Pare iz Fonda za manjine idu i za izbornu kampanju?

Marić uvjerava da su sve greške iz prošlosti ispravljene, te da su ispoštovali sve preporuke Državne revizorske institucije
125 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2012. 14:07h

Odluka Upravnog odbora Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava opet je pokazala da se favorizuju organizacije članova Upravnog odbora, alije najgore što će dio novca biti upotrijebljen za finansiranje izborne kampanje, budući da su pojedini članovi politički aktivni, saopštio je nakon sjednice član Upravnog odbora Milivoje Krgović (Nova Srpska demokratija").

Upravni odbor Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava odlučio je juče iza zatvorenih vrata, iako je Poslovnikom predviđeno drugačije, da nešto manje od 500.000 eura dodijeli organizacijama za realizaciju projekata od važnosti za manjinske narode.

Nakon sjednice nije saopšteno koliko je organizacija dobilo novac i za koje projekte. Predsjednik Upravnog odbora Miroslav Marić tvrdi da su se prilikom odlučivanja vodili strogim kriterijumima i da su ispravljene greške iz prošlosti.

"Na konkursu su se javile organizacije sa 211 projekata, ukupne vrijednosti skoro 2,5 miliona eura, pa je jasno da nije moguće svima izaći u susret", tvrdi Marić.

Prvo odbiju, pa naknadno prihvate

Sa njim nijesu saglasni neki članovi Upravnog odbora, a pojedini su na samom početku zasjedanja napustili sjednicu, upravo zbog propusta kojih je, kako su kazali, bilo dosta.

Tako Krgović i Leon Đokaj iz SDP-a, koji su napustili sjednicu, nabrajaju veliki broj propusta. Krgović je kazao da je riječ o najvažnijoj sjednici i da je bilo bitno da javnost bude upoznata sa radom Upravnog odbora.

"Osim toga, rad komisija na ocjeni projekata nije bio dobar, jer se nijesu poštovale odluke UO. Tako je 6. avgusta odlučeno da jedan projekat ne ispunjava uslove, nakon čega taj isti projekt dobija podršku za finansiranje", kazao je Krgović.

To je razlog, kako je kazao, što određene organizacije sa kvalitetnim projektima nijesu dobile novac. Marić, sa druge strane, tvrdi da su se vodili jasnim kriterijumima:

"Gledali smo društvenu korist, ocjenjivali kvalitet plana i programa, kao i kapacitet organizacije. Bitan kriterijumi bili su i uredni finansijski izvještaji o realizaciji prethodnih projekata, zbog čega određeni broj projekata nije dobio podršku".

Marić uvjerava da su sve greške iz prošlosti ispravljene, te da su ispoštovali sve preporuke Državne revizorske institucije

Marić uvjerava da su sve greške iz prošlosti ispravljene, te da su ispoštovali sve preporuke Državne revizorske institucije.

"Svi članovi Upravnog odbora koji su istovremeno članovi i neke nevladine organizacije nijesu mogli da učestvuju u odlučivanju o projektima", kazao je Marić.

Ne završe stari, a dobiju novi

Posao Fonda je da oko milion eura godišnje raspodijeli nacionalnim savjetima i nevladinim organizacijama koje se bave afirmacijom prava i kulture manjinskih naroda.

Međutim, njegov dosadašnji rad obilježile su odluke da se novac dodjeljuje samim članovima Upravnog odbora i njihovim nevladinim organizacijama.Samo prošle godine tri petine od gotovo 850.000 eura podijeljeno je savjetima nacionalnih manjina, čiji su čelni ljudi u tom trenutku sjedjeli u Upravnom odboru Fonda, kao i sa njima povezanim nevladinim organizacijama.

Milan Radović iz Građanske alijanse je kazao da je na osnovu njihovih saznanja Srpskom savjetu prošao projekat sa 95 bodova od 100 mogućih, iako pet bodova donosi usklađenost projekta sa vladinim dokumentima, pet sa sufinansiranje projekata, pet na dobru saradnju sa organizacijama iz te oblasti.

"Muslimanski savjet je dobio tri projekta, iako prethodna četiri nije završio i dostavio finansijske izvještaja"

"Muslimanski savjet je dobio tri projekta, iako prethodna četiri nije završio i dostavio finansijske izvještaja. Albanski savjet je dobio projekte iako nije ni podnio izvještaje za prethodne projekte", saopštio je Radović.

On ima i opravdanje za diskvalifikovanje GA iz ovogodišnjeg konkursa: "To je urađeno kako bi nam se revanširali zbog našeg stava da UO treba da radi u skladu sa zakonom i u interesu manjinskih naroda, a ne pojedinaca koji sjede u odboru ili su bliski članovima odbora".

Vuksanović tvrdi da je i on nezadovoljan

Nezadovoljan odlukom Odbora bio je predstavnik muslimanskog naroda u Fondu, Avdul Kurpejović, koji je kazao da nije obezbijeđena jednakost u predstavljanju manjina.

"Muslimanski narod je prijavio 12 projekata, alije šest podržano, sa vrijednošću od 36.000 eura, što je najmanje od svih manjinskih naroda", kazao je on.Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović takođe nije bio zadovoljan najnovijom raspodjelom.

"Raspodjela predstavlja diskriminaciju srpskog naroda, koja postoji i u drugim segmentima društva. Raspodijeljeni novac je za 50 odsto manji nego kada je formiran Srpski nacionalni savjet", kazao je Vuksanović, koji se osvrnuo na "ozbiljne projekte tog savjeta", kao što su televizija, radio i izdavačka djelatnost, koji će "sada biti ugroženi".

Podržani samo nacionalni projekti, nijedan multietnički nije prošao

Đokaj je rad Upravnog odbora ocijenio kao neprincipijelan, jer su podržani isključivo projekti nacionalnih manjina, dok su kratkih rukava ostali uglavnom oni multietnički.

"Mi smo rekorderi u kršenju Poslovnika i pravila. Sam način izbora komisija za odlučivanje je bio nevažeći, a nije u skladu sa Poslovnikom ni isključivanje javnosti. Takođe, eliminisan je određeni broj organizacija na elektronskoj sjednici, što je kršenje Poslovnika" kazao je Đokaj.

Đokaj

On je "Vijestima" kazao da je pred zasjedanje tražio odgađanje rasprave i glasanja o raspodjeli novca, jer mnoge organizacije nijesu dostavile valjane finansijske izvještaje o realizaciji ranijih projekata."Albanski nacionalni savjet nije realizovao neke projekte, a danas je dobio novac.

Ima organizacija koje nijesu predale finansijske izvještaje ili su oni bili nevažeći. Nije ispoštovano ni pravilo da je maksimum opredijeljenog novca 50.000 eura, a da je minimimu 50 odsto od traženog iznosa", kazao je Đokaj.

On je predložio da se zbog neregularnosti poništi odluka Upravnog odbora, te da se novac raspodijeli u oktobru.

Galerija

Bonus video: