Ćalović Marković bi hitno da smijene, Kadija već na tapetu

Odbor za antikorupciju bez stava Savjeta ASK odlučuje da li će smijeniti direktoricu MANS-a, Goranka Vučić kaže da se oni ne pitaju
215 pregleda 12 komentar(a)
Vanja Ćalović Marković, Foto: Savo Prelević
Vanja Ćalović Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.06.2018. 06:06h

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) proslijedila je odluku o navodnom konfliktu interesa članice Savjeta Vanje Ćalović Marković skupštinskom Odboru za antikorupciju, koji će odlučiti da li će je smijeniti.

Kada će informacija ASK biti na dnevnom redu Odbora za antikorupciju, predsjednica Daliborka Pejović (DPS) juče nije odgovorila. Na istu temu, moguće smjene generalne direktorice Radio televizije Crne Gore Andrijane Kadije, Savjet te medijske kuće trebalo bi da vijeća u četvrtak, za kada je zakazana sjednica.

U civilnom sektoru smatraju da je u oba slučaja riječ o obračunu sa nepodobnim funkcionerkama, koji je pokrenula DPS.

Inicijativu za raspravu o povjerenju Kadiji podnio je član Savjeta RTCG Mimo Drašković, dok je zahtjev iz 2016. Vuka Maraša, tadašnjeg saradnika Ćalović Marković da se ASK izjasni da li je ona u sukobu interesa, Agencija sada procesuirala. Neposredno nakon što je ona tražila smjenu direktora ASK Sretena Radonjića zbog loše ocjene Evropske komisije.

Direktorica MANS-a juče je rekla da je Radonjić preskočio korake tokom postupka njenog potencijalnog razrješenja, jer je prema Zakonu o sprečavanju korupcije o tome najprije trebalo da raspravlja Savjet ASK.

“Zakon kaže da razlog za razrješenje utvrđuje Savjet i o tome obavještava nadležni odbor....Postupak se pokreće na predlog najmanje tri člana Savjeta”, pojasnila je ona “Vijestima”.

Predsjednica Savjeta ASK Goranka Vučinić, međutim, kaže da te odredbe važe samo ukoliko Savjet pokreće postupak razrješenje, dok je ovdje riječ o prijavi fizičkog lica. Maraš je prije dvije godine prijavio tadašnju šeficu, koju je Radonjić prozivao da zlopotrebljava pozicije ali nije htio da je procesuira.

Vanja Ćalović Marković smatra da njen slučaj ne bi bio prvi u kojem bi Skupština “kreativno tumačila norme na način koji odgovara vladajućoj partiji” da očisti institucije od nelojalnih.

Ona je najavila tužbu ukoliko se Skupština odluči ne njeno razrješenje, ne dajući joj priliku da se izjasni o optužbama.

Direktorica MANS-a je prije dva dana pokrenula upravni spor protiv ASK zbog bitnih povreda pravila postupka prilikom donošenja odluke o njenom navodnom kršenju zakona.

Ona navodi da kao članica Savjeta nikada nije odlučivala o inicijativama MANS-a, jer Savjet nema nadležnost da odlučuje o konkretnim slučajevima.

Po istom receptu je prošle godine ASK odlukama, dala osnov za razrješenja članova Savjeta RTCG. NVO sektor je tada ocijenio da je riječ o procesu vraćanja kontrole DPS-a nad Javnim servisom, koji bi mogao biti završen sjutra jer većina članova Savjeta ne podržava Kadiju.

Sjutra protest “Nezavisni Javni servis i tačka”

Protestni performans pod sloganom “Nezavisni Javni servis i tačka” biće sjutra u podne ispred RTCG, kada počinje i sjednica Savjeta na kojoj će biti razmatrana inicijativa za razrješenje Kadije. “Politički pritisak vladajuće partije na nacionalni javni servis započeo je nezakonitim smjenama u Savjetu RTCG i dovođenjem vlasti lojalnih ljudi u ovo tijelo, koji sada ispunjavaju politički nalog sa ciljem ponovnog stavljanja RTCG pod kontrolu vladajuće partije”, saopštio je Media centar koji organizuje protest.

Bonus video: