Direktor Montefarma: Nestašica ljekova je za nama

Do kraja iduće sedmice će svi preparati u maksimalnim količinama biti u našim apotekama, a od sjutra i monopril plus
65 pregleda 1 komentar(a)
Montefarm, Foto: TV Vijesti, screenshot
Montefarm, Foto: TV Vijesti, screenshot
Ažurirano: 16.08.2012. 07:17h

Direktor Apotekarske ustanove “Montefarm” dr Budimir Stanišić kazao je “Vijestima” da je period nestašice ljekova u Crnoj Gori prošao.

“U proteklih desetak dana nije bilo značajnih nestašica preparata, osim fosinoprila/monoprila plus. Činjenica je da smo malo restriktivnije isporučivali količine zbog neracionalnog i nekorektnog propisivanja i uzimanja čak i po 4-6 kutija jednog lijeka mjesečno za jednog pacijenta”, kazao je Stanišić.

On je kazao da su juče naručili nove količine ljekova shodno realizovanom godišnjem tenderu, jer su morali sačekati period za žalbe, kojih nije bilo.

“Do kraja iduće sedmice će svi preparati u maksimalnim količinama biti u našim apotekama, a od sjutra i monopril plus. Količine koje su raspisane ovim tenderom trajaće do februara 2013. godine”, kazao je Stanišić.

Do problema u snabdijevanju tržišta ljekova došlo je nakon što je Komisija za kontrolu javnih nabavki u maju oborila godišnji tender “Montefarma” vrijedan više od 10 miliona eura. Zbog toga su nadležni morali ponovo u junu da raspisuju tender, ovog puta vrijednosti 9,5 miliona eura. U međuvremenu je dio ljekova, vrijednosti 1,3 miliona eura, nabavljen po skraćenom postupku, kako bi apoteke koliko-toliko imale neophodne ljekove.

Od početka godine povremeno vlada nestašica Ijekova. Falilo je oko 30 preparata, a najčešće su to bili lijekovi za kardiovaskularne bolesnike, za snižavanje krvnog pritiska, prostatu, smirenje, protiv bolova... Zdravstveni zvaničnici više puta su za to krivili komplikovanu proceduru njihove nabavke.

Komisija za javne nabavke nedavno je na ponovni postupak vratila i tender za nabavku insulina, ali Stanišić uvjerava da tog lijeka u zdravstvenim ustanovma ima za još mjesec dana.

“U roku od mjesec na bilo koji način se moraju naći rješenja za situaciju u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i prema dogovoru sa Ministarstvom zdravlja, finansija, Vladom i Upravom za javne nabavke”, kazao je on agenciji MINA.

Bonus video: