ugovora zatražila od Direkcije za javne nabavke saglasnosti za pregovarački postupak bez prethodnog objavljivanja poziva zbog pojave naknadnih i viška radova. Vrijednost dodatnih radova za rekonstrukciju biblioteke i izgradnju podzemnog prolaza procijenjena je na 234.700, dok je za izgradnju aneksa biblioteke 115.600 eura. Obje vrijednosti predstavljaju upravo po 25 odsto od osnovnih cijena ugovora”, saopštili su iz MANS-a.

Kad je Direkcija odobrila dodatne radove, 25. 3.2010. su potpisani aneksi kojima se produžetak radova pomjera za 30. jun iste godine. Ubrzo je "Cijevna komerc", tvrde, uputila ponude na iznose od 234.700 i 115.600 eura za naknadne radove, te su 14. aprila potpisani novi aneksi kojima se odobravaju te sume za dodatne radove, čime je kompletan posao i zvanično "provučen" kroz papire.

“Konačno, Agencija je objavila krajem 2009. još jedan tender za radove na biblioteci. Nabavka je procijenjena na 520.000, a „Cijevna komerc“ je opet jedina dostavila ponudu na iznos od 520.065 eura. Odluka kojom je firmi dat posao donijeta je 22. 2. 2010. Iz odluke se vidi da je rok za izvođenje radova pet mjeseci”, saopšteno je iz MANS-a.

Galerija

Bonus video: