Reagujte, ne čekajte da se desi tragedija

Svjedoci smo da turisti ne mogu opušteno uživati u plivanju i kupanju, kao ni ribari kojima riba bježi u dubinu od jezivog zvuka jakog pogona koje proizvode plovila
10 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2012. 07:00h

Požar na petrovačkoj rivi koji je uslijedio kada je jedan od izdavaoca skutera bacio zapaljeni kanister benzina na obližnju trafiku da bi izbjegao samopovređivanje, bila je kap koja je prelila čašu gorčine brojnih lokalnih ugostitelja i predstavnika NVO sektora.

Upravo problem nelegalnog izdavanja skutera na petrovačkoj rivi, uzurpacija plaže, nemogućnost da se kupači opuste i bezbjedno kupaju u moru, samo su neki od problema na koji su godinama ukazivali turistički poslenici toga mjesta.

Činjenica da se skladište benzina nalazi bukvalno na samoj rivi, gdje vlasnici na suncu drže kanistere, i bojazan da bi moglo doći do ozbiljnih incidenata, koji su se upravo dogodili prošle sedmice izbijanjem požara, bili su povod da se svim nadležnima uputi posljednji apel da se napokon riješi problem i prestane sa prebacenjem odgovornosti jednih na druge.

Izgorjela trafika na šetalištu

“Benzin za skutere drže na pjeni od mora i to je godinama problem na koji ukazujemo svim lokalnim i državnim inspekcijama i policiji, ali ništa se ne može uraditi. Od kanistera benzina, koji se drže na otvorenom neposredno uz ugostiteljske lokale i plažu, ne može se proći. Da ne govorimo kakva je to opasnost za sve nas. Upravo ovaj događaj treba svima da bude upozoranje jer se mnogo gore moglo završiti. Niti dolazi inspekcija, niti policija, niti iko ikoga kažnjava, to je totalno bezakonje koje vlada u tom dijelu Petrovca“, kazali su juče „Vijestima“ ugostitelji, vlasnici obližnjih lokala i privatnog smještaja.

Petrovačka NVO “Turistička ambasada” je u više navrata proteklih sezona pozivala nadležne državne službe da spriječe nelegalno izdavanje skutera na gradskoj rivi.

Kanisteri na svakom koraku: Juče na petrovačkoj rivi

“Primjer nezakonitog izdavanja skutera na samoj petrovačkoj rivi, na koju je 'Turistička ambasada' godinama unazad ukazivala, nadležni kao da namjerno ili nehotice ne vide. Mještani, ribari i turisti su svjedoci da je taj problem sve veći, te da uzima maha jer izdavaoci skutera svake godine povećavaju broj skutera i ostalih plovila koje rentiraju”, navodi se u upozorenju te nevladine organizacije.

Uvjereni da će neko od nadležnih, ipak, shvatiti ozbiljnost situacije, iz NVO apeluju da se hitno riješi problem nelegalnog dilovanja skutera koji je, dodaju, bez sumnje, za svaku osudu.

Nemamo više ono naše 'staro more' u kojem smo mogli na miru do mile volje uživati

Turisti se, kako navode, svakodnevno suočavaju sa “jezivim performansima dilera i njihovih pomagača koji ranim jutrom počinju demonstraciju bolida, kako bi ih izreklamirali”.

“Osim toga, postavljanjem velikih panoa na rivi, promenada uz more je gotovo blokirana, što je još jedan od razloga da nadležni intervenišu”, zaključuje se u saopštenju NVO “Turistička ambasada”.

Skutera nema u programu za ovu godinu

Na uređenim i izgrađenim kupalištima, ovogodišnjim programom, nijesu predviđene lokacije za izdavanje skutera, a kako su pojasnili u “Morskom dobru”, za svako kršenje propisa nadležne su inspekcijske službe.

“Sa vodene strane kupališta, prostor uređenog i izgrađenog kupališta mora da bude vidno ograđen na udaljenosti od 100 metara od obale. Da bi se postigla vidljivost oznaka, naizmjenično se postavljaju međusobno povezane jedna crvena i jedna bijela bova valjkastog oblika, koje su usidrene tegovima.

Na uređenom i izgrađenom kupalištu, kao i prirodnim plažama, ne mogu se izdavati skuteri i druga plovila na motorni pogon, niti se u vodeni prostor ograđenog kupališta može ulaziti plovilima na motorni i 'jet' pogon”, navodi se u u pravilniku.

Rekordan broj prekršajnih prijava

Posao Lučke kapetanije nije da kontroliše da li izdavaoci skutera imaju rješenja za obavljanje te djelatnosti. To je posao Turističke inspekcije, saopštio je juče „Vijestima“ glavni nautički inspektor bezbjednosti plovidbe Lučke kapetanije Bar Mirko Fuštić povodom situacije u Petrovcu.

Izdavaoci skutera, dodao je on, „svugdje, pa i u Petrovcu“ veoma često rentiraju svoja plovila osobama bez lične dokumentacije i bez položenog ispita za upravljanje skutera, koji je obavezan.

Posao Lučke kapetanije nije da kontroliše da li izdavaoci skutera imaju rješenja za obavljanje te djelatnosti. To je posao Turističke inspekcije

Riječ je o više od 120 prijava, a najčešći prekršaji su, dodaje, neposjedovanje obaveznih dokumenata, odnosno dozvola za plovila i upravljače plovila, te nedostatak obavezne vinjete za strana plovila u našim teritorijalnim vodama.

Što se skutera u Petrovcu tiče, Fuštić napominje da je tokom kontrole na licu mjesta sve prema propisima.

“Mi svakodnevno patroliramo uz veliku pomoć plovne jedinice Uprave policije i pokrivamo cijelu obalu, ne možemo biti stalno samo na jednom mjestu. Reagujemo prema prijavama, kada smo u Petrovcu, sve je u redu, ne možemo znati šta se dešava kada isplovimo na drugo mjesto”, zaključio je Fuštić.

Bonus video: