Taru prekopavaju zbog autoputa?

Iz ribolovnog kluba tvrde da se noću cisterne ispiraju u rijeci
226 pregleda 14 komentar(a)
Tara prekopavanje, Foto: SRK Tara i Morača
Tara prekopavanje, Foto: SRK Tara i Morača
Ažurirano: 06.06.2018. 05:55h

Rijeka Tara je ponovo ugrožena radovima na autoputu, tvrde iz Sportsko ribolovnog kluba (SRK) „Tara i Morača“, koje gazduje vodama na području kolašinske opštine.

Predsjednik Upravnog odbora (UO) tog kluba Momir Živkovićnajavio je da će narednih dana podnijeti prijave protiv preduzeća koje izvode radove na autoputu, jer je, kako kaže, stanje katastrofalno.

„Podizvođaču radova podgoričkom preduzeću Montengero petrol smo obustavili radove. Vađen je šljunak i pijesak iz rijeke. Takođe imamo pouzdane informacije da se uveče cisterne ispiraju u rijeci, pa u vodu dospijeva i beton. Zbog svega toga, prije par dana je bilo nemogoće odrediti koje je boje voda. Povjereno nam je čuvanje kolašinskih voda i u tome ćemo biti ažurni i odgovorni. Razgovarao sam i sa predstavnicima kineske kompanije CRBS, koji su me uputili na investitore”, kazao je Živković „Vijestima“.

Prema njegovim riječima, SRK će ubuduće odrediti ribočuvara, koji će kontrolisati stanje na rijeci u blizini gradilišta i za svaki prekršaj podnosiće prijave nedležnim inspekcijama. Mnogo truda da zaštite Taru od izvođača radova na auto putu minulih godina imali su i u Flaj fišing klubu (FFK) „Maniro“, koje je do nedavno gazdovalo kolašinskim vodama. Članovi tog kluba podnosili su nekoliko prijava, ali i vodili sudske postupke protiv podizvođača i Direkcije za saobraćaj zbog ugrožavanja Tare.

U oktobru prošle godine, kineska kompanija CRBS, koja je izvođač radova uradila je predlog mjera za zaštitu Tare, koji obuhvataju sprečavanje zagađenja, otklanjanje uticaja i poboljšanje životne sredine.

CRBC nema fabriku betona

CRBC, kako su tada kazali, nema svoju fabriku betona na kampu Jabuka. Betonom se snabdijevaju od podizvođača, kompanije Montenegro Petrol, koja posjeduje fabriku za izradu betona. “Svaka fabrika betona za potrebe izgradnje autoputa radi na osnovu dobijenog Eleborata procjene uticaja na životnu sredinu. Kompanija CRBC ima veoma stroga pravila o odlaganju otpadnih materijala i očekujemo da takva pravila poštuju i svi naši podizvođači“.

Bonus video: