Insulina ima za još mjesec dana

Stanišić smatra da pravnici rješavaju uskostručno, farmaceutsko pitanje
1 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2012. 10:58h

Insulina u crnogorskim apotekama ima dovoljno još za mjesec, ali problem nabavke mora biti riješen što prije, rekao je direktor apotekarske ustanove Montefarm, Budimir Stanišić.

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki drugi put je poništila rješenje Montefarma kojim je nabavka insulina za potrebe javnih zdravstvenih ustanova povjerena firmi Farmegra. Na tu odluku žalbe je podnijela kompanija Bajfarm dva puta, u martu i julu.

Komisija je spojila prigovore i na sjednici 10. avgusta donijela odluku da tender vrati na ponovni postupak odlučivanja.

"Potrošili su mnogo dana na rješavanje dvije žalbe i to se ne uklapa u zakonske okvire. Ovu odluku nijesmo očekivali, sve predugo traje i gubimo veliko vrijeme", rekao je Stanišić agenciji MINA i najavio tužbu Upravnom sudu.

U roku od mjesec, kazao je, na bilo koji način se moraju naći rješenja za situaciju u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i prema dogovoru sa Ministarstvom zdravlja, finansija, Vladom i Upravom za javne nabavke.

Stanišić smatra da pravnici rješavaju uskostručno, farmaceutsko pitanje.

Kako je naveo, Komisija je utvrdila da ponuda Farmegre ne sadrži tražena uputstva za lagerovanje proizvoda, ni rok upotrebe, odnosno trajanja proizvoda, pa je postupak vraćen na ponovo vrednovanje.

Rok trajanja i upotrebe lijeka, pojasnio je Stanišić, piše u odvojenom dokumentu koji se nalazi u Agenciji za ljekove.

"U međuvremenu dobili smo tumačenje ali državna Komisija za kontrolu javnih nabavki to nije uvažila s obrazloženjem da nije dozvoljeno Zakonom da naknadno tražimo stav crnogorske Agencije za ljekove. Koju god odluku donesemo, obje strane imaju pravo žalbe. Sad će to trajati tri sedmice sigurno", naveo je on.

Prema riječima Stanišića u Montefarm ne može ući ni jedan lijek koji ne zadovoljava rok trajanja, koji je istaknut na kutiji i ne može se mijenjati, nije ga moguće falsifikovati i produžavati.

"Na svakom tenderu tri su kvalifikativa- da je registrovan proizvod kod crnogorske Agencije za ljekove, ovlašćenje proizvođača da možete da plasirate proizvod u državi i cijena. To je jasno. Izabrali smo najjeftinijeg ponuđača među jednakim po kvalitetu", kazao je on.

Stanišić je rekao da predstoji rok od 15 dana da se odgovori na novu odluku.

"Ovo što je njima palo na pamet, da rok nije validan, to nema veze sa praksom i strukom", rekao je on.

Galerija

Bonus video: