"Jadran" je i dalje naljepši brod u Tivtu

„Mnogi su brodovi u proteklih 80 godina uplovljavali u Tivat, danas su ovdje neke od najlepših jahti na svijetu..."
94 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2012. 14:19h

Izložba fotografija, dokumenata i djelova brodskog instrumentarija i opreme, otvorena je sinoć u Zbirbi pomorskog nasljedja marine Porto Montenegro u Tivtu, povodom 79-te godišnjice školskog broda Mornarice VCG, jedrenjaka „Jadran“.

„Jadran“ će sutra, 19.avgusta, svečano obilježiti svoj dan koji se slavi u znak sjećanja na isti datum 1933 godine kada je taj brod zvanično upisan u Flotnu listu Kraljevske mornarice Jugoslavije.

Podsjećajući na jedinstvenu i nesvakidašnju vezu atraktivnog starog jedrenjaka sa Tivtom koja traje još od 16.jhula 1933, kada je „Jadran“ prvi put, iz Njemačke gdje je sagradjen, stigao u svoju domovinu uplovivši upravo u Tivat, kustos Zbirke pomorskog nasljedja Dražen Jovanović, naglasio je da svi Tivćani imaju posebno emotivan odnos prema tom brodu koji je već desetljećima satavni dioživota njihovog grada.

„Mnogi su brodovi u proteklih 80 godina uplovljavali u Tivat, danas su ovdje neke od najlepših jahti na svijetu, ali je „Jadran“ bio i ostao ubjedljivo najljepši brod u tivatskoj luci.“- istakao je Jovanović.

Okupljene, medju kojima su bili aktuelni i bivši komandanti MCG, kapetani bojnog broda Darko Vuković i Rajko Bulatović, pozdravila je i direktorica Pomorskog muzej Crne Gore mr Mileva Vujošević-Pejaković koja je naglasila značaj ove izložbe.

„Ovaj brod i sve što je ovdje sakupljeno i prikazano o njemu su živuća istorija pomostva, pa ovu izložbu treba da vide i stanovnici svih drugih djelova Crne Gore.- poručila je Pejaković-Vujošević.

O bogatoj i dugoj istoriji „Jadrana“ od izgradnje broda 1933 do danas, njegovim medjunarodnim krstarenjima u kojima je „Jadran“ posjetio brojne evrospke, azijske, afričke i luke u Sjevernoj Americi, govorio aktuelni, 26-ti po redu komandant jedrenjaka „Jadran“, poručnik bojnog broda Goran Pajović.

Veoma uspjela izložba u kojoj je javnosti prikazan niz izuzetno zanimljivih fotografija, starih dokumenata, tehničkih planova, brodskih dnevnika, navigacijskih karata, te instrumentarija poput sekstanta, durbina, barografa, hronometara, inklinometara i druge specifične brodske opreme „Jadrana“, rezultat je saradnje komopanije Porto Montenegro i Ministarstva odbrane Crne Gore.

Povodom Dana školskog broda „Jadran“ danas će u akvatorijumu Tivatskog zaliva biti održana jedriličarska regata za brodove klasa krstaš, hobi-cat i optimist, a u organizaciji Jedriličarskog saveza Crne Gore, Mornarice VCG, JK “Jugole Grakalić” Herceg Novi i JK “Delfin” Tivat.

Galerija

Bonus video: